Mit tegyünk, ha bőrproblémákkal küzdünk?

2016. május 20.
Bár a bőrproblémákra jellemzően kozmetikumok formájában keressük a megoldást, komolyabb bőrproblémák esetén ez ritkán hoz végleges és tökéletes megoldást. Szépségbloggerünk, Tindigo segítel igazodni a témában, amennyiben tanácstalanok vagyunk!


Profimedia – Red Dot

A bőrproblémáknak nagyon sokszor van belső oka, ilyenkor érdemes góckutatásra menni. Felnőttkori pattanások, (akné,) és rosacea esetén különösen fontos, hogy felderítsük, mi okozza a gondot. De ha az ekcémánk, pikkelysömörünk lobban be rendszeresen, annál is érdemes a gócot keresni.

A pattanásos bőr úgymond „normális” jelenség tinédzserkorban és terhesség alatt, az ilyenkor bekövetkező hormonális változások miatt. Felnőttkori akné esetén érdemes a gócot kutatni.

Hova érdemes fordulni?

Egy jó bőrgyógyászt arról ismerthetünk fel, hogy nem intézi el a bőrproblémánkat annyival, hogy ír rá egy krémet vagy egy olyan gyógyszert, ami a tüneteket szünteti meg. Egy jó bőrgyógyász alaposan kikérdez, hosszú-hosszú évekre visszamenőleg, rátér életmódunkra, egyéb betegségeinkre stb., majd ír egy ajánlást, hogy milyen vér- és egyéb vizsgálatokat kellene elvégezni.

A bőrproblémáknak számos oka lehet.

•   Nőgyógyászati problémák
•    Hormonális gondok, PCOS
•    Ételallergia, intolarencia
•    Fertőzések (bakteriális vagy vírusos), a nemi betegségek is ide tartoznak, melyek nagyon sokszor egyébéként tünetmentesek
•    Fogászati gondok

Fontos, hogy évente járjunk szűrésre, legalább nőgyógyászhoz és fogorvoshoz. Sajnos egy negatív nagylabor nem jelenti azt, hogy nincs belső oka a bőrproblémáknak, ettől még szükségesek a vizsgálatok.

Sajnos hiába van profi bőrápolási rutinunk, és hiába használjuk a legmodernebb vényköteles krémeket, ha belső oka van, újra és újra visszajöhet.

Bár a góckutatás nagyon macerás és sajnos néha költséges is, mindenképpen érdemes utánajárni. Ugyanis a bőrprobléma ilyenkor a kisebbik gond, és a hosszú-távon kezeletlenül hagyott betegségek sokkal nagyobb problémákat is okozhatnak.