Orrplasztika – hóbort vagy szükséges műtét?

2014. június 20.
Ashton Kutcher, Jennifer Aniston, Scarlett Johansson... csak néhány azok közül a hírességek közül, aki változtatott az orra formáján. Bár a sztárok többsége esztétikai okokból veti alá magát (és orrát) a szikének, orrplasztikára más okból is szükség lehet. Szakértő segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb kiváltó okokat, és annak is utánajártunk, hogyan zajlik pontosan a műtét.

Nézzük, mi miatt lehet szükség orrplasztikára!

1. Sérült orr
Ebben az esetben egy baleset során kialakuló sérülésről beszélhetünk, aminek következtében az orr formája esztétikailag romlott, súlyosabb esetben egészségügyi kockázatokat, tüneteket is okoz. Gyakran az azonnali beavatkozás csak a funkciókat állítja vissza, így a későbbiekben szükség lehet egy plasztikai műtétre, amely során helyreállítják az orr eredeti (vagy elérhető legjobb) formáját.

2. Veleszületett rendellenességek
Akadnak olyan esetek, amikor az orr formája nem feltétlenül (vagy csak nem látványosan) utal arra, hogy a légzésben funkcionális zavarokat találunk. Leggyakoribb ilyen probléma az orrsövényferdülés, illetve a szűk orrnyílás, amelyek megnehezítik, súlyosabb esetben ellehetetlenítik a természetes orrlégzést, így műtéti beavatkozást igényelnek.

3. Szerzett rendellenességek
A leggyakoribb, felnőttkorban sokszor jelentkező, orrlégzést érintő probléma az orrpolip megjelenése. A szörnyűnek hangzó betegség valójában nyálkahártya túlburjánzást takar, ami egyfajta gyulladás következtében alakult ki. A problémára elsődlegesen szteroidos spray-vel, valamint tablettával igyekeznek hatni, ha azonban nem javul a helyzet, muszáj műteni. Ez a műtét nem minősül plasztikai beavatkozásnak, s mivel magában az orrüregben történik, kívülről látható nyoma nem is marad az eltávolításnak.

4. Esztétikai okok
Ezek esetében általában nincs szó egészségügyi szempontból indokolt beavatkozásról, csupán esztétikai okok miatt szükséges megváltoztatni az orr formáját. A leggyakoribb, hogy egy-egy komoly és látványos deformitás döntenek a műtét mellett az érintettek (ilyen lehet például egy kampós, horgas, púpos, esetleg túl széles, ferde orr).

És ha már egyszer eljutottunk odáig, hogy szükséges a műtét, mire számítsunk? „Az orr deformitásától függ, hogy zárt, vagy nyitott műtétre kerül-e sor, utóbbi általában a súlyosabb deformitásokat hivatott orvosolni. A zárt műtét jóval gyakoribb, hiszen ebben az esetben az orr külső részén egyáltalán nem jelentkeznek hegek, a sebészek az orrüregen belül korrigálják a hibákat”- árulta el Dr. Mohammad T. Jaberansari, a Royal Clinics orvos-esztétikai központ plasztikai sebész szakértője, aki azt is hozzátette, hogy a nyitott orrműtét alatt sem kell tartani a látványos hegektől. „Ezek sem feltűnőek, illetve mivel a legtöbbször súlyos deformitásokat hivatottak orvosolni, a páciensek számára valódi megváltás az apró, púderral könnyen elfedhető vágásnyom.”

A műtétre egyébként éppúgy kell készülni, mint bármilyen más beavatkozásra, de az összes fontos tudnivalóra felhívják a figyelmet a konzultáció során.  Ami fontos, és némi szervezést igényel, az a lábadozás, ugyanis a szakemberek nem javasolják (sokszor nem is engedik), hogy a műtött páciens egyedül induljon haza. „A gépjárművezetés technikai problémákba ütközhet a kötés miatt, illetve a szemüveg viselése sem ajánlott egy hónapon keresztül. Meglehetősen hosszan gyógyuló hegről beszélünk, megközelítőleg három hónap szükséges ahhoz, hogy az eredeti, ám sokkal esztétikusabb végeredményt tejes pompájában élvezhessük”- magyarázza a szakértő. A szabadságot illetően másfél-két héttel kell számolni, hiszen a kötést egy hét után távolítják el, de a szemkörnyéken jelentkező elszíneződések és duzzanatok felszívódásához megközelítőleg tíz-tizennégy nap szükséges.