Nődokik csatorna interjú

Nődokik az online térben – három fiatal nőgyógyász a nemi egészségről, szexualitásról és megelőzésről

2024. szeptember 26.
Dr. Baradács István, dr. Csirzó Ádám, dr. Czébely-Lénárt András – három fiatal nőgyógyász orvos, akik az online térben Nődokik néven váltak híressé. Tartalmaikkal érthetővé igyekszenek tenni ezt a tabunak számító területet és szórakoztatóan oktatni a követőiket.

A Nődokik Tiktok- és Instagram-csatorna év elején indult, azzal a céllal, hogy nőket (és férfiakat) informáljon és oktasson tabuk nélkül a női nemi egészségről, az egészséges szexualitásról, megelőzésről. A siker látványos, hiszen videóról videóra duzzad a követőtábor. A három fiatal nőgyógyász pedig nemhogy nem fárad, hanem egyre inkább inspirálódik. Velük beszélgettünk a tartalmaikról, az oktatásról és a terveikről.

Honnan ismeritek egymást?

András: A klinikán ismerkedtünk meg, ott kezdtünk el együtt dolgozni, és a hétköznapok során ott is lettünk jóban.

István: Pont egyidősek vagyunk, úgyhogy ez egy szerencsés egybeesés. Egy helyen, három nagyjából azonos korú, hasonló személyiségű orvos.

Hogy indult a csatorna? Igény volt rá, úgy érzitek?

András: Az igény párhuzamosan fogalmazódott meg az ötlettel. Mindannyiunkban benne volt egyfajta alkotási vágy, hogy széles körben, érthető módon adjuk át a nélkülözhetetlen tudást a szülészet-nőgyógyászat témakörében. Láttuk, hogy nagy az igény egészségnevelésre a mai világban, ez a csatorna pedig nagyon jó fórum lenne hozzá.

Nődokik Tiktok- és Instagram-csatorna év elején indul

Nődokik Tiktok- és Instagram-csatorna év elején indul

A témáitok páciensektől jönnek, vagy saját ötletek?

István: Ez elég összetett. Van olyan, ami az életből merítkezik, sok kérdést kapunk a rendelésen és a platformon is, azokra próbálunk válaszolni, van olyan, amiről mi gondoljuk, hogy érdekelheti a követőket, de olyan is van, ami a mi érdeklődési körünkbe tartozik, hasznosnak gondoljuk. Ezeket körbejárjuk, ezáltal adunk szakmai gerincet a tartalmaknak.

András: Van egy kicsit „limonádébb” rész, ami nem szorosan a nőgyógyászathoz kapcsolódik, de szórakoztató, figyelemfelkeltő. Volt nemrég egy videónk különleges babanevekről, vagy olyan tabukról, amikről azt gondoljuk, hogy a fiatalok ismereteit bővíthetjük.

Ádám: Illetve most már rengetegen írnak nekünk arról, milyen témákról hallanának szívesen. Előre megtervezzük, hogy mikor mi lesz a téma, de jelenleg 5-6 forgatásra előre megvannak a topikok. Nincs hiány abban, hogy miről beszéljünk.

Ki a célcsoport? Korcsoport? Fiatalokhoz szóltok inkább?

András: Meglepően diverz az elérésünk. Statisztikák alapján természetesen főként hölgyek alkotják, azonban a korcsoport változatos, a tinédzserkortól kezdve egészen az idősebb korosztályig mindenki megtalálható a nézők köreiben.

István: Meglepően…

Ádám: Lehetne amúgy máshogy. Érdekes, hogy a férfiak nem kíváncsiak a témákra, pedig sok olyan dologról beszélünk, amiről jó lenne, ha tudnának, érdekelheti is őket, hasznos is lenne nekik.

István: Van egy-két videónk is azért, ami kifejezetten a férfiakhoz szól, ott nagyobb a férfi nézettség.

Hány évesen mennek hozzátok először vizsgálatra a lányok, vagy nők?

András: Változó. Nagyjából azt lehet elmondani, hogy a szexuális élet megkezdésével kezdenek a lányok nőgyógyászhoz járni, egyébként mi is ezt szoktuk ajánlani, ha ilyen kérdést kapunk. Természetesen, ha ezelőtt van valamilyen panasz, rendellenesség, azt mindenképpen körbe kell járni, azonban a gyermekekkel a szakmának külön ágazata, a gyermeknőgyógyászat foglalkozik.

a legtöbb téma, amit feldolgozunk mindenki számára szerethető, és fontos lehet

A legtöbb téma, amit feldolgozunk, mindenki számára szerethető és fontos lehet.

Mely témáitokat szeretik a leginkább a nézők? Van olyan, ami kiemelkedik?

Ádám: Őszintén azt tudom mondani, hogy a legtöbb téma, amit feldolgozunk, mindenki számára szerethető és fontos lehet. A sok visszajelzésből és a gyakori témakörökből azonban érezzük, mire van igény. Ilyen például az endometriózis, a várandósság és a hormonális eltérések (PCOS, vérzési rendellenesség).

Fontos megemlíteni, hogy elsődleges célként nem a nézettség miatt készítjük a videóinkat. Ha elmesélnénk egy-egy sztorit, viccesebb témákat hoznánk vagy közhelyesen elmondott saját véleményünket fogalmaznánk meg, az biztosan nagyot robbanna. De nem ezért van az oldal. Mi nem nézettséget gyűjtünk, nem megosztóak szeretnénk lenni.

András: Ötletszinten felmerült, hogy kezdjünk-e el nem csak orvosi témákban megszólalni, de ezt szinte azonnal elvetettük. Mi hiteles, értékes tartalmakat szeretnénk gyártani.

Kaptok negatív kommenteket?

András: Az elején sokat kaptunk, főleg a nemünkre vonatkozóan. Érdekes, hogy idővel ezek jelentősen csökkentek, elfogadtak minket, vagy aki nagyon nem kedvelte az oldalt, az egyszerűen már nem nézi. Nem célunk, hogy a nőgyógyász férfi legyen, sőt kifejezetten örülünk és támogatjuk, hogy a páciens tud választani, hogy férfi vagy női szakemberhez szeretne járni. Az, hogy a formáció három férfiből áll, csupán a sors műve.

István: Igen, ez nálunk így jött össze organikusan. Megvan a kémia ahhoz, hogy ez működni tudjon és mi is jól érezzük benne magunkat.

Ádám: Érdekes volt megtapasztalni a saját bőrünkön a szexizmust.

Mennyire tartjátok infuenszernek magatokat?

István: Egyáltalán nem.

András: Az influenszer kifejezés ma már hordozhat magában egy negatív jelentést is szerintem. A tartalomgyártó kifejezéssel jobban ki tudunk békülni, de mi mindig orvosok maradunk.

A tartalmaitokat magatok veszitek föl?

András: Nem, ehhez a részéhez nem értünk. Szakember van mögöttünk, akik a videó felvételét és a vágását  menedzseli.

Ádám: Az elején lefektettük, hogy ezt úgy van értelme megcsinálni, hogy a minőség kiemelkedő legyen. Van menedzserünk, videósunk, egy profi csapattal dolgozunk, akiknek ez a szakterülete. Mi orvosként vagyunk jelen.

Szerző: Bárdossy Andrienn Fotó: Ráksi Dániel