Sebestyén Balázsék durván megaláztak egy kisfiút a celebek túlélő show-jában

2022. október 19.
Érthetetlen, hogyan kerülhetett adásba a viccesnek szánt jelenet, amiben Sebestyén Balázs és Vadon János egy tíz év körülinek tűnő kolumbiai kisfiút aláznak röhögcsélve.

Az RTL Klubon futó Celeb vagyok, ments ki innen! műsor vicces szkeccsének szánták a jelenetet, amiben Sebestyén Balázs és Vadon János egy helyi, kolumbiai kisfiút kér meg rá, hogy vigyen el néhány levelet a dzsungelben szenvedő celebeknek. A magyarul nyilvánvalóan nem beszélő, a műsorban Pedritónak nevezett kisfiúnak láthatóan az lehetett az előre betanított feladata, hogy bármilyen feltett kérdésre a „Si, Señor!” (Igen, uram) válasszal feleljen.

sebestyen-balazs-vadon-janos-kisfiu-megalazas-celeb-vagyok-musor

Vadon János először csak kollégája fricskázáshoz használja a kisfiút, felütésként azt kérdezi tőle: „Balázs egy senki, ugye?” A kisfiú természetesen menetrend szerint a Si, Señor-ral felel. Majd tényleg egészen felfoghatatlan módon olyasmiket kérdez, hogy: „Anyád megmondta, hogy én vagyok az apád?”, illetve a kisfiú testalkatára utalva, „Tudod, hogy ha tíz éven keresztül fánkot fogsz zabálni, mint eddig, akkor 150 kiló leszel 16 éves korodra, ugye?”, továbbá „Tudod, hogy a tequila öl, butít és nyomorba dönt, ugye?”

Nagyon nehéz megérteni, hogy miért gondolta bárki is 2022-ben, hogy jó dili lesz felnőtt, fehér férfi műsorvezetőként nyilvánosan megalázni egy dél-amerikai kisfiút, ráadásul tényleg már-már kínosan durva témákkal – a súlyával piszkálva, azt sugallva neki, hogy Vadon János szexuális kapcsolatot létesített az anyjával, ócska sztereotípiákon élcelődve. Nyilvánvalóan egy gyerek ilyen szintű bántalmazása már önmagában is elfogadhatatlan, de a helyzet súlyosságát tovább fokozza, hogy a nyelvi és kulturális különbségek miatt még kiszolgáltatottabb áldozatról van szó. Erkölcsi, gyerekvédelmi szempontból vitán felül védhetetlen, de az egyszerre jelen lévő posztkoloniális és fat shamer szemszögek végképp iszonyatossá teszik az egészet. Valahol nagyon zavarba ejtő, hogy ezek szerint a hazai médiamunkások egy részének meg kell magyarázni, hogy gyerekeket nem lehet szórakoztató eszközként, humorforrásként használni (pláne nem az ő kontójára), de valahogy az egész gesztusban baljós módon tükröződik az a felfogás, hogy a gyerekek csökkent értékűek a felnőttekhez képest, hogy „úgysem fognak fel semmit az egészből”, és így nyugodtan ki lehet használni őket. Szerepelnek, kapnak egy kis pénzt, csokit, biztosan boldogok lesznek. Pláne ezek a „szegény, színes bőrű” kisfiúk. Úgyse érti, mit mondunk neki, nyugalom, a magyar nyelvű megaláztatás nem fogja traumatizálni. Hogy mindez lemehetett Magyarország legnagyobb kereskedelmi csatornáján, az nagyon szomorú üzenetet hordoz.

Bár a jelenet főszereplője Vadon János, Sebestyén Balázs is jóízűen nevet a „poénokon”, majd végül annyival nyugtázza a dolgot, hogy „abuzálták szegényt”.  Miután Sebestyén nagyjából fél karrierjét azzal töltötte, hogy régi kínos videó miatt magyarázkodott, igazán nehéz megérteni, hogy miért ment bele egy ilyen jelenetbe.

Fotó: RTL Klub

Olvass tovább!