Nem minden áll jól, ami divatos

2016. szeptember 02.
Ezen a héten is újabb poszttal jelentkezik szépségbloggerünk, Páll Adrienn. A divat világa felé elkalandozva most elárulja hogy tegyünk különbséget az aktuálisan divatos darabok és a hozzánk passzoló ruhák között.

A minap voltam egy shopping körúton, hogy elcsípjek egy-két szezonvégi darabot a ruhatáramba jó áron.

Kint ezerrel süt a nap, és az egy hetes előrejelzés is parádés időjárást ígér. Mégis azzal szembesülök, hogy már az őszi kollekciók darabjai kacsintanak rám a fogasokról.

Nincs mese, a divat hajt minket. Jobban, mint az időjárás valós változása. Így aztán nem könnyű „jelen” lenni. Pedig Buddha már régen megmondta: „Az út során sokszor meg kell állni, hogy a lelkünk utolérhessen bennünket.”

Nem csoda, hogy ebben a divat diktálta iramban könnyű eltévedni. Sminkesént nagyon fontosnak tartom a divat megújulásának állandó élményét. A smink számomra az arc ruhatára, amely az önkifejezésünk egyik legprogresszívabb eszköze. Arcunk kommunikációs csatornánk szócsöve. Ha épp nem is verbálisan, akkor az ezernyi apró érzelmeket kifejező izommozgás árulkodik rólunk. Ahogy Cal Lightman mondja a Hazudj, ha tudsz című sorozatan: „Az arcodra van írva az igazság.” Tehát az, hogy milyen arcot festünk magunkra, kardinális kérdés a non verbális kommunikációnk eszköztárában.

Ráadásul tudományos tény, hogy egy szép, finom, személyre szabott smink viselője a külvilág felé vonzalmat, tekintélyt és dominanciát sugároz. (Viktoria Mileva a skóciai Stirlingi Egyetem oktatójának vizsgálata szerint.)

Mindent tudni kell viselni. Különösen mostanság nagyon fontos ez a tézis, hiszen a divat már nem tesz éles különbséget a nappali vagy alkalmi lookok között. Minden hordható, mindennel és mindenkor. Csak egy példát nézzünk meg: selyem koktélruha farmerdzsekivel és csillámporos szemhéj vizes hajhatással.

Pont, amikor a divat ennyire az eklektikában utazik, akkor kell igazán figyelnünk a szemünk és belső komfortérzetünk hívó szavára.

Külső megjelenésünk akkor igazán megnyerő, ha formailag és lélektanilag is passzol a testi adottságainkkal és természetesen személyiségünkkel.

 

Ekkor érezzük az önazonosságot, és ezáltal az emberek tükrében az „elragadóságunkat”. Ugye veled is történt már olyan, hogy egy divattallózás során megtetszett egy ruhadarab, frizura vagy smink, de amikor magadra próbáltad azokat, teljesen test- és arc idegennek tűntek? Nem volt jó tükörbe nézni, rossz lett a közérzeted.

Hiszek abban, – és ezt hirdetem is – hogy a szépség nagyon sokarcú. Ezért egyedien, személyre szabottan a leghatékonyabb vele foglalkozni. Amikor sminket készítek, sosem tudom figyelmen kívül hagyni a modellem személyes adottságait.  A legextravagánsabb kifutó smink tekintetében sem.

A divat szolgáljon minket, ne fordítva. (Mondom úgy, hogy divatőrült vagyok. De a szépségé még inkább).

A lelkünk által diktált emberi igényeinkre egyre inkább a személyre szabottság a megoldás.

A nyugati társadalmakban, – különösen az üzleti szektorban – már évtizedek óta, nagyon komolyan vett tény, hogy a külső megjelenésünk különösen fontos. A munkahelyi és az üzleti sikereink, a társadalmi megítéltetésünk és a párkapcsolataink nagyban függenek attól, hogy ki néz vissza ránk a tükörből.

A külsőnk kívülről befelé hat.

A személyi fitneszedző, a dietetikus, a gardrob-stylist, a személyre szabott sminkoktatás, mind-mind arra felvonultatott szakirányok, amik segítenek az embernek megtalálni legszebb önmagát.

Hogy ezt hogyan valósítsátok meg a smink tekintetében; erről fogok írni az elkövetkezőkben.