A legfontosabb arctisztítók listája

2016. május 10.
Nagyon fontos, hogy minden reggel és este megtisztítsuk bőrünket a szennyeződésektől. Különösen fontos lépése az esti bőrápolási rutinnak a sminklemosás. Szépségbloggerünk, Tindigo megmutatja, mivel és hogyan érdemes megtisztítani az arcunkat!

Általános szabály, hogy kímélő, irritáló anyagoktól mentes kozmetikumokat válasszunk. Semmiképpen ne tartalmazzon denaturált alkoholt, mert az rendkívül kiszáríthatja a bőrt és irritációhoz vezet. Érdemes az illatanyagokat is kerülni, hiszen gyakorlati haszna nincs a bőrünkre nézve, azonban szintén irritációt okozhat. Szappant lehetőleg ne használjunk, mivel lúgos pH-juk nem kedvez a bőr savköpenyények, és túlszáríthatják a bőrt is.


Profimedia – Red Dot

Micellás víz: számos micellás víz közül választhatunk már a piacon. Érdemes illat- és alkoholmentes verziót választani, ugyanis ezzel elkerülhetjük a felesleges bőrirritációt, és az érzékeny szem körüli részre is alkalmas. A micellás víz kiválóan leszedi a sminket, bár a vízálló sminkkel nem mindig bánik el. Reggel önmagában is elég, este, ha sminkeltünk, érdemes előbb a smink nagy részét eltávolítani krémes, olajos vagy géles termékkel, és a maradék sminket eltávolíthatjuk egy micellás vízzel átitatott vattakoronggal. Kombinált, zsíros bőrre nagyon jó választás a micellás víz. Ha bőrünk száraz, és húzódik utána, akkor inkább ne használjuk.

Kétfázisú szemfesték-lemosó: Ahogy a nevében is benne van, leginkább szemsmink eltávolítására alkalmas, de a csókálló rúzsoknál is érdemes bevetni. Vízálló sminkhez kiváló.

Géles és habzó lemosók: zsíros bőrűek nagy kedvence. Habzó, „csikorgóan tiszta” érzetet okozó lemosót lehetőleg ne válasszunk, ugyanis ezek túlszáríthatják a bőrt. Ez az irritáció pedig arra ingerelheti a bőrt, hogy még több faggyút termeljen. Érdemes inkább géles állagú lemosót választani, érzékeny bőrűeknek még jobb, ha a lemosó szulfátmentes is. Ha arclemosás után húzódik a bőr, akkor cseréljük le a lemosót.

Sminklemosó tej: száraz bőrűeknek nagyon beválhat. Előnye, hogy nem szárítja a bőrt, de képes azt alaposan megtisztítani.

Növényi olaj: remekül oldják a vízálló sminket is. Hátránya, hogy nem lehet vízzel leöblíteni a bőrről, és pattanásokra hajlamosak nem mindig tolerálják jól.

Olajos lemosó és sminklemosó balzsam: nálunk egyelőre még nem nagy divat, pedig külföldön nagyon népszerűek, és én magam is ilyet használok. Az olaj folyékony állagú, a balzsam pedig keményebb, tégelyes kivitelű, de kézmelegre olvad. Ezt csupán finoman a bőrünkbe dolgozzuk, nem kell vattára tenni, mint a sminklemosó tejet, és felold minden szennyeződést. Ezután csak vízzel leöblítjük az arcunkat. Ezeknek a speciális termékeknek az az előnye a növényi olajokkal szemben, hogy a vízzel való öblítés után nem marad egy zavaró zsíros réteg. Akár szemre is használhatóak. Száraz bőrűek kedvence, de szerintem zsíros, kombinált bőrön is kiváló sminklemosásra, és a legvégén használhatunk egy micellás vizet, így semmilyen zsíros érzet nem marad. Ezzel a módszerrel anélkül lehet alaposan megtisztítani a bőrünket, hogy túlszárítanánk azt, és pattanásokat sem szokott okozni.

Tonik: nálunk ezt is lemosásra használják, pedig eredeti célja a toniknak az lenne, hogy egy extra ápolást adjunk a bőrünknek. Sajnos a nálunk kapható tonikok legtöbbje nem tartalmaz a bőr számára igazán hasznos/specifikus hatóanyagokat, de gyakorta még olyat sem, ami tényleg kíméletesen tisztítana. Természetesen általánosságban írok most, mert azért létezik egy-két kiváló tonik is. De ha arctisztításról van szó, akkor inkább bízzuk a fenti kozmetikumokra a szennyeződések és a smink eltávolítását, és erre a célra ne tonikot vegyünk.