A hajformázás művészete

2013. július 22.

A világ első fodrászati, egyben szépségápolási márkája idén ünnepelte a 100. évfordulóját. Ez alkalomból a Marie Claire bepillantást nyerhetett a fodrászvilág kulisszái mögé, és első kézből ismerhettük meg nemcsak a legújabb frizuratrendeket, de a szakma valódi művészeit is.

A Párizsban megrendezett eseményen a világ több mint négyezer fodrásza vett részt, beleértve a legnagyobb sztárokat is. A fantasztikus show-műsorokkal kísért többnapos rendezvény célja – az ünneplésen túl – a szakmai tapasztalatcsere és az inspiráció volt. Hiába tudjuk régóta, hogy a hazai szakemberek méltó versenytársai külhoni kollégáiknak, a magyar csapattal tartva meglepődve tapasztaltuk, hogy mesterfodrászaink munkásságát a vártnál is nagyobb elismerés övezi. Szinte minden pillanatban nemzetközi sztárfodrászok, valmint a szakma jeles képviselői üdvözölték régi ismerősökként fodrászainkat.
Számunkra a rendezvény legizgalmasabb színfoltjai a művészi kreációkat, épített frizurákat felvonultató show-műsorok voltak, ahol a hajformázás művészi oldalát mutatták be a szakma nagyjai, köztük Aldo Coppola, Laetitia Guenaou, Trevor Sorbie és Angelo Seminara. A lélegzetelállító, álomszerű kompozíciók láttán a magyar csapat segítségével bepillanthattunk e csodálatos mesterművek műhelytitkaiba, ahol mesterfodrászaink is otthagyták – elimerésre méltó – névjegyüket. Ezekről a nőiességet dicsérő izgalmas műalkotásokról kérdeztük a szakma néhány külföldi és hazai jelesét, és kértük, osszák meg velünk a nőkről, a szépségről alkotott véleményüket. Kíváncsiak voltunk, hogy miből táplálkoznak ezek a sokatmondó mesterművek, és azokra a művészeti ágakra, stílusokra is rákérdeztünk, amelyek megihletik őket egy-egy ilyen mulandó, de az alkotás szépségét és kreativitását ugyanúgy magában hordozó mű létrehozásánál.   

Szöveg: Gurics Krisztina
Haj: Laetitia Guenaou, a L”Oréal Professionnel nagykövete
Fotó: Piotr Zgodzinski
Smink: Karolina Supernak

Az élménybeszámoló folytatását és további szépségötleteinket keresd a novemberi Marie Claire-ben.

[Marie Claire, 2009. november]

‘),