A nőgyógyász nem javasolja, hogy így fürödjünk

2023. szeptember 09.
A nőgyógyász elmondott mindent, amit tudnunk kell a megfelelő intim higiéniáról. Hangsúlyozta azt is a szakember, hogy nem kell mindent elhinnünk, amit a reklámokban hallunk a hüvely egészségéről.
vagina intimhigiénia fürdés
  • A szexuális egészség még mindig tabutéma, pedig nagyon fontos lenne tudnunk, hogy gondoskodhatunk az intim testtájak megfelelő tisztán tartásáról.
  • Időnként ellentmondó információkat kapunk a hüvely és szeméremtest tisztán tartásával kapcsolatban.
  • A nőgyógyász elmondta, mit muszáj megtennünk a vagina egészségéért, és mit ne tegyünk semmiképp.

Az igazság az, hogy a vagina egészen olajozottan működő gépezet magától is. Sőt, minél jobban beavatkozunk a természetes állapotába, annál rosszabbat tehetünk az egészségének. 

Hiába vásárolhatjuk meg az intim higiéniai termékek garmadáját – hüvelyzuhanytól az intim mosakodógélig –, ezekre valójában nincs szükségünk. Ennél sokkal egyszerűbb gondoskodnunk a vaginánk tisztaságáról.

Hogyan tartsuk tisztán a vaginánkat?

„Általában azt tanácsolom, egyszerűen hagyják békén a nők a hüvelyüket és a szeméremtest területét – mondta Dr. Kameelah Phillips szülész-nőgyógyász szakorvos. – Azt gondolhatnánk, hogy nagyon alaposnak kell lennünk, hogy tisztán tartsuk a vaginát, de ez nem igaz. A vagina öntisztuló.”

A nőgyógyász hasonlatával élve: „a folyás a vagina saját zuhanya”. A folyás mennyisége általában attól függ, a havi ciklusunk melyik szakaszában vagyunk, milyen az általános egészségünk, van-e valamilyen hüvelyi fertőzésünk.

Inkább hagyjuk a hüvelyzuhanyt

A vagina öntisztuló, nincs szükség hüvelyzuhanyra és rengeteg tisztálkodószerre

A vagina öntisztuló, nincs szükség hüvelyzuhanyra és rengeteg tisztálkodószerre

Sokszor sok helyen hallani, hogy a hüvelyzuhany milyen jó és fontos. De a nőgyógyász szerint ezt jobb, ha nem használjuk. „Amikor hüvelyzuhannyal öblítjük a hüvelyt, még ha tiszta vizet használunk is, az megzavarja a hüvely nyálkahártyájának a természetes baktériumflórájának egyensúlyát” – magyarázta Dr. Phillips. 

Az intim testtájak tisztántartásához elég, ha zuhanyzáskor széthúzzuk a szeméremajkakat és átsimítjuk, miközben tusfürdővel bekenjük magunkat, majd vízzel lezuhanyozzuk. Így eltávolítjuk az elhalt hámsejtekből, faggyúból és szex közben odakerülő váladékot. 

„A kevesebb mindig több, ha a vagina tisztán tartásáról van szó. Ne használjunk rengetegféle mosdóterméket, mivel ezek a baktériumflóra kényes egyensúlyát megzavarhatják” – jelentette ki a szakember. 

A vaginánknak nincs rózsaillata. Az igazság az, hogy van egy természetes, jellegzetes aroma, ami teljesen normális. Ha viszont erősebb, kellemetlenebb szagot érzünk, célszerű orvoshoz fordulni, mert ez fertőzésre utalhat. Különösen ha rendellenes folyást is tapasztalunk.

Forrás: Popsugar, fotó: Unsplash