Meddig jó egy rúzs? – Útmutató a sminkek szavatosságához

2014. szeptember 10.
Mi nők hajlamosak vagyunk felhalmozni sminkeket, így nem árt néha a kencés fiókok mélyére nézni, és aminek lejárt a szavatossága, attól könyörtelenül meg kell válni, hiszen bajt is okozhat. De vajon meddig jó egy szemhéjpúder, vagy éppen egy alapozó? A mai posztjában szépségbloggerünk, Szandra ebben próbál segíteni.

A sminkeken vagy konkrét lejárati dátum látható, vagy egy kis tégely embléma, mellette pedig egy szám és egy betű, pl. 12M. Az M a month, tehát a hónap rövidítése, vagyis a 12M azt jelenti, hogy a termék a felbontástól számított 12 hónapon belül használható fel.

Viszont ez a jelölés sokszor vagy a külső csomagoláson van, amit kidobunk, vagy a használat során lekopik. Így jó, ha néhány dologgal tisztában vagyunk a sminkek szavatosságát illetően.

Általánosságban elmondható, hogy a krémes sminkek rövidebb, míg a por állagú termékek hosszabb ideig használhatók. Ha egy sminknél azt tapasztalod, hogy megváltozott az állaga, a textúrája, vagy fura szaga van, esetleg már nem úgy teljesít, mint korábban, akkor érdemes megválni tőle. Növeli a sminkek élettartamát, ha nem a fürdőszobában tárolod őket, ugyanis a meleg, párás levegő kedvez a baktériumok szaporodásának. Válassz inkább száraz, fénytől védett helyet.

Rúzs: nagyjából egy évig őrzi meg a szavatosságát, de van olyan, ami picit tovább is használható. Ha elkezd beszáradni, akkor nem érdemes tovább használni.

Szájfény: fél, vagy maximum egy évig jó. Ha fura szaga van, vagy nagyon ragadós, akkor búcsúzz el tőle.

Szempillaspirál: max. 3-4 hónapig használható, ezután elkezd besűrűsödni, beszáradni és hamarabb lepereg, úgyhogy ha ezt tapasztalod, dobd ki. A lejárt szempillaspirál szemirritációt is okozhat, ne kockáztass! Ugyanez igaz a folyékony szemhéjtusokra is.

Szemhéjpúder, pirosító, púder: bizonyos darabok akár két évig is gond nélkül használhatók, de ha szárazabb lett a textúrája és hamarabb lepereg, akkor nem érdemes tovább tartogatni. Ha rendszeresen fertőtlenítjük az ecseteket, amikkel ezeket a termékeket használjuk, akkor elkerülhetjük a baktériumok elszaporodását ezeken a festékeken. Sőt, érdemes időnként magukat a sminkeket is átfújni pl. gyógyszertári alkohollal, ami fertőtlenít és hamar elpárolog.

Folyékony alapozó, korrektor: fél, maximum egy évig gond nélkül sminkelhetsz velük, de ha elkezd kicsapódni, vagy rétegesen szétválik, akkor ki vele. A tégelyes termékek sajnos gyorsabban romolhatnak, hiszen azokba folyamatosan belenyúlunk kézzel/ecsettel, így minden használhatnál baktériumok kerülhetnek a termékbe.

Körömlakk: akár két évig is festheted vele a körmeidet, de ha elkezd összeállni, ragadós és nyúlós lesz, vagy az üvegben szétválik rétegekre, akkor ideje megválni tőle.

Szemceruza, ajakkontúr-ceruza: körülbelül két évig használhatod őket, bár szerintem annál, aki rendszeresen sminkel ilyenekkel, nem hiszem, hogy ennyi ideig kitart ugyanaz a darab. Mivel ezeket rendszeresen hegyezzük, így gyakorlatilag mindig lefaragjuk a régebbi réteget.

Ti milyen gyakran nézitek át a sminkkészleteteket?

Szandra