A 15 legmegátalkodottabb női sorozatgyilkos

2024. július 08.
A true crime dokusorozatok között sokkal kevesebb olyan van, ami női sorozatgyilkosokról szól, pedig nem csak a férfiak között akadnak veszélyes gyilkosok. Mutatjuk, kik voltak azok közül az eddigi legveszélyesebb női sorozatgyilkosok, akiknek tevékenységére valaha fény derült.
Női sorozatgyilkosok
  • A női sorozatgyilkosok legalább olyan veszélyesek és brutálisak, mint a férfiak. 
  • Egészen válogatott módszerekkel öltek a történelem leghíresebb női sorozatgyilkosai.
  • Melyik női sorozatgyilkosról néznénk meg legközelebb egy true crime sorozatot?

A női sorozatgyilkosok – bár sokkal kevesebb szó esik róluk – legalább olyan veszélyesek és brutálisak, mint a férfiak. Egészen megdöbbentő okok vezérlik a női sorozatgyilkosokat tetteik végrehajtására, és megdöbbentő, a férfiaktól gyökeresen eltérő módszereket választanak tetteik végrehajtására.

A kis öregasszonyok gyilkosától a szappankészítő Correggióig, mutatjuk a történelem eddigi leghíresebb és legveszélyesebb női sorozatgyilkosait. Már akikről tudunk…

Női sorozatgyilkosok, akik legalább olyan brutálisak, mint a férfiak

1. Aileen Wournos

Az egyik leghíresebb női sorozatgyilkos nevét a Charlize Theron főszereplésével készült Szörnyeteg (Monster) című film ismertette meg mindenkivel. Alakításáért Theron Oscar-díjat is kapott. 

A szexmunkásként dolgozó Aileen Wuornost 1989 decembere és 1990 novembere között hat férfi meggyilkolásáért ítélték el és végezték ki. Bevallotta, hogy önvédelemből lőtte le azokat a férfiakat, akik stoppal mentek érte, miután állítása szerint megverték vagy megerőszakolták őt. Ezt a vallomását a női sorozatgyilkosként elhíresült Wuornos később visszavonta.

A sorozatgyilkost 1992-ben halálra ítélték, 2002. október 9-én kapta meg a méreginjekciót.

2. Judy Buenoano, a fekete özvegy

A sorozatgyilkos Judy Buenoano nem sokkal a kivégzése előtt

A sorozatgyilkos Judy Buenoano nem sokkal a kivégzése előtt

Judy Buenoano a Fekete Özvegy néven vált hírhedt sorozatgyilkossá. 1998-ban villamosszékben végezték ki. Azért ítélték el, mert arzénnel mérgezte meg a férjét, vízbe fojtotta a fiát, aki részlegesen lebénult (az arzénmérgezés után lábmerevítőre lett szüksége), és megkísérelte megölni a vőlegényét egy autóbombával.

Az indíték a jelek szerint a biztosítási pénz volt, mivel mintegy 240 000 dollárt kapott férje, fia és egy korábbi barátja haláláért. Bár Buenoano soha nem ismerte be egyik gyilkosságot sem, mégis ő volt az első nő, akit 1848 óta kivégeztek Florida államban.

3. Juana Barraza, a kis öregasszonyok gyilkosa

Juana Barrazát Mata viejitas, azaz „a kis öregasszonyok gyilkosa” néven emlegették, miután 2005-ben Mexikóvárosban 16 idős nőt találtak, akiket megfojtottak. A The Guardian szerint a törvényszéki profilozók úgy vélik, hogy Barraza gyilkosságaival a saját alkoholista édesanyja iránt érzett dühét akarta levezetni, aki 12 éves korában eladta egy férfinak, aki szexuálisan bántalmazta őt.

Olyan tárgyakat használt áldozatai megfojtásához, mint telefonkábel, harisnyanadrág vagy a sztetoszkópja. Mexikó egyik legtermékenyebb sorozatgyilkosát végül 759 év börtönbüntetésre ítélték 11 különböző gyilkossági ügy miatt. Ma is börtönben van.

3. Jane Toppan

Jane Toppan, az egyik legkegyetlenebb női sorozatgyilkos

Az egyik legkegyetlenebb női sorozatgyilkos, Jane Toppan

Jane Toppan Honora Kelley néven született, ám mindenki csak Nora néven ismerte. Nevét Jane Toppanra változtatták, miután a Toppan család befogadta, mint szerződéses szolgát.

Később ápolónő lett, és vidám viselkedése miatt Jolly Jane-nek hívták. Titokban azonban olyan drogokkal kísérletezett a betegein, mint a morfium és az atropin, majd elkezdett mérgezni bizonyos embereket az életében, köztük a nevelő testvérét, Elizabeth Brighamet.

Toppan 1902-ben beismerte Brigham megölését: „a karjaimban tartottam, és gyönyörködve néztem, ahogy kifulladt az életéből”. Később azt is bevallotta, hogy legalább 31 embert ölt meg, de az esküdtszék beszámíthatatlanság miatt nem találta bűnösnek, így Toppan életfogytiglanra a tauntoni állami kórházba került.

Azt állította, hogy gyilkosságai mögött az állt, hogy a férfi, akit 16 évesen szeretett, elhagyta őt egy másik nőért. „Ha férjes asszony lettem volna, valószínűleg nem öltem volna meg azokat az embereket. Ott lett volna a férjem, a gyerekeim és az otthonom, ami kitölti a gondolataimat” – mondta.

4. Gesche Gottfried

Gesche Gottfried az egyik első női sorozatgyilkos

Gesche Gottfried, az egyik első női sorozatgyilkos

1831-ben letartóztatták és halálra ítélték Gesche Gottfriedot, mert 14 év alatt 15 embert gyilkolt meg arzénnel. A németországi Brémában 35 000 fős tömeg előtt fejezték le a női sorozatgyilkost, ezzel ő volt az utolsó ember, akit nyilvánosan lefejeztek a városban.

Gottfried állítólag meggyilkolta a szüleit, két férjét, vőlegényét, gyermekeit és még néhány barátját is.

5. Amelia Dyer

Amelia Dyer gyilkosságai a nevelőszülőséggel kezdődtek. Régen gyakori volt, hogy valaki kisbabákat, nem kívánt csecsemőket fogad be pénzért cserébe. Miután megözvegyült, Dyer nyilvánvalóan tudomást szerzett erről a gyakorlatról, és elkezdte hirdetni az újságban a szolgáltatását, mint bébiszitter vagy gondozó. 

Ahelyett azonban, hogy gondoskodott volna a gyermekekről, Dyer éheztetéssel, kábítószerrel vagy fojtogatással megölte a babákat.

Végül az orvosok tudomást szereztek a gondozásában lévő gyermekek halálának számáról, és Dyert hat hónap kényszermunkára ítélték gondatlanság miatt – írja a BBC. Ezután visszatért a gyerekek meggyilkolásához, és a gyanú elterelése érdekében inkább egy folyóban tüntette el a holttesteket. Úgy vélik, több száz csecsemőt gyilkolhatott meg. Az egyik holttestet végül megtalálták, és visszavezették hozzá. Miután beismerte bűneit, 1896. június 10-én a női sorozatgyilkost felakasztották.

6. Kristen Gilbert, a nővér

A sorozatgyilkos ápolónő, Kristen Gilbert fotója a gimnáziumi évkönyvben

A sorozatgyilkos ápolónő, Kristen Gilbert fotója a gimnáziumi évkönyvben

Kristen Gilbert ápolónő volt a Massachusetts állambeli Veterán Orvosi Központban. Négy beteg (mindannyian veteránok voltak) megöléséért ítélték el, és három másik megölésének kísérletéért, mert egy epinefrin nevű gyógyszert adott be nekik.

Az ügyészek halálbüntetést kértek, mivel Gilbert ügye szövetségi területen történt, de az esküdtszék 2001-ben úgy döntött, hogy a nőnek élete hátralévő részét börtönben kell töltenie. Büntetését a texasi Carswell szövetségi egészségügyi központban tölti ma is a sorozatgyilkos.

7. Nannie Doss

Nannie Doss az ítélet kihirdetésekor

A sorozatgyilkos Nannie Doss az ítélet kihirdetésekor

Nannie Doss-t 1955-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután bevallotta, hogy megölte előző négy férjét. Az utolsó férjén boncolást végeztek, és a boncolás eredménye szerint arzénmérgezésben halt meg. Ez ugyanaz a méreg volt, amellyel – ahogy Doss később bevallotta – három korábbi férjét is megölte, akik mind rejtélyes módon haltak meg.

A Tulsa World szerint az első férje megszökött, miután valaki elmondta neki, milyen veszélyben lehet. Ráadásul Doss öt gyermeke közül három fiatalon halt meg. Bár anyja, nővére, unokája és anyósa megölését is bevallotta, csak a férjei megölésével vádolták meg a sorozatgyilkost.

Doss 1965-ben leukémiában halt meg a börtönben.

8. Dorothea Puente

A sorozatgyilkos Dorothea Puente a bíróságon

A sorozatgyilkos Dorothea Puente a bíróságon

Dorothea Puente bűneire 1988-ban derült fény, miután a gyilkossági nyomozók egy eltűnt férfit kerestek az utolsó ismert címén: Puente házában a kaliforniai Sacramentóban. A hátsó kertben elásott testrészeket találtak, és a hatóságok hamarosan megtudták, hogy négy nő és három férfi testrészeit találták meg, akik 52 és 79 év közöttiek voltak.

Puentét azzal vádolták, hogy a lakókat vényköteles gyógyszerekkel mérgezte meg a társadalombiztosítási csekkjeikért. A sorozatgyilkos elmenekült a városból, de végül Los Angelesben elfogták. Kilenc gyilkosság miatt állították bíróság elé (két másik gyilkosságot is neki tulajdonítottak). Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül, miután bűnösnek találták két elsőfokú és egy másodfokú gyilkosságban.

Puente 82 éves korában halt meg a közép-kaliforniai női börtönben.

9. Mira Hindley

Mira Hindley a férjével együtt gyilkolt

Mira Hindley a férjével együtt gyilkolt

Myra Hindley és barátja, Ian Brady az 1960-as években együtt öltek meg öt gyermeket, és az északnyugat-angliai Saddleworth Moorban temették el őket. 

Három haláleset miatt 1966-ban elítélték őket. A pár később, az 1980-as években beismerte, hogy ebben az időszakban két másik gyermeket is megöltek. A legmegdöbbentőbb, hogy néhány gyermeket haláluk előtt megkínoztak és molesztáltak, és a házaspár fényképeket és hangfelvételt őrzött az egyik áldozatról.

Brady 2017-ben halt meg a szigorúan őrzött pszichiátrián, Hindley pedig 2002-ben, még a börtönben.

10. Amy Archer-Gilligan

Az 1900-as évek elején Amy Archer-Gilligan a Connecticut állambeli Windsorban működtetett egy idősek otthonát. A lakók közül azonban sokan hirtelen meghaltak, miután életbiztosításukban őt nevezték meg kedvezményezettnek.  Öt év leforgása alatt legalább 48 ember halt meg a gondozása alatt (köztük a második férje).

A nyomozás után a hatóságok kiderítették, hogy a nő arzén vagy sztrichnin felhasználásával gyilkolta meg az embereket. Archer-Gilligant letartóztatták, és öt ember megmérgezéséért vádat emeltek ellene. Az államügyész döntése alapján azonban csak az egyik gyilkosság miatt állították bíróság elé végül a sorozatgyilkos nőt. Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték 1917-ben, és végül elmegyógyintézetbe szállították. 

1962-ben, 89 éves korában halt meg.

11. Rosemary West

Rosemary West és férje, Fred tinédzser lányokat (köztük a saját lányukat) kínoztak és bántalmazták szexuálisan. A legtöbb áldozatukat megölték és feldarabolták.

A rendőrség végül 1994-ben kapta el a kegyetlen sorozatgyilkos házaspárt. A brutális gyilkosságok miatt Westet 10 gyilkosságban találták bűnösnek, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Fred öngyilkos lett.

12. Beverley Allitt, a halál angyala

A sorozatgyilkos Beverley Allitt, ahogy elhajt a legfelsőbb bíróságról

A sorozatgyilkos Beverley Allitt, ahogy elhajt a legfelsőbb bíróságról

Beverley Allitt a halál angyala néven híresült el, miután Nagy-Britanniában gondozásában lévő gyermekeket ölt meg. Négy gyermek meggyilkolásával vádolták, akiknek nagy dózisú inzulint adott be.

Allittnél Münchausen-szindrómát diagnosztizáltak, de mégis alkalmasnak találták arra, hogy bíróság elé álljon. Bűnösnek találták, és 1993-ban 13 életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki rá négy gyilkosság, három gyilkossági kísérlet és hat rendbeli szándékos súlyos testi sértés kísérlete miatt.

Jelenleg az angliai Nottinghamshire-ben található Rampton Secure Hospitalban tölti büntetését.

13. Leonarda Cianciulli

Leonarda Cianciulli, a szappangyártó sorozatgyilkos

A szappangyártó sorozatgyilkos, Leonarda Cianciulli

Leonarda Cianciulli az 1930-as években az olaszországi Correggióban vezetett egy kis boltot. A BBC szerint egy jósnő figyelmeztette, hogy gyermekei veszélyben vannak, ezért úgy gondolta, hogy emberáldozatra van szüksége, hogy megmentse őket. Cianciulli három nőt csalt be a boltjába, elkábította őket, baltával megölte, majd maradványaikat maró szódabikarbónában megfőzve szappant készített belőlük.

A bírósági vallomása szerint a szappant a szomszédoknak osztogatta, ezért nevezték el „la Saponificatrice di Correggió”-nak, ami lefordítva annyit tesz, hogy „Correggio szappangyártója”.

Cianciullit „mániákusnak” diagnosztizálták, de még így is bíróság elé állították a sorozatgyilkost. 30 év börtönbüntetésre és három év büntetés-végrehajtási elmegyógyintézetben töltött időre ítélték. 1970-ben halt meg.

14. Karla Homolka

Karla Homolka, a női sorozatgyilkos, aki csökkentett büntetéssel megúszta

A női sorozatgyilkos, aki csökkentett büntetéssel megúszta: Karla Homolka

Karla Homolka és férje, Paul Bernardo egy sor szexuális támadásért és gyilkosságért voltak felelősek Kanada-szerte. A nő 1993-ban bűnösnek vallotta magát kétrendbeli emberölésben, cserébe a csökkentett börtönbüntetésért, mivel azt állította, hogy akaratlanul is bűnrészes volt a gyilkosságokban.

Homolka 2005-ben szabadult a börtönből, és új néven a kanadai Québecbe költözött. Bernardo életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

15. Dagmar Overbye

Dagmar Overbye a dániai Koppenhágában élt, és azzal keresett pénzt, hogy nőknek segített otthont találni a gyermekeiknek. De ahelyett, hogy családot talált volna a gyerekeknek, megfojtotta őket. A nőt 1920-ban kapták el, miután az egyik anya meggondolta magát, és gyanút fogott, amikor Overbye azt mondta, hogy nem tudja, hol van a baba. A hatóságok később csontokat találtak Overbye kályhájában.

Overbye 16 csecsemő meggyilkolását vallotta be, bár bizonyítékok hiányában csak kilenc meggyilkolásáért ítélték halálra. Ő lett volna az első nő, akire halálbüntetést szabtak ki, ha X. Keresztély király nem változtatja át az ítéletet életfogytiglani börtönbüntetésre Overbye neme miatt.

Forrás: Insider, fotó: Getty Images, Wikimedia, YouTube