Tavaszi sminktippek a nemzetközi beautyvilág nagyágyújától

2016. április 16.
Magyarországi villámlátogatásán sikerült szóra bírnunk a sminkvilág egyik legnagyobb egyéniségét, a martinique-i születésű Laurent Noëlt. A Guerlain vezető nemzetközi make-up mestere nemcsak a kérdéseinkre válaszolt, de három egyszerű lépésben meg is mutatta, hogyan készíthetjük el a tavaszi szezon legizgalmasabb alkalmi sminkjét!

1. lépés

Alapozás
Elengedhetetlen a hidratált bőr. A mester ezúttal egy sminkbázist is használt, hogy kiemelje a bőr ragyogását, és biztosítsa a tartósságot. A nap csókolta hatást biztosító alapozót ecsettel vigyük fel, és jöhet is a fixálópúder. Az eredmény egészséges, ragyogó hatású, makulátlan bőr.

2. lépés

Szemfestés
Húzzuk ki precízen, vékonyan, fekete szemceruzával a pillák tövét, majd vigyünk fel óvatosan, lent elsatírozva és a szemhéj felső részénél egy kevés fémes hatású, szürkés árnyalatú szemhéjpúdert. Zárásként nem maradhat el a szezon trendje, az óriási pillákat festő szempillaspirál sem.

3. lépés

Szájfestés
„Mindenekelőtt hidratáld az ajkaidat, válassz egy sötétebb, lilás, mégis áttetsző hatású rúzst, főleg a száj külső részein, majd vigyél fel egy gyöngyházhatású, rózsaszínesebb színűt a középső részekre, és dolgozd kicsit össze rúzsecsettel.”

Laurent Noël

A párizsi anyától és Martinique-i apától született sminkmester színek és illatok iránti szenvedélye korán kezdődött. Alig ötéves volt, amikor szüleivel a meseszép és vibráló szigetre korában költözött, álma pedig azzal teljesedett be, amikor előbb a Shiseido, majd a Chanel, végül pedig az „első szerelme”, a Guerlain sminkmestere lett 1999-ben.

Egyből sminkesként kezdett, vagy volt valamilyen kisebb kitérő?

Először gyógyszerészetet tanultam, de nem volt jó élmény, abbahagytam. Néhány nagyon jó barátom a kozmetikai iparban dolgozott, ez adta az ötletet nekem is, hogy ezt használjam. Hiszen imádtam a színeket, a sminkeket.

Újabb iskola következett?

Igen, ezúttal természetesen egy nagyon jó make-up iskolát választottam, mégpedig a Franciaország középső részén lévő Vichyben. Két év tanulás után vizsgáztam le kitűnőre.

Mennyire volt nagy falat munkát találni?

Szerencsére egyből megkeresett a Shiseido, és azonnal munkába tudtam állni náluk mint szépségtanácsadó, hogy tapasztalatot szerezzek. Három évvel később a Chaneltől kaptam ajánlatot – úgy látszik, láttak bennem valamit, így a következő öt évben náluk dolgozhattam nemzetközi sminkmesterként.

Mennyire volt fix munkahelye utazás szempontjából?

Semennyire sem. Rengeteg lehetőségem volt utazni a világ minden tájára. Annyira, hogy végül éppen ebben fáradtam el.

Ekkor jött a Guerlain?

Igen. Jordániában voltam, amikor felhívtak, én pedig elfogadtam az ajánlatot. Óriási lendületet adott nekem a márka nemcsak a sminkek, hanem az illatok és az arcápolás terén is!

Ki volt leginkább hatással a munkájára?

Egy nő a múzsám, aki bár nem az édesanyám, akár az is lehetne. Már nem él sajnos. Ő jelenti a mai napig a tökélyt nekem, gyönyörű arc, mesés színválasztások… Nagy, finom, érzékeny arca volt, amelyen mindent tökéletesen láthattál, a boldogságot, a csalódottságot, az érdeklődést. Ő tanított meg arra, hogyan érezzem és hogyan használjam a színeket a munkámban, hogy ne csak a szememmel, de a kezemmel is érezzem a felvitt színeket.

Milyen a klasszikus smink?

Csupán háromperces. Minden reggel kezdjünk egy jó, nap csókolta bőrt biztosító alapozóval, egy kis nude selyemfényt vigyünk fel a szemhéjra, jöhet a púder, végül egy kis szempillaspirál és persze egy hozzánk passzoló rúzs.

A magyar nők sminkjét milyennek látja?

Abszolút szem- és arcfókusz, semmi száj. Úgy láttam, nagy figyelmet fordítanak a szép szemkikészítésre, kontúrozásra, a szemhéjfesték satírozására, ugyanakkor az ajkakra vagy világos, vagy semmiféle szín nem kerül.

Mi számít a legforróbb aktuális sminktrendnek?

A füstös szem – egy kis extrával. Itt használhatunk színeket, leginkább a tiszta kéket, halványzöldet, az ajkak terén pedig a glamúr a jelszó. A rúzsnál a vörös mindig nagy visszatérő.

Matt vagy fényes?

A mattot nem szeretem.

És a munkájában mit szeret?

Szeretem megfigyelni az alanyt, akit sminkelek. Szerintem minden nő gyönyörű, a smink csak egy eszköz, amellyel ezt hangsúlyozhatják.

Fotó: Hajas Orsi

Modell: Gem Models, Dalma