Szépítő zsírsejtek

2014. november 25.
A plasztikai sebészetben egyre gyakrabban alkalmaznak ma zsírátültetést esztétikai és rekonstrukciós célokra. Lássuk, milyen lehetőségek is adottak-e téren…

Bár a plasztikai sebészetben egyre népszerűbb a zsírátültetés. Míg nagy előnye, hogy a zsírszívás során eltávolított zsírszövet számos területen alkalmazható, sőt későbbi felhasználásra biztonsággal fagyasztva tárolható, egyik nagy hátránya, hogy a zsírsejtek egy része sajnos a műtétet követően fokozatosan felszívódhat. Hazánkban még új eljárási technika a sejt asszisztált zsírátültetés, amelynek köszönhetően a beültetett zsírszövet megtapadása a korábbi 30-40 százalékról, 70-90 százalékra nő.

Terápiás célú felhasználás

A zsírszövetben található ős- és regeneratív sejteknek (ASC-k nek) számos olyan biológiai tulajdonsága van, amely alapján hatékonyan lehet őket terápiás céllal felhasználni. Ennek nagy része jelenleg még kísérleti stádiumban van, de sok területen már biztató eredmények születtek, így akár szívizom elhalás, infarktus után az elhalt szívizom helyreállítására, stroke, szívkoszorúér betegség, 1-es típusú cukorbetegség. Crohn betegség, sclerosis multiplex, csonttörések, porcsérülések kezelésében is. Ezek a speciális sejtek megfelelő technika segítségével könnyen kinyerhetők a zsírszívás során eltávolított zsírszövetből, és laboratóriumi körülmények között tenyésztve őket előállítható a megfelelő mennyiségű ún. mesenchymalis őssejt.

Rekonstrukciós vagy helyreállító célú orvosi felhasználás

A plasztikai sebészetben egyre gyakrabban alkalmaznak ma zsírátültetést esztétikai és rekonstrukciós célokra, melyet öröklött betegségek, vagy műtétek következtében szerzett szövetkiesések pótlására használnak. Előnye, hogy a test kevésbé esztétikus részeit a test saját anyagával korrigálva lehetővé válik a természetes állapot megőrzése. Hátránya, hogy a zsírsejtek egy része a műtétet követően fokozatosan felszívódhat. Különösen igaz ez nagyobb mennyiségű zsírszövet beültetése esetén. Ilyen esetekben a beavatkozást ismételni kell. Jó megoldást jelenthet a zsírszövet fagyasztva tároltatása, ezáltal nincs szükség újabb zsírleszívásokra, viszont a zsírbeültetés akár többször is megismételhető.

Ős – és elődsejtekkel gazdagított zsírszövet átültetés – CAL

A zsírsejtek felszívódásának csökkentésére, illetve kiküszöbölésére fejlesztették ki azt az új módszert, amely során a leszívott zsírszövetet a belőle származó ős- és elődsejtekkel (ASC-kel ) dúsítják. Ez a sejt asszisztált zsírátültetés (CAL), amelynek  lényege, hogy a műtét során leszívott zsírszövetet kettéosztják, megfelelő technika segítségével kivonják az ős-és elődsejteket tartalmazó sejtfrakciót (SVF). Ezt hozzáadják a szövet másik feléhez, és ezt az őssejtekkel gazdagított zsírszövetet ültetik vissza – magyarázza Dr. Viczián Csaba plasztikai sebész, a Humancell Medical Kft szakmai tanácsadója. Világszerte alkalmazzák ezt a technológiát, amely hatékonyságát és biztonságát klinikai vizsgálatokkal támasztották alá, Magyarországon azonban csak most vált elérhetővé.

Leggyakrabban az arc fiatalítására, formálására, a mell alakjának, nagyságának változtatására, mellpótlásra daganat miatti műtét után, hegek, bemélyedt területek kiemelésére, javítására, fenék, vádli formálásra, nagyobbításra, intim területeken – tette hozzá. 

Előnye a hagyományos zsírátültetéssel szemben, hogy az őssejtek által termelt érképző, gyulladás gátló és tápláló anyagok anyagoknak köszönhetően a beültetett zsírszövet megtapadása a korábbi 30-40 %-ról, 70-90 % -ra nő.