Bőrünk illata

2013. július 22.

Manapság a nagy divatházak illatkreátorai érzékibbnél érzékibb – leginkább saját bőrünk illatát idéző vagy azt hangsúlyozó – parfümkölteményekkel lepnek meg bennünket. De vajon milyen kompozíciót rejtenek ezek a „bőrbarát” illatok?

A Szex és New York egyik epizódjában Carrie Bradshaw egy alkoholistával randevúzik, aki nem igazán reagál a nő kezdeményezéseire. Amikor Carrie megpróbálja elcsábítani a férfit egy jó éjt! puszi erejéig, a férfi megkérdezi tőle: „Mi ez a hihetetlenül finom illat?” És a válasz? Nem Chanel, nem Dior és nem is Guerlain. „Én vagyok” – válaszolja Carrie meglepő bájjal. Egyre nehezebb meghatározni a parfümtrendeket, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy évente több mint kétszáz új illat kerül a parfümériák polcaira, melyekből mindössze tucatnyi éli meg az első születésnapját. Az állandóan változó kínálatban a vásárlókat is inkább a parfümösüvegeken szereplő márkanevek érdeklik, mintsem a bennük rejlő illat. Azokat viszont, akik érzelmi alapon választják ki kedvencüket, mostanság olyan parfümök tartják lázban, melyek szoros kapcsolatban állnak saját bőrük illatával.

Kifinomult trendek

A bőrrel harmonizáló illatokat azok a nők részesítik előnyben, akik szeretik, ha parfümjük hangsúlyos – de persze nem hivalkodó. Az elmúlt időszak két szembetűnő parfümtrendjét a gyümölcsös virágillatok és a vaníliát előtérbe helyező, modern orientálisok alkották. Ám az utóbbi egy-két szezonban ezek a feltűnő, hivalkodó illatok veszítettek népszerűségükből, hiszen mind a divat, mind a smink sokkal kifinomultabbá vált. A gyengéd, bőrrel harmonizáló parfümök éppen ezt a kifinomultságot, érzékiséget követik.

Vonzó feromonok
Miért oly csábító a bőr illata? A Parfüm című regényben Patrick Süskind főhősét, Grenouille-t talán nem véletlenül hajtotta a vágy, hogy üvegbe zárja az emberi test illatát. Kutatások azt bizonyítják, hogy a feromont (az állati és az emberi szervezetben egyaránt természetesen jelen lévő, vonzalmat keltő hormont) tartalmazó parfümöt viselő nők sokkal nagyobb sikert aratnak a férfiak körében. Úgy tűnik, ez a hormon mintegy tudat alatti üzenetként jelzi az ellenkező nem számára, hogy az illat viselője termékeny. Ami még csábítóbb, hogy ahhoz, hogy bárki megérezze ezt a felettébb vonzó illatot, fizikailag valóban közel kell kerülnie viselőjéhez.

Láncreakció
A bőr természetes illata és a parfüm szintetikus aromája természetesen különböznek, ugyanakkor a kettő együtteséből szinte megfejthetetlen, hogy az illat mely részét adja az egyik vagy a másik. Míg a bőr aromáját leginkább a meleg, lágy és áttetsző jelzőkkel jellemezhetnénk, azt is figyelembe kell vennünk, hogy minden ember bőre más és más kémhatású, amit nagyban befolyásol a hangulatunk, étrendünk és bőrünk pH-értéke éppúgy, mint az időjárás. Minden illat, amit magunkra fújunk, bőrünkkel reakcióba lép. Ennek köszönhető, hogy ugyanaz a parfüm mindenkin másként hat, sőt akár ugyanazon az emberen is napról napra változhat.

Azok a nők, akik olyan parfümöt keresnek, ami hasonlít a bőr illatára, valójában tiszta, mósusztartalmú aromára gondolnak. Ezek a „bőrbarát” illatok új dimenziót nyitottak a parfümkészítésben, újraértelmezve az érzékiség fogalmát. Narciso Rodriguez első kreációját például egyik legnagyobb szenvedélye, az egyiptomi mósusz aromája inspirálta. Az illat középpontját alkotó mósusz lassan „kerekedik ki” a bőrön, hogy puha, bársonyos érzékiségével mindenkit levegyen a lábáról. Bár az Agent Provocateur hivalkodó erotikájáról ismert, mámorító illatát – az egzotikus virágokkal társított mósusz, cédrusfa és ámbra alapillatú különlegességet – a diszkrét csábítás jellemzi. Jean Paul Gaultier ikerillata, a Gaultier2 és Thierry Mugler Alienje csupán három egyszerű akkordból áll, melynek lényege, hogy a bőrrel reakcióba lépve, mindenkin, aki viseli őket, más és más jegy lesz hangsúlyosabb a bőr kémhatásának köszönhetően. Ez adja meg a parfüm végső karakterét. Míg Gaultier illatában a vanília, ámbra és mósusz, addig az Alienben az ámbra, fás jegyek és jázmin hármasából helyeződik előtérbe az egyik alkotóelem.

Itt az ideje tehát, hogy szabadjára engedjük fantáziánkat, és kiengedjük a szellemet a palackból. Bármely bőrbarát parfümöt is teszteljük, egy biztos: utánozhatatlan élményben lesz részünk.

Szöveg: Gurics Krisztina
Fotó: Papp Évi & Schneider Zoltán

A folytatást keresd a januári Marie Claire-ben.

[Marie Claire, 2008. január]

‘),