A hosszú haj romantikája

2013. július 22.

A legnagyobb divatházak tervezőit a késő őszi romantika ihlette, amikor a hosszú hajat dicsérve őszi–téli kifutójukra szebbnél szebb összefogott, feltűzött vagy éppen csak egyszerűen formázott, de annál nőiesebb frizurákat álmodtak modelljeiknek. Kiválasztottuk a legkifinomultabb variációkat, melyeket néhány könnyed mozdulattal otthon te is elkészíthetsz.

Bájosan feltűzve

Kezdésként tápláló- vagy hidratálósamponnal mossuk meg a hajunkat, majd hozzá illő balzsammal és pakolással ápoljuk. Szárítás után hátul a tarkón fogjuk össze, hagyományos módon fonjuk copfba, és a végét gumizzuk össze. Alulról, tetszőlegesen – szabályosan vagy kissé ferdén – a fejtetőn átvezetve a másik oldalon tűzzük le a copf végét. Ha nem elég hosszú a hajunk, a fonatot póthajból is elkészíthetjük. Még izgalmasabb hatást kelt, ha saját hajszínünknél egy árnyalattal világosabb színűt használunk. Amennyiben ezt a megoldást választjuk, hajunkat a fenti módon fonjuk be, majd tekerjük kontyba, és csattal rögzítsük. Néhány meglazított tinccsel, hajszállal – melyeket erős hajlakkal fixáljunk – szélfútta hatást érhetünk el.

 

Kifinomult díszítések

A legnagyobb divatházak bemutatóin brossokkal, szalagokkal, masnikkal díszített frizurákkal vonultak végig a modellek a kifutón. Első lépésként hajegyenesítő krémmel szárítsuk egyenesre és egyben lazára a hajunkat. Fogjuk hátul lófarokba anélkül, hogy összegumiznánk, és osszuk két egyenlő részre. Az így kapott két tincset csavarva, ellentétes irányba haladva vezessük egymás fölött és alatt, végül szilikon hajgumival fogjuk össze. A fejtetőn a haj felületét kemény vaksszal simítsuk át, és könnyű, párataszító lakkal fixáljuk. Ezután következhet a bársonyszalag, melyet hajpántként a copf alatt csattal rögzíthetünk. Utolsó lépésként a fül fölötti részen strasszokkal kirakott brossal vagy hajcsattal díszítsük a frizurát, és még egyszer fixáljuk hajlakkal.

 


A negyvenes évek nőiessége

A kor filmsztárjait idéző frizurát otthon is könnyen elkészíthetjük, ha szánunk rá egy kis időt. Mosás után tegyünk a hajunkra volumennövelő habot, és úgy szárítsuk meg, hogy közben ne húzzuk ki. Ha megszáradt, gyengébb tartású lakkal fújjuk át az egészet, majd tekerjük vastag hajsütő vasra a tincseket. Sütés után az összes tincset „gyűrűzzük fel”, és csipesszel rögzítsük őket. Ha kihűltek, vegyük ki a csipeszeket, és hajkrémmel óvatosan fésüljük át a hajunkat. Ezután hajfénykrémmel adjunk fényt, illetve tartást frizuránknak, végül erős tartású lakkal rögzítsük.

Szöveg: Gurics Krisztina
Fotó: Papp Éva & Schneider Zoltán

További szépségtippekért lapozd fel a novemberi Marie Claire-t, amelyből azt is megtudhatod, milyen újdonságok várnak rád a boltok polcain.

[Marie Claire, 2007. november]

‘),