Hadüzenet a narancsbőrnek

2013. július 22.
Hadüzenet a narancsbőrnek

Hiába is reménykedünk, nincs olyan csodamódszer, amellyel teljes mértékben leküzdhetnénk a narancsbőrt. A magyarázat egyszerű: a narancsbőr kialakulása számos okra vezethető vissza, amelyeket nem lehet egyetlenegy megoldással orvosolni. Viszont ha a különböző módszereket okosan kombináljuk, hatékonyan vehetjük fel ellene a harcot. Sajnos így sem tűnik el örökre, de kevésbé lesz látható, tapintható.

A téli hónapokban a vastag harisnya alatt mintha megfeledkeznénk róla, de amint lekerülnek rólunk a ruhadarabok, ismét szembesülünk testünk egyik ősellenségével, a narancsbőrrel. Tévedés azt hinni, hogy a hepehupás bőrfelület az apró csomókkal, a köztük megbújó lyukacskákkal a has, a comb, a kar területén csak a súlyfelesleggel küszködő, korosodó nőkre jellemző. Lehet valaki fiatal modellalkat, ha a természet laza kötőszövettel áldotta meg, a narancsbőr előbb vagy utóbb megjelenik a testén. A bőr feszességének csökkenése miatt nyirokpangás alakulhat ki a szervezetben, amelynek következtében az anyagcsere-salakanyagok lerakódnak a zsírsejtekben. A salakanyagtól felduzzadt, összecsomósodott zsírsejtek idővel narancshéjszerű kidomborodást hoznak létre a bőrfelszínen, és máris kialakult a rettegett cellulit.

Rossz hír: alkatunktól függetlenül lehetünk rá hajlamosak, ha anyánk, nagyanyáink is küszködtek ezzel a problémával. Ez azért van, mert a kötőszövetekben található zsírsejtek mennyisége genetikai adottságoktól függ, így természetesen öröklődik. A nőies, telt típusú nők, akiknek magasabb a női nemi jellegért felelős ösztrogénszintjük, elvileg veszélyeztetettebbek, mint a fiús alkatúak, de az utóbbiak is könnyen az érintettek kategóriájába kerülhetnek, ha a szervezetükben megnő az ösztrogén mennyisége – például serdülőkorban, terhesség idején vagy a fogamzásgátló tablettáktól. A sok ösztrogén ugyanis elősegíti a zsír- és a vízraktározást a szövetekben. Egyetlen vigaszt talán az nyújthat, hogy a „narancsbőrkór” tipikusan a modern kor betegsége, a nők 90 százalékát érinti, és egyre több férfi is küzd vele.

Ha csak esztétikai problémáról lenne szó, még divattá is válhatna. De a narancsbőr kialakulásának hátterében gyakran nyirokkeringési zavar áll, és ez komolyan károsíthatja az egészséget. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a stressz, a nem elegendő folyadékbevitel mind elősegítik a narancsbőr kialakulását, és hozzájárulnak az anyagcsere-folyamatok torzulásához, ennek pedig szintén súlyos és látványos következményei lehetnek az egészségünkre nézve.

Szöveg: László Krisztina
Fotó: Gilles-Marie Zimmermann

A folytatást és további szépségötleteinket keresd a májusi Marie Claire-ben.

[Marie Claire, 2009. május]

 

‘),