Tévhitek a mindenmentes kozmetikumokkal kapcsolatban

2016. június 09.
Szépségbloggerünk, Tindigo ezen a héten a „mindenmentes” kozmetikumokkal kapcsolatos  legfontosabb tévhitekkel próbál leszámolni.


Profimedia – Red Dot

Egyre többször találkozok az új olvasóim részéről azzal a kéréssel, hogy ajánljak „mindenmentes” kozmetikumot. Bár valóban vannak olyan összetevők, amiknek a kerülése indokolt, nagyon soktól feleslegesen félünk. Ennek kapcsán szeretnék most leszámolni a legfontosabb tévhitekkel.

–   „Mindenmentes” nem létezik, hiszen minden kozmetikumban számos összetevő található, melyeket a terméken minden esetben kötelező feltűntetni. Ez az INCI, vagyis összetevőlista, melyen az egyes összetevők mennyiségi sorrendben találhatóak. Ami legelöl áll, abból van a legtöbb.

–    Vegyi anyagoktól mentes kozmetikum kifejezése nagyon megtévesztő. Gyakorlatilag minden vegyi anyagokból áll, a természetes anyagok is. Bármit le lehet írni a kémiai nyelvén, ami bár félelmetesnek tűnhet, nem feltétlenül lesz az. A bio és natúr kozmetikumok is tartalmaznak pl. tartósítószereket, különben nagyon gyorsan megromlanának, de egyéb kémiai anyagokat is. Attól még, hogy valami bio vagy natúr, nem lesz vegyi anyagoktól mentes, hiszen minden azokból áll össze. Pl. nagyon gyakori, hogy a bio vagy natúr fényvédőkbe is kémiai fényvédő kerül, vagy éppen a bio tusfürdőkben lévő habzóanyagok is a laborban készülnek.

–    Amiket valóban érdemes kerülni, az a denaturált alkohol (bio alcohol, SD alcohol vagy ethanol), melyeknek a bőrre szárító és irritáló hatásuk van. Továbbá a természetes és mesterséges illatanyagok egyaránt okozhatnak bőrirritációt. Ezeket valóban érdemes kerülni.

–    A parabének meglehetősen biztonságos összetevők, és sajnos gyakorta helyettesítik a „parabénmentes” felirat érdekében olyan tartósítószerekkel, melyeknél az irritáció esélye nagyobb is lehet. A parabénekről bővebben itt írtam.

–    A kőolajszármazékok, pl. paraffin, vazelin nagyon biztonságos összetevők, a legérzékenyebb bőrűek is jól tolerálják. Zsíros, pattanásos bőrűeknek nehéz lehet, de egyébként nyugodtan lehet használni. Leginkább száraz bőrűeknek szokott beválni.

–    A szilikonok porózus óriásmolekulák, áteresztik a levegőt, miközben a víztől akár képesek megvédeni a bőrt. A szilikonos hegkezelők a szilikon ezen tulajdonságát kihasználva védik a sebet a víztől, miközben áteresztik a levegőt.

Röviden: valóban vannak olyan összetevők, melyeket érdemes kerülni, de mindenmentes kozmetikumok nem léteznek, és a kozmetikumon lévő ilyen-olyan mentes felirat helyett mindig az összetevőlistát érdemes nézni.