Kipróbáltuk Jennifer Aniston egyik kedvenc hajkezelését

2015. augusztus 12.
Bár Jennifer Aniston, Kim Kardashian és Charlize Theron már egy hajfestést sem vállal be Olaplex nélkül, itthon még sokan csak pislogunk a kifejezetten a szőkített, nagyon igénybevett haj „gyógyítására” kifejlesztett kezelés nevének hallatán. Mi kipróbáltunk, és attól is pislogtunk.


Jennifer Aniston is aktív felhasználó

Az új hajápolási termék világszerte egyre nagyobb szeleteket szakít magának a szépségipari piacon, rengeteg híres rajongóval (köztük Mihalik Enikő, Cate Blanchett és Cameron Diaz is) és állandó felhasználó sztárfodrásszal, de itthon eddig nem találkozhattunk vele. A két kémikus által kifejlesztett kezelést Szóláth Norbi, aki a Style Bar mesterfodrásza „fogta karon” nemrég és vezette be a hazai szektorba a márka magyarországi szakértője és szakmai vezetőjeként.

A hajvilágosítás káros következményeiről sajnos rengeteget tudnak azok mesélni, akik a szőkítés műfajában időről időre megmártóznak, és a legkíméletesebb, innovatív hajfestékek, kilónyi ápolótermékek, drága kiegészítő hajszérumok ellenére szenvedik el a szálkás, töredező hajvégek, élettelen tincsek látványát magukon. Az Olaplex kezelésnek gyakorló melíroztató szőkeként álltam elébe, hogy próbára tegyem a hollywoodi hírességek nagy kedvencét.

Megúszható a roncsolódás? Meg.

Az, hogy a világosítás nem tesz jót a hajnak, nyilván semmiféle hírértékkel nem bír. Az, hogy két kémikus egészen új szemszögből közelítette meg a szőkítés következményeként jelentkező általános hajroncsolódás kezelésének problematikáját – mindezt sikerrel – már inkább. A szőkítők és festékek a haj mélyében lévő kötések szintjén roncsolják a hajban lévő diszulfid kötéseket, ez az, amitől idővel szárazzá és töredezetté válik a hajunk. Dr. Eric Pressly és Dr. Craig Hawker az anyagtudomány és a kémiai tudományok professzoraiként abszolút szűz terepen mozogtak, amikor fejszéjüket fodrászati termékek fejlesztésbe vágták, és talán éppen ezért sikerült új szemszögből megközelítve egy egyetlen hatóanyagból álló, szilikon- és olajmentes molekulát kifejleszteniük. A kémikusduó találmánya a hajba jutva már a festés és szőkítés közben megkeresi, megsokszorozza és újraépíti ezeket a sérült kötéseket, a meglévőket pedig megvédi a károsodástól.

Egy lépés, két lépés, három lépés

De lássuk, hogy a gyakorlatban mindebből mi mit is tapasztaltunk. Az Olaplex nevet viselő hajfestékhez és szőkítőhöz is keverhető formula az ígéret szerint szőkítés alatt és után is képes a haj már károsodott diszulfid kötéseit újraegyesíteni és regenerálni, mégpedig úgy, hogy azok erősebbek lesznek, mint a festés előtt voltak. Egyébként, akik a háromlépéses koncepciót festéssel kombinálva veszik igénybe a kezelést az Olaplexet is a palettájukra tűző szalonokban, az alábbi rövid, és kellemes fázisokra számíthatnak. Első lépésként festékhez, szőkítőhöz hozzákeverve kerül a tincseikre a szuperszérum, majd a hatóidő letelte után következik a második lépés. Ekkor a vendég teljes hajhosszára megkapja a hajkötés sokszorozó kezelést, míg a harmadik fázis lényegében egy kiegészítő kezelés, amit a vendég haza is vihet, hogy otthon ápolja vele hetente a haját. Mi a háromlépéses folyamatnak festés nélkül – de már szőkített hajjal – vetettük alá magunkat. A teljes hajhosszunkon bevetett formula szépen, és biztosan dolgozott a felcsavart, törülközőbe tekert tincseinken, majd a 40-50 perces hatóidő lejárta után következett az alapos mosás, végül szárítás.

Az eredmény azonnali, látványos és tapintható volt. A minimális önkritika gyakorlása mellett is legalább száraz, kókadt tincseim szemmel láthatóan erősebbek lettek, és ami fontos, emellett puhák is. A hajkezelések terén komoly tapasztalattal bírók tudják, hogy egyes jó minőségű, sokszor luxus kategóriájú termékek, hajkúrák, szalonkezelések gyakran hasonlóan képesek – pláne egy jó szárítással párosítva – hasonlóan látványos eredményekre. Ami viszont itt és most más volt, hogy 2-3 hajmosás után is simán megmaradt az eredmény, és az otthoni fapados, kutyafuttában történő hajszárítás után is bársonyos, és puha volt a hajam, ráadásul láthatóan erősebb.

Mondjuk ki, szeretjük

A konklúziónk, hogy ez a módszer valószínűleg, nem csak egy múló divathóbort, hanem a viharos gyorsaságú terjedés oka nagy eséllyel az azonnali, és látványos eredményben rejlik. Megfizethető, nem vesz el jelentős időt (a festés mellé beépíthető), ráadásul évszázados női problémát kezel ragyogóan, és nem csak a szőkék esetében. Az UV sugárzás, a hajsütés, hajvasalás és a durva vagy éppen gyakori fésülés miatt felbomlott hajban lévő kötések sérüléseit is orvosolja, kivédi. Két dolog biztos, hogy a hatását feltétel nélkül imádjuk, ahogyan az is, hogy a világ megérett a kémikusok gyakoribb, lehetőség szerint a szépségszektor javára történő pályamódosítására.