Robert Capa legendás fotója díszíti az ukrán Marie Claire digitális borítóját

2022. június 24.
Az ukrán nép mindig is őszintén tisztelte a hazáját. Az anyaföld iránt érzett szeretetük és megbecsülésük a háborúval sem halványodott, éppen ellenkezőleg! Most a Marie Claire család legfrissebb, digitális ukrán kiadása is a hagyományok előtt tiszteleg.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szomszédunkban még mindig háború zajlik. A gazdák a veszélyes körülmények ellenére is folytatják munkájukat, akkor is, amikor rakéták süvítenek el a fejük felett és aknákat rejtenek a földek. Nemcsak az ukrán katonák és orvosok, hanem a földművesek is korunk hőseinek számítanak, hiszen valamilyen formában mindannyian az országuk biztonságáért küzdenek nap mint nap. Éppen ezért egyformán örülünk a csatatereken és a búzaföldeken aratott győzelmeknek is” – írja az ukrán Marie Claire.

robert-capa-foto-ukran-marie-claire-borito

A támadók csaknem félmillió tonna gabonát exportáltak a megszállt ukrán területekről Oroszországba. A téli növények betakarítása júniusban kezdődik, az oroszok pedig az újonnan begyűjtött terményt is exportálni akarják, ami komoly éhínséghez vezethet, így pedig a világ zsarolására is felhasználhatják az ukrán mezőgazdaságot. Innen jött az ukrán Marie Claire ötlete, hogy a júniusi számot a földeknek és a gazdáknak szentelik, akik évszázadok óta végzik fáradtságos munkájukat.

Az ukrán nép és és az ukrán föld szoros kapcsolatát szerette volna bemutatni a Marie Claire Ukraine szerkesztősége Robert Capa A parasztasszony című legendás felvételével, amelyet 1947-ben Ukrajnában fotózott a magyar származású, világhírű fotóriporter. „A hímzett, fehér inges, mosolygós nő annak jelképe, hogy népünk megtörhetetlen, és mindig visszatér a szülőföldjére, hogy vigyázzon rá és tisztelje a hagyományait” – írják a közleményben.

Szakrális kötődés

Az ukrán agrárkultúrának szentelték a júniusi szám vezető cikkét is, amelyben Gromovicsa Berdnyk író és kulturológus tett kirándulást a lebombázott szántóföldek történelmébe. A szerző elmeséli, hogy miért kötődnek az ukránok szinte már szakrális szinten a földekhez, és elmagyarázta, miért olyan fontos mozgatórugója a mezőgazdaság a szomszédos országnak.

„A legmagasabb szellemi érték az őseink számára a függetlenség és szabadság, a legmagasabb feltétel nélküli érték pedig a szülőföld volt, amelyen házaik álltak, rozsuk nőtt, gólyák fészkeltek és gyerekek nőttek fel. Számomra úgy tűnik, hogy ebben rejlik a védelmezőink szuperképessége: a szülőföld mint archetípus, egy szimbólum vagy szentély” – mondja Gromovicia.

„Az ukránok földhöz való tiszteletteljes hozzáállása a rituális énekekben is nyomon követhető, valójában ugyanis minden ének a Földanyával való kapcsolatról szól. A föld teremtéséről mesélő énekek célja, hogy jó termést kívánjanak a közös anyánknak, a tavaszi dalok felébresztik a Földet, és új élet születéséért vannak, de vannak az aratódalok is stb.” – teszi hozzá az író. Úgy tűnik, hogy az ukárnok hagyományokhoz való kötődése mit sem változott az elmúlt évszázadokban.

Forrás: Marie Claire Ukraine Fotó: Magnum photo and Robert Capa Foundation

Olvass tovább!