Kecskeszőrt a szemöldök helyett?

2016. június 11.
Tudtad, hogy volt idő, amikor kecskeszőrrel pótolták a szemöldököt? Vagy észrevetted már, hogy Mona Lisának egyáltalán nincs is szemöldöke? Összegyűjtöttük nektek Czvitkovics-Kiss Anita, a Beautiful Brows szemöldökszakértőjének segítségével a történelem 5, talán leglátványosabb, legmeghökkentőbb szemöldök stílusát.

1.   Szépség vs. praktikum

Ha a történelem női ideáljaira gondolunk, akkor bizonyára a TOP10-ben mindenkinél szerepel Kleopátra, akinek korában a nők igyekeztek szemöldökükre fektetni a legnagyobb hangsúlyt. A korban nagyon divatos volt az erős, fekete kontúros szemöldök, melyet rendszerint szinte a halántékukig kihúztak. Azt persze bizonyára nem említette volna meg Kleopátra, hogy ennek praktikus oldala is van, hiszen segített a rovarok távoltartásában is. Anita szerint sokan használják manapság is az egyiptomihoz hasonló erős, fekete kontúrt, még ha rövidebben húzzák is meg.

2.    Ókori hóbort

A rómaiak nem csak a csatornázással és a hódítással foglalkoztak, hanem a szemöldökformázással is. Náluk az egybeszömöldök (unibrow) volt a divat. Költők, írók többször megemlítették, hogy a nők feladata az efféle szemöldök készítése, akik meg is fogadták ezt. Amennyiben a korom és az egyéb ásványi anyagok nem hozták meg a kívánt hatást, például halott kecskék szőrével pótolták a kopasz részeket. Ez ma már visszájára fordult, a hölgyek inkább szabadulni próbálnak az egybeszemöldöktől.

3.    A kevesebb néha több?

Bizonyára nincs az olvasók között olyan, aki ne ismerné a képen szereplő hölgyet. Szemöldökéről azonban kevesebben tudnának mesélni, pedig egyértelműen látszik, hogy ő a szemöldök nélküli életet választotta. 2007 fordulópont volt Mona Lisa szemöldökével kapcsolatban, ugyanis egy hihetetlenül nagy felbontású kamera segítségével megtalálták a festményen a szemöldök nyomát is. Az 1500-as években nem volt ritka az ehhez hasonló viselet. Sőt, Anita szerint még napjainkban is összefuthatunk olyanokkal az utcán, akik maguk szeretnének megválni a teljes szemöldöküktől. A stílus leghíresebb kortárs képviselője Whoopi Goldberg.

4.    Szemöldök a polcról

Az 1910-es években jelentek meg az első kereskedelmi forgalomba hozott kozmetikumok az üzletek polcain. Köztük az első szemöldökszínező, melyet egy ifjú lány, nővére biztatására készített el. A termék maga vazelin és szénpor keverékéből állt, mely Anita szerint az évek során sokat finomodott. Ma már rengeteg, gondosan kimért adalék segít például a szemöldök vízállóvá tételében. De azóta különféle elmosódást gátló anyagok is megtalálhatóak a prémium kozmetikumokban.

5.    Extrém?
A 90-es évek alapjaiban rázták meg a szemöldökök világát is, ugyanis ekkor kezdtek megjelenni az alternatív, sokszor már-már extrém példányok. Néhányan teljesen megszabadultak természetes szemöldöküktől, helyére pedig a legextrémebb dolgokat helyeztek, legyen az gyöngysor, flitter, textil vagy egy tetoválás, aminek csak a képzelet szabhat határokat.

5+1. Napjaink

Azért ne feledkezzünk el a legfrissebb trendekről sem, hiszen egy jól megválasztott szemöldökformával és árnyalattal akár éveket fiatalíthatunk, vagy épp öregíthetünk arcunkon. Anita legfontosabb tanácsa: fő a természetesség! Lejárt a művi, túlszedett vagy épp ápolatlannak ható szemöldökök ideje. Akkor se csüggedj, hogyha a természet nem a legtökéletesebb szemöldökkel áldott meg, ma már több kiváló termék közül választhatsz, ami segítségedre van a szemöldökformázásnál. Válassz olyat, amelyet könnyű használni, víz és izzadságálló, így nem lesz vele sok gondod!