Elkezdődött a genokozmetikumok kora

2015. május 19.
Mára a molekuláris biológiai ismeretek és genetikai diagnosztika elterjedésével egyre inkább előtérbe kerülnek a személyre szabott kezelések mind a gyógyító medicina, mind a kozmetikai kezelések világában. Lássuk, e téren mit is tartogat a jövő, pontosabban már a jelen.

Mi a genokozmetikumok lényege?

Genomnak nevezzük a petesejt és hímivarsejtből származó teljes genetikai állományunkat, amely az ember esetében 23 pár kromoszómából, mintegy 3 milliárd bázispárból áll, ez tartalmazza génjeinket, ami kódolja szervezetünk, szerveink, sejtjeink működését, öröklődő tulajdonságainkat.

A Humán Genom Projekt (HGP) elnevezésű nagyszabású nemzetközi kutatás 1990 és 2006 között zajlott, mely feltárta a teljes emberi genomot és azonosította a benne található összes, mintegy 30 000 gént. Adatbázisban mindez 3 gigabytnyi betűt és több mint 30 ezer gént jelent. Az emberi megismerésnek, a tudománynak hatalmas mérföldköve ez a felfedezés, jelentőségét nehéz megbecsülni. A számos összehasonlítás egyike például a kerék feltalálása elé sorolja az eredményt, a másik pedig az elemek periódusos rendszerének jelentőségéhez méri azt.

A HGP (Human Genom Program) során USA-ban, Angliában, Franciaországban, Németországban, Japánban és Kínában végezték a kutatásokat. A program vezetője Francis S. Collins orvos-genetikus, az Amerikai Nemzeti Egészség Intézet igazgatója az eredményeket ismertetve így nyilatkozott: ” A genomot úgy tekinthetjük, mint egy többfunkciójú könyvet. Egyrészről ez egy történelemkönyv – egy beszámolás a fajunk időben megtett utazásáról. Másrészről ez egy hihetetlenül részletes tervrajz minden emberi sejt megépítéséhez. Harmadrészt egy szótár az orvostudományban, ami bámulatosan új erőket ad a betegségek megelőzéséhez és gyógyításához. ”

A HGP után egyre inkább előtérbe kerültek azon kutatások, melyek egyes betegségek, egyéni tulajdonságok közötti különbségek feltérképezésére irányultak. A kutatások során rájöttek, hogy az emberek genetikai állománya 99,9 %-ban megegyezik, és a fennmaradó 0,1 % felelős az egyéni eltérésekért, variabilitásért.

Ezt a különbözőséget a DNS-t alkotó nukleinsav bázisok sorrendjében megjelenő eltérések adják, az ún. egyetlen nukleinsav bázis polimorfizmusok (SNP-k, ejtsd: sznipek). Ezek mintegy minden ötszázadik bázisnál fordulnak csak elő. Vagyis ezen polimorfizmusok a genetikai állományunk mindössze 0,1 %-ot teszik ki.

Ez az elhanyagolhatónak tűnő százalékos érték azon tulajdonságok összességét határozza meg, melyek az emberek közti különbségekért felelnek, legyen az a szemszín, a hajszín, testalkat, bőrszín, vagy éppen az egyéni belső személyiség jegyeink. Ezen kis százalékú genetikai háttér megismerése és pontos feltérképezése tette lehetővé a személyre szabott megoldások kialakulását mind a gyógyító medicina, mind pedig a kozmetikai kezelések esetében.

Elképzelhetetlen jövőbeni lehetőségek

A HGP multicentrikus projekt, egészségügyi szempontból felbecsülhetetlen jelentőségű és ma még a kutatók, szakemberek látják igazán át, hogy milyen jövőbeni előnyökkel jár. Megteremtette a tudományos alapját a biológiai terápiáknak, személyre szabható kezeléseknek és erre a tudásra építve jött létre a világon az első genokozmetikum. 

Mit vizsgálnak a genetikai elemzés során?

A személyre szabott megoldások, géndiagnosztika alapú medicina nem a genetikai állományunkat változtatja meg, hanem a genetikai állományunk adta információk alapján lehetővé teszi a számunkra legmegfelelőbb terápia kiválasztását.

Bőrünk alapvető tulajdonságait 350 gén kódolja. A géneken található egyedi eltérések, variációk határozzák meg az egyén válaszreakcióit a különböző környezeti hatásokra, gyógyszerekre, és az egyéni hajlamot bizonyos kórképekre. A technológiának köszönhetően a már Magyarországon is elérhető one.gen által kínált genokozmetikum már 31 gén által kódolt fehérje megváltozott működését képes kompenzálni komplex hatóanyagokkal. A genetikai vizsgálat nyálmintából történik. A levett mintából a 31 génen belül 35 génvariációt vizsgálnak, amelyek a bőr fiziológiájában szerepet játszó 7 alapvető területet jelentenek:

1.    a bőr szerkezete
2.    ráncok kialakulása
3.    bőr érzékenysége
4.    bőr méregtelenítési folyamatai
5.    sejtek élettartama
6.    hiperpigmentációs hajlam
7.    a szervezet zsíranyagcseréje


A program népszerűsítéséhez itthon Miklósa Erika operaénekesnő adta az arcát

A program teljes időtartama egyébként 10 hét, mely a nyálmintavétellel és az életmód analízissel kezdődik. Ezt követően egy finom, otthon használatos PEEL készítménnyel elkezdődik a bőr előkészítése. A 4 hetes folyamat eredményeként eltávolításra kerülnek a bőr felszínén lévő szennyeződések és elhalt hámsejtek. A finom gyümölcssavas, papain tartalmú peel készítmény használatakor nappalra ajánlott magas SPF számmal rendelkező napvédőt alkalmazni.
Ez idő alatt elkészül a genetikai vizsgálat kiértékelése, ennek eredményét az életmódra vonatkozó adatokkal együtt egy speciális matematikai algoritmus alapján kiértékelik, és összeállítják a személyre szabott genokozmetikumot. A hatóanyag kombinációkat tartalmazó ELIXIR nevű terméket naponta 2x, reggel és este ajánlott felvinni. A hatóanyagok felszívódását egy lágy, hidratáló emulzió segíti, az ún. SINERGY, amelyet az összeállított ELIXIR felvitele után pár perc elteltével ajánlott alkalmazni. A genokozmetikum az egyedi adagolás függvényében 6-8 hetes időszakra elegendő.