Így ápold a tested várandósan!

2016. augusztus 30.
Egész életünk során nem megyünk keresztül ilyen rövid idő alatt annyi testi változáson, mint a várandósság hónapjai alatt! A kiegyensúlyozott babaváráshoz nagyban hozzájárul, ha testünkhöz pozitívan viszonyulva, jól érezzük magunkat a bőrünkben! Ebben segítenek tippjeink!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.   Óvjuk a dekoltázs bőrét!

Szinte a kezdetektől számolhatunk a mellek növekedésével, ami igencsak igénybe veszi a kötőszövetet: rugalmasító testkrémet használjunk naponta – ne feledkezzünk meg a nyak és a teljes dekoltázs bőréről sem, ami idővel szintén megérzi a rá háruló súlyosabb terhet. 

2.    Kíméljük a lábakat!

Az érproblémák – visszér, hajszálértágulatok, – hátterében a szervezetben megnövekedett vérmennyisége, a magzat erekre nehezedő súlya és nem utolsósorban genetikai örökségünk áll. Akinek öröklött hajlama van a visszerességre vagy érfalgyengeségre, sajnos nem sokat tehet a megelőzés érdekében: cipekedjen a lehető legkevesebbet. A már kitágult erecskéket lézerrel, injekciózással vagy a kettő variációjával zárják el, így akadályozva a bennük keringő vér útját. Miután a bennrekedt vér felszívódik, a hajszálér láthatatlanná válik, a visszér visszahúzódik.

3.    Szabaduljunk meg a bőrkeményedésektől!

Nagy teher nehezedik lábainkra, ráadásul ahogy nő a hasunk, egyre nehezebben érjük el a lábfejünket.

4.    Le a naranccsal – de csak szülés után!

A néhány plusz kiló, és a mozgásban szegényebb életmód a szervezet vízvisszatartását eredményezi, amelytől olyan lesz a combunk, a csípőnk, és a fenekünk, akár a narancs bőre. Anti-cellulit terméket terhesen ne használjunk, mivel helyi vérbőséget okoz, illetve a benne lévő hatóanyagok  – például a gyakran használt koffein – a bőrön keresztül kiválóan felszívódva  a véráramon keresztül eljuthat a babához. 

5.    Előzzük meg a striákat!

A has és a combok bőrén valamint a melleken megjelenő terhességi csíkok vagy striák a nők 70 százalékának jelentenek problémát. „Egy a kötőszövetben bekövetkező, visszafordíthatatlan elváltozásról van szó, melyet a gesztagén hormonok valamint a hirtelen térfogatváltozás idéz elő.” – magyarázza Dr.Beke Dóra, a Royal Clinics orvosa. „A megjelenéskor vöröses, enyhén kiemelkedő vonalak később gyöngyházfényűvé válnak és visszahúzódnak, de többé nem tűnnek el. A kialakulásukra való hajlam örökölhető, de a várandósság alatt felszedett súlytöbblet is befolyásolja a striák megjelenését – sok egyéb szempont mellett emiatt is figyeljünk oda a helyes táplálkozásra!” – tanácsolja a doktornő.
A már kialakult striák kezelése nehézkes és teljes javulást nem lehet elérni, ezért nagyon fontos a megelőzés: az érintett bőrfelületek rendszeres krémezése, masszírozása. A terhesség kezdetétől tartsuk puhán és eddzük a bőrt, hogy fel legyen készülve a tágulásra. Naponta kenjük be a pocak (szükség esetén combok, felkar) bőrét testkrémmel vagy olajjal és körkörös masszázsmozdulatokkal masszírozzuk be a bőrbe. Amíg még nem feszül nagyon a has bőre, enyhe, felületi csipkedő masszázzsal is edzhetjük. A striáktól fenyegetett bőrfelületeket is érdemes hetente 1-2-szer testradírral vagy luffa szivaccsal átdörzsölni – ezzel serkentjük a bőr élettani folyamatait, amitől rugalmasabbá válik, ráadásul a krémek, olajok hatóanyagai is jobban felszívódnak. A már kialakult csíkok lassan maguktól elhalványulnak (ez a folyamat akár két éven át is eltarthat). A várandósságot követően AHA savas kezeléssel vagy lézeres hámlasztással is csak korlátozott mértékben javíthatunk a megjelenésükön.