Így őrizd meg a lábad egészségét!

A magas sarkú cipő egészségtelen, sok nő mégis nehezen mond le a gyönyörű lábbeliktől. Ritkább használattal, jó cipőválasztással és bokaerősítő gyakorlatok végzésével megőrizhetjük lábunk egészségét magas sarkakon is.

Profimedia – Red Dot

Egy igen tanulságos cikket szúrtunk ki a dailymail.com oldalán, ami a lábgyilkos nyári szandálok szezonjában különösen hasznos információkkal bír. A szerző egy olyan tanulmányról számol be benne, amely felfedte, hogy a magas sarkú cipők gyakori viselése nem kicsit, hanem akár „teljesen” tönkreteheti a lábunkat. A hosszú távú hatások közé tartozik az eldeformálódott lábfej, a fájó hát, és az egészségtelen testtartás, nem is beszélve a botlásokról, esésekről, amelyek zúzódást, szalagszakadást, törést eredményezhetnek.

Le a tűsarokkal, de a platform nem mindig tabu

A tanulmány szerencsére nem áll meg ezen a ponton, hanem javaslatokat tesz arra is, hogyan szállhatunk szembe ezekkel a káros hatásokkal úgy, hogy nem kell teljesen lemondanunk imádott cipőinkről sem. Sammy Margo fizioterapeuta szerint előnyösebb alacsonyabb sarkakat választani, amelyet úgy is elérhetünk, hogy platformos cipőt veszünk le a polcról. „Egy négy centiméter magas sarok egycentis platformmal valójában háromcentis saroknak felel meg, ez utóbbi pedig jóval egészségesebb” – mondta el a szakértő. A sarok fajtája sem mindegy: a tűsarkakkal szemben részesítsük előnyben a vastagabb, stabilabb sarkakat, ez a lábunknak is egészségesebb, és nagyobb lesz az esélyünk a balesetek elkerülésére is.

„Mindezekkel együtt sem ajánlott magassarkú cipőt hordanunk a hét oroszlánrészében” – tanácsolta Sammy Margo, majd hozzátette: „Viszont az is károsítja a lábat, ha mindig csak sportcipőt és lapos sarkú lábbelit viselünk. A legjobb, ha váltogatjuk a lapos, a közepesen magas és a nagyon magas sarkú cipőket, így a lábunk hozzá lesz szokva a különböző pozíciókhoz.”

Vádlitornára fel!

Ha különösen szorgalmasak vagyunk, bokaerősítő tornával még többet tehetünk lábaink egészségéért. A legegyszerűbb gyakorlat a vádli megnyújtását célozza meg. Álljunk rá az alsó lépcsőfokra, és engedjük le a sarkunkat, amennyire csak tudjuk. Tartsuk a pozíciót, majd emelkedjünk lábujjhegyre, és tartsuk ezt a testtartást is. Ismételjünk meg tízszer!