Menendez fivérek: hol vannak most, és mit lehet róluk tudni?

2024. szeptember 23.
Lyle és Erik Menendez története ismét az érdeklődés középpontjába került, miután a Netflix feldolgozta az általuk elkövetett brutális gyilkosság sztoriját. Mit lehet tudni a jelenleg börtönbüntetésüket töltő Menendez fivérekről?
Lyle Erik Menendez gyilkosság
  • 1989-ben Lyle és Erik Menendez brutálisan meggyilkolták a saját szüleiket.
  • A Menendez fivérek jelenleg is börtönben töltik a büntetésüket.
  • A Netflix a most megjelent Szörnyetegek: A Lyle és Erik Menendez-sztori című sorozatban dolgozta fel a történetüket.

1989. augusztus 20-án José és Mary „Kitty” Menendezt brutálisan agyonlőtték a Beverly Hills-i családi otthonukban. Közel hét évvel, két tárgyalással és sok ezer órányi televíziós közvetítéssel később a házaspár két fiát, Lyle és Erik Menendezt ítélték el az ügyben. Életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki rájuk, a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

A Menendez-gyilkosság a 20. század végének egyik leghíresebb bűnügyévé vált, és a testvérek története a mai napig mélységesen megosztja az Egyesült Államok lakosságát: miközben a média pénzéhes szörnyetegeknek próbálta beállítani őket, a két fivér napvilágra került titka sokakból együttérzést és megértést váltott ki.

De hogyan történt a gyilkosság, és mi van manapság Lyle és Erik Menendezzel?

1. A Menendez-gyilkosság

Lyle és Erik Menendez a gyilkosság idején 21, illetve 18 évesek voltak. Kívülről nézve az amerikai aranyifjak gondtalan, tökéletes mindennapjait élték. Lyle Menendez a Princetonon tanult, kiválóan teniszezett, és úgy tűnt, apja nyomdokait követve ő is az üzleti életben fog karriert építeni. Erik még briliánsabb teniszezőnek bizonyult, eredményeivel előkelő helyet szerzett magának a korosztályos országos ranglistán.

A két fiú kezdetben sikert sikerre halmozott, de tették mindezt legfőképpen azért, mert választásuk nem igen volt. Az apjuk vasszigorral követelte tőlük az eredményeket. Elvárta, hogy ugyanolyan keményen dolgozzanak és ugyanolyan sokra vigyék az életben, ahogyan azt ő maga is tette.

A Menendez fiúk rendkívül kegyetlen, barbár módon ölték meg szüleiket: José és Kitty teste szinte azonosíthatatlanná vált, miután a testvérek összesen 15 lövést adtak le rájuk két 12-es kaliberű sörétes puskából. Olyan brutális volt a tetthely, hogy a rendőrség kezdetben azt hitte, a gyilkosságokat a maffia követhette el.

Erik Menendez még 1988-ban kezdett terápiára járni egy dr. Jerome Oziel nevű pszichológushoz, aki nem sokkal a gyilkosság után ismét felkereste a fiút, hogy segítsen neki feldolgozni szülei halálát. A fiatalabb Menendez testvért megtörték a beszélgetések, és hamarosan bevallotta terapeutájának, hogy ő és bátyja követték el a gyilkosságot. Később Lyle Menendez is csatlakozott a terápiás üléshez, egy alkalommal pedig Oziel magnóra vette, amint a fivérek a gyilkosság elkövetéséről beszélnek.

Lyle-t 1990 márciusában letartóztatták. Eric, aki akkoriban Izraelben tartózkodott, Miamiba, majd Los Angelesbe repült, ahol feladta magát a rendőrségen.

Lyle és Erik Menendez 1989-ben

Lyle és Erik Menendez 1989-ben

2.  Hol van most Erik és Lyle Menendez?

Lyle Menendez és Erik Menendez mindketten életben vannak, és jelenleg a kaliforniai RJ Donovan büntetés-végrehajtási intézetben tartják őket fogva. A testvérek 2018 áprilisában találkozhattak egymással újra, miután több mint 20 évet töltöttek külön a rácsok mögött. Mielőtt ugyanabba a létesítménybe kerültek, az ABC News szerint 1996. szeptember 10-én látták egymást utoljára.

3. Mikor engedik szabadon a Menendez fivéreket?

Valószínűleg soha. A Menendez fivérek életfogytiglani börtönbüntetésüket töltik a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

„Soha nem fognak szabadulni, hacsak nem kerül elő valami drámai dolog az ügyükkel kapcsolatban, ami nagyon valószínűtlen” – magyarázta Ted Rowlands, a Court TV műsorvezetője. „Még ha feltételes szabadlábra helyezhetők is lennének, a politikai helyzet miatt valószínűleg soha nem szabadulnának. A feltételes szabadlábra helyezési bizottságnak kellene javasolnia a szabadlábra helyezést, de Kaliforniában a kormányzónak kell aláírnia, és ezt ritkán teszik meg, különösen a nagy horderejű ügyekben.”

Rowlands szerint az egyik legfrissebb példa erre Gavin Newsom kormányzó legutóbbi döntése, aki megakadályozta a Charles Mansont követő Patricia Krenwinkel és Leslie Van Houten feltételes szabadlábra helyezését, annak ellenére, hogy a feltételes szabadlábra helyezési bizottság javasolta a szabadon bocsátásukat.

3. Miért ölték meg a Menendez fivérek a szüleiket?

Az 1993-as első tárgyaláson a Menendez fivérek azt vallották, hogy önvédelemből ölték meg a szüleiket, miután Jose és Kitty Menendez évekig bántalmazták őket érzelmileg, fizikailag, valamint szexuálisan is. Ezzel szemben ügyészek azzal érveltek, hogy a fivérek azért gyilkoltak, hogy hozzáférjenek a 14 millió dolláros örökségükhöz.

4. A Menendez fivérek házasok?

Mindkét testvér megnősült, mióta bebörtönözték őket.

Erik Menendez 1999-ben vette feleségül Tammi Menendezt. A People-nek adott 2005-ös interjújában azt mondta, hogy az 1993-as első tárgyalása során került kapcsolatba Tammival, amikor a nő levelet írt neki. De személyesen csak 1997-ben találkoztak. Tammi 2005-ben könyvet adott ki a kapcsolatukról, és a pár azóta is házasságban él.

Lyle Menendez 1996-os gyilkossági ítéletét követő hónapokban vette feleségül Anna Erikssont. A pár öt évvel később elvált. Később 2003-ban feleségül vette Rebecca Sneedet – számolt be róla a People.

Forrás: People Fotó: Getty Images