Lassítsd le az időt, szépítsd a bőröd!

2014. március 07.
Előbb, vagy utóbb mindannyiunk életében eljön az az idő, mikor bőrünk veszít feszességéből, rugalmasságából, és megjelennek az első apró ráncocskák. A génjeinkkel és az általuk meghatározott alapvető adottságainkkal ugyan nem szállhatunk szembe, de több szuper módszer segítségével is felvehetjük a kesztyűt a bőrünk szépsége érdekében.

A tavasz egyik szépségújdonságának, a Nivea Q10 olajának bemutatásán mi is ott voltunk, és az ígéretes bőrszépítő debütálása kapcsán számos hasznos tanácsot is bezsebeltünk.

„A kor előrehaladtával a bőrsejtek veszítenek vitalitásukból. Minél hatékonyabban tudjuk befolyásolni ezt a folyamatot, bőrünk annál tovább maradhat egészséges, és fiatalos” – állítja Dr. Thomas Blatt, a Beiersdorf cég bőröregedéssel foglalkozó tanulmányának vezető kutatója, majd hozzáteszi – „Sokat lehet változtatni bőrünk állapotán már a megfelelő bőrápolással is.” Az alábbiakban hat tuti tipp következik, amivel bőrünk feszességét, rugalmasságát tovább megőrizhetjük.

Védelem a napsugarak ellen

A napsugarak energiával töltik fel testünket, javítják a közérzetet, biztosítják a szervezet számára szükséges D-vitamint, azonban a bőr öregedésének fő okozói is. Épp ezért érdemes olyan nappali arckrémet választani, mely UV szűrőt is tartalmaz, hiszen nem csak a napozás során éri a bőrt napsugárzás. Akár egy városi séta, vagy épp egy sítúra is komoly kihívást jelenthet bőrünk számára.

Mindennapi bőrápolás

Ne feledkezz meg a bőr rendszeres és alapos tisztításáról, amelyhez mindig a korodnak és bőrtípusodnak megfelelő kozmetikumot érdemes használnod. A tisztító kozmetikumok hidratálják, táplálják, lágyítják a bőrt, emellett pedig olyan összetevőket is tartalmazhatnak, amelyek védik, nyugtatják, és antioxidánsokhoz is juttatják. Az ápolást lágy, könnyű peelinggel és pakolásokkal is kiegészítheted, amelyek segítenek a sejtek regenerálódásában és az elhalt hámsejtek eltávolításában.

Légy aktív!

Mindannyian tudjuk, milyen fontos a testmozgás és a megfelelő táplálkozás a szervezet számára, amely egyben pozitív hatást gyakorol a bőr egészségére és megjelenésére is. A rendszeres testmozgás javítja a bőr állapotát, serkenti a vérkeringést, felszínre juttatva a friss, oxigéndús vért, így a bőr feszesebb, élénkebb színű és fiatalosabb lesz. Mi több, a mozgás hosszútávú hatásokkal is jár. Dr. Nicholas Perricone, amerikai bőrgyógyász szerint a helyes étkezés és mozgás nélkülözhetetlen eszköze szépségünk megtartásának. Állítása szerint a testmozgás pontosan ugyanúgy erősíti és javítja a bőr minőségét, ahogy a csontokra és izmokra hat. Természetesen a testmozgás fárasztóbb dolog, mint egy kozmetikai kezelés, de ha a megfelelő szépségápolási termékek használatát is beiktatod a napi rutinba, sokkal hamarabb nyugtázhatod majd az elismerő pillantásokat.

Elegendő alvás

Az alvás szintén alapvető fontosságú a szépség megőrzésében. Bizonyára te is tapasztaltad már, hogy ha éjszakába nyúlóan dolgozol, vagy éppen egy baráti találkozó kedvéért csippentesz le a pihenésre szánt időből és nem alszol eleget, a fáradtság meglátszik a bőrödön is: karikák jelennek meg a szem alatt, a bőr szürkés árnyalatúvá és fakóvá válik. Az éjszaka folyamán nem csak testünk, hanem bőrünk is pihen, új energiához jut, és ami a legfontosabb, regenerálódik. Ilyenkor használja fel és építi be a leghatékonyabban a korábban használt kozmetikumok tápláló anyagait is.

Megfelelő táplálkozás és rengeteg folyadék

A szépségre és a bőrre az is hatással van, mit eszünk és mennyit iszunk. Étrendedet kiegyensúlyozottan állítsd össze fehérjéből, szénhidrátokból és zsírokból. Iktass be minél több gyümölcsöt és zöldséget is a menübe, ezek ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat. Az asztalra tegyél mindig egy kancsó vizet, hogy állandóan kéznél legyen, de nem muszáj mindig csak tiszta vizet inni! Bátran adj hozzá citromlevet, narancs gerezdeket, vagy keverd össze 100 százalékos gyümölcslével. Készíthetsz frissítőt gyümölcs-, zöld- vagy gyógyteából is. A folyadék elősegíti a megfelelő anyagcserét, serkenti a vesefunkciót és segít kiüríteni a szervezetben felgyülemlő méreganyagokat. A megfelelő folyadékbevitel fizikai és szellemi frissességet hoz, mi több, a ráncok és a szem alatti karikák ellen is hatásos.

Káros szokások

Ha valóban szeretnéd megvédeni a bőröd, kerüld a dohányzást, mert a dohányzás hatására szűkülő vérerek lassítják a véráramlást és a bőrsejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez. Próbálj meg kellő időt szakítani a pihenésre és csökkenteni a stresszt. A stressz növeli a szabad-gyökök előfordulását, gyengíti az érfalakat, amely érszűkülethez vezet és lassítja a mikrokeringést. A stressz tehát nem csak testünkre, de bőrünkre is negatív hatással van.