DINK, azaz: dual incam, no kids 'két fizetés, nulla gyerek'

Két fizetés, nulla gyerek: Miért választja egyre több pár a DINK életmódot?

2023. február 28.
Az Egyesült Királyságban egyre több pár él DINK (dual income, no kids ’kettő jövedelem, gyerek nélkül’) életmódot. Az adatok szerint a történelmileg hagyományos, gyermekvállalást magában foglaló családszerkezet helyett alternatívát jelent ez az életstílus. A DINK életmódot általában olyan családok leírására használják, ahol egyik félnek sincsen gyermeke, sem közös gyermek, és mindketten fizetett munkát végeznek.

A brit országos statisztikai hivatal (az ONS) legfrissebb adatai szerint a nők több mint 50%-a marad gyermektelen 30 éves koráig, míg 1960-ban ez csak 37% volt.

Ráadásul egy 2020-as brit közvélemény-kutatás szerint minden nyolcadik 18 és 24 év közötti gyermek nélküli fiatal azt mondta, hogy nem valószínű, hogy valaha is lesz gyermeke. Míg a 18 és 55 év közöttiek több mint egyharmada nyilatkozta azt, hogy a jövőbeni terveiben nem szerepel a gyermekvállalás.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a párok egyre inkább halogatják a gyermekvállalás időpontját, egy részük pedig teljesen le is mondott róla.

Számos tényező hozzájárul ahhoz, hogy a DINK életmód egyre népszerűbb, például a házasságkötés időpontjának eltolódása, az anyagi okok vagy éppen az életcélok tudatosulásának elhúzódása.

Miért választják a párok a DINK életstílust?

Ami egy családnak vagy személynek működik, az lehet, hogy másnak egyáltalán nem. Természetesen a DINK életmód sem illik mindenkihez. A párok különböző okokból folytatják ezt az életmódot – mondja Jay Zigmont, a Childfree Wealth alapítója.

Valamikor ez egy lehetőség, de valamikor nem választás kérdése. „Vannak, akik úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyereket, őket tudatos gyermekteleneknek nevezzük, míg mások számára ez kényszer, őket nem akaratlagos gyermekteleneknek hívják” – magyarázza Zigmont.

Zigmont és felesége számára a DINK életmód nagyobb rugalmasságot biztosított a számukra megfelelő élet kialakításában, ezt több ügyfelénél is tapasztalta. „Az ügyfeleimnél azt látom, hogy számukra azt jelenti DINK-nek lenni, hogy több lehetőségük van” – teszi hozzá Zigmont.

„Gyakori, hogy a kliensek felváltva támogatják egymást, van, hogy szabadságot vesznek ki, hogy újra magukra találjanak. A célok rugalmasak a DINK pároknál, és nem meglepő, ha azt halljuk, hogy akár egy év alatt is változnak, akár páli fordulatot is véve.

Melyek a DINK életstílus előnyei?

Zigmont – saját tapasztalatai alapján – azt mondja, hogy akik a DINK életmódot választják, azok e három fő okból teszik ezt: vagy soha nem akarnak gyereket, vagy a pénzügyi jólétre koncentrálnak vagy szabadságra vágynak, amit csak gyerek nélkül tudnak elérni.

Mindhárom ok igaz Delanie Fischerre, aki DINK életmódot él férjével, Cam Mulforddal. „A gyerekek hiánya nagy szabadságot adott nekünk, nemcsak időmennyiségben, hanem anyagilag, kreativitásban és energiában is” – mondta Delanie a Popsugarnak.

„Amikor igazán őszintén megbeszéltük, hogy hogyan képzeljük el az ideális közös életünket most és a jövőben, a felhozott dolgok egyike sem volt a gyermekvállalás” – magyarázza.

Kapcsolataik és életcéljaik szempontjából a DINK életmód a megfelelő választás. „Nagyon élvezzük a mindennapjainkat egyénileg és párként is. Szeretünk közösen dolgozni céljainkon, és igyekszünk a lehető legtöbb stresszt megelőzni és csökkenteni” – mondja Fischer. – „Legnagyobb prioritásunk egymás boldogsága, és egyikőnk sem akarja feláldozni a kialakított életmódunkat.”

A DINK-párok között vannak, akik tudatosan nem vállalnak gyereket, és vannak, akiknek így alakult az életük.

A DINK-párok között vannak, akik tudatosan nem vállalnak gyereket, és vannak, akiknek így alakult az életük

Vannak-e hátrányai a DINK életmódnak?

Egyesek azt gondolhatják, hogy DINK életet élni az jelenti, hogy sosem lesz belőlük „igazi család”. De Zigmont arra bátorítja az embereket, hogy gondoljanak bele, hogy milyen elfogultság veszi körül a család fogalmát. 

„A legtöbben úgy határozzák meg a család fogalmát, hogy Anya-Apa-Gyerek(ek), de ugyanúgy a gyermeket nem vállaló párok is egy családot alkotnak. Lehet, hogy egy gyermek nélküli család máshogy néz ki, de az is egy család” – mondja Zigmont.

Fischer szerint megbirkózni a család jelentésére vonatkozó társadalmi elképzelésekkel megviselheti a DINK párokat. Az egyetlen enyhe kihívás, amit tapasztaltunk a társas helyzetekben, amikor az emberek megkérdezik, hogy mikorra tervezzük a gyereket, és mikor elmondjuk, hogy egyáltalán nem tervezzük, akkor nagyon összezavarodnak” – magyarázza.

Az emberek hajlamosak feltételezéseket tenni Fischerről és férjéről. Azt gondolják, hogy „utáljuk a gyerekeket, hogy majd megbánjuk a döntésünket, meggondoljuk magunkat. Hogy nem ismerhetjük meg az igazi szerelmet, ha nincs babánk, hogy az életünknek nem lesz igazi célja” – mondja Fischer. Ilyen és ezekhez hasonló mondatok miatt sok DINK életmódot élő pár érezheti azt, hogy mások érvényteleníteni akarják a döntésüket.

Végső soron a DINK életmódon gondolkodó pároknak azt kell eldönteniük, hogy mi a legjobb számukra.

Fischer és férje számára a DINK életmód 100%-ban megfelelő választás volt. „Nagyon örülünk a döntésünknek, mindennap céltudatosak vagyunk, sok kisgyerek része az életünknek, és élvezzük a nagynéni és nagybácsi szerepünket.” – mondja Fischer. „Látjuk és tiszteljük azokat, akik szülők, nagy elkötelezettség és felelősség gyermeket nevelni, és tudjuk, hogy ez nem nekünk való.”

Ha te és partnered a DINK életmódot fontolgatjátok, akkor ne feledjétek, hogy ez csak a kettőtök döntése, és ne hagyjátok, hogy ezt bizonyos elképzelések és elvárások befolyásolják. Zigmont jótanácsa: „vigyázz, hogy ne csak egy kulturális forgatókönyvet kövess”.

„Az alapján kell meghoznunk ezt a döntést, hogy mi mit akarunk, nem pedig az alapján, hogy mások mit akarnak tőlünk” – mondja Fischer. Ha ez sikerül, akkor bármilyen döntést hozol, az lesz a legjobb számodra.

Fotó: Getty Images, Forrás: Popsugar, Szerző: Bognár Anna