A történelem legbizarabb szépítő fogásai

2015. május 06.
A nők számára mindig is fontos volt az igényes, ápolt külső, imádták a finom kelméket és a ragyogó ékszereket. Minden korszaknak megvoltak a maga bizarr, megkérdőjelezhető hatású szépségtrükkjei, az ókori Egyiptom szamártejben mártózó királynőjétől kezdve a nyers borjúhúsból arcpakolást készítő Sissi királynéig.

Szamártej és rózsaszirmok

A legendás egyiptomi királynő, Kleopátra híres volt különös szépségápolási szokásairól. Azóta is az ő nevéhez kötjük azt a bizonyos tusvonalat, azt a bizonyos frizurát és azt a bizonyos fürdőt. Utóbbinak titka a szamártej volt, melyről a királynő úgy hitte, hosszú ideig fiatalon tartja testét. Az ilyen pazar tejes fürdőkhöz állítólag 700 szamár várt készenlétben, hogy megtölthessék Kleopátra kádját. Azt mondják, a szamártejet egyébként rendkívül kreatívan használta fel a királynő, ugyanis krokodiltrágyával összekeverve arcpakolást is készített belőle. Miután tetőtől talpig megmártózott a többé-kevésbé gusztusos alapanyagokban, természetesen rózsaszirmokkal borította be testét, hogy ne csak ragyogó bőrrel, hanem illatosan is uralkodhasson.  

Keleti kozmetikumok

A hófehér arcú, meggypiros ajkú gésák a Távol-Kelet világának rejtélyes szerelempapnői. Rengeteg embert foglalkoztatott már, hogy mi a titka a gésák különös szépségének, és ma már tudni lehet, hogy rengeteg szigorú szabály és szépségrituálé köti őket. Manapság azonban talán kevesen tudják, hogy egykoron egy gésák szépségét a feketére festett fogai is fokozták. Ezt a hatást oxidálódott vasdarabokkal érték el, amiket aztán savas anyagba áztattak be. A fehérre mázolt arcot rizslisztből készítették el, amit aztán fülemüle ürülékkel távolítottak el éjszakára. 

Szépítőszerek a királyi udvarból

Persze később sem veszett ki a fantázia és a lelkesedés a nőkből, ha az örökké tartó szépség érdekében kellett cselekedni. Stuart Mária állítólag fehérborban fürdőzött, ami fertőtlenítő hatásának köszönhetően felfrissítette bőrét. Sisiről pedig azt tartották, szerette ő maga kikvereni csodakencéit. Egyik bevált receptje ámbrából, (a bálnák bélfaláról származó váladékból) rózsavízből és mandulaolajból állt, amivel minden nap beborította arcát. Azt is mondják, hogy titkos éjszakai arcmaszkját pedig nyers borjúhúsból és eperpüréből állította össze.