Tények és tévhitek az alapozókról és BB-krémekről

2016. április 19.
Ha valakinek bőrproblémái vannak, akkor biztos, hogy megpróbálja alapozóval eltakarni, legyen szó pattanásokról, vagy foltokról. De van, aki egyszerűen csak jobban érzi magát sminkben. Nagyon sok tévhit van ennek kapcsán, amit szépségbloggerünk, Tindigo ebben a cikkben szeretném most eloszlatni.

Az alapozó pattanásokat okoz és eltömíti a pórusokat.

•   Csak a rosszul megválasztott alapozó okoz pattanásokat. De sajnos bármilyen rosszul megválasztott kozmetikum okozhat pattanásokat, pl. egy hidratáló krém is.
•    Nem az a megoldás, hogy nem használunk semmilyen kozmetikumot, alapozót, hanem az, hogy megtanulunk okosan választani. Általánosságban elmondhat, hogy a nehéz, zsíros formulákat kerüljük. Valamint tanuljuk meg elemezni az összetevőlistát, vagyis INCI-t, így tudunk olyan alapozót, korrektort választani, mely bőrbarát, és nem tartalmaz irritáló összetevőket.

•    Gyakori ez a tévhit a szilikonok kapcsán is. A szilikonok óriásmolekulák, porózusak, áteresztik a levegőt, tehát nem tömítik el a pórusokat. (Egyéni érzékenység előfordulhat.)

Problémás bőrre jól fedő alapozót kell választani.

•    Ha a bőrünk problémás, legalább 3-4 termékre lesz szükségünk, és ezt ne is próbáljuk meg eggyel kiváltani. Legyen egy könnyed alapozónk, egy jól fedő alapozónk, egy korrektorunk a bőrproblémákra és egy másik a szem alá.

•    Az egész arcunkon használjunk egy könnyed, természetes fedésű alapozót, és csak a problémás zónákra tegyünk jól fedő alapozót. Ha még ekkor is látszik bőrhiba, arra tegyünk korrektort is. Így nagyon szép, természetes végeredményt lehet elérni.

•    Pattanásokra érdemes egy jól fedő, matt hatású korrektort választani. Szem alatt ezek csúnyák mutatnak, száríthatnak és beleülnek a kis ráncokba is.

•    Májfoltokra érdemes úgynevezett camouflage korrektort választani, mely egy rendkívül jól fedő, krémes korrektor.

•    Szem alá érdemes egy folyékony, fényvisszaverő pigmenteket tartalmazó korrektort választani.

•    Ne dőljünk be a reklámszövegnek. Attól még, hogy egy alapozón rajta van, hogy pattanásos bőrre, egyáltalán nem biztos, hogy bőrbarát, sem azt, hogy valóban be is fog válni. Nyugodtan válasszunk felirattól függetlenül alapozót, nézzük meg az összetevőlistáját, a színét, és esetleg olvassunk teszteket az interneten beauty bloggerektől, mely szintén megkönnyítheti a választást.


Profimédia – Red Dot

A BB- és CC-krémek multifunkcionálisak

•    A legtöbb BB-t, CC-t úgy hirdetik, hogy egy lépésben orvosolják a bőrproblémáinkat, és helyettesítik a reggeli bőrápolási rutint, de hiába van benne pár extra hatóanyag, egyrészt ebből a BB krém általában kis mennyiséget tartalmaz, másrészt kevesebbet is kenünk belőle, mint egy krémből, hiszen ha vastagon kenjük, maszkos lesz.

•    Általánosságban nem igaz, hogy kevésbé fednek és természetes hatásúak, bár tény, hogy van köztük ilyen is. Ahogy alapozókból, úgy BB és CC krémekből is léteznek természetes fedésűek és építhető, nagyon jól fedő darabok. Nincs jelentősége, hogy BB, CC vagy éppen alapozó felirat áll a csomagoláson, hanem a fedést, a színt és persze az összetevőlistát érdemes nézni. Egyébként Koreában, a BB krémek hazájában sem váltják ki vele a reggeli bőrápolási rutint. Sőt, náluk a bőrápolási rutin akár 10 lépésből is állhat, és utolsónak kenik fel a BB krémet.

Reggeli sminkhez érdemes fényvédős alapozót vagy fényvédős BB, CC krémet választani.

•    Nem baj, ha tartalmaz, de nem fogja helyettesíteni a fényvédőt. Ahhoz, hogy egy fényvédő valóban meg tudjon védeni, 1,2 grammot kellene felkenni az arcra, ami kb. negyed teáskanál. Ha alapozóból ennyit kennénk fel, az vállalhatatlanul maszkos lenne. Tehát ha reggel sminkelünk, akkor az alapozó előtt mindenképpen fényvédő legyen a bőrápolási rutinunk utolsó lépése, és a fényvédővel soha ne spóroljunk.

Bár a smink valóban nem megoldás a bőrproblémákra, és nem helyettesíthet egy profi bőrápolási rutint, vagy súlyosabb esetben bőrgyógyászt, bőrgyógyászati kezeléseket, abban segíthet, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ha jobban érezzük magunkat napközben sminkben, akkor bátran sminkelhetünk, csak figyeljünk arra, hogy okosan válasszunk, és éjszakára mindig mossuk le. Ez esetben nem fog rontani a bőrünk állapotán, ellenben egy szép smink a hangulatunkon és az önbizalmunkon sokat segíthet.