A tökéletes szemöldök titka

2017. február 23.
A bőrünk tökéletesítése után, Páll Adrienn, sminkmester, a Marie Claire szépségbloggere a szemöldökünkben rejlő lehetőségeket mutatja meg.

A nagy sminktörténeti korszakokban a szemöldökforma és annak a kifestése szerves része volt a divatos megjelenésnek és ez most sincs másképpen. Sminkesként 20 évnyi szakmai tapasztalat után is mindig rácsodálkozom mennyire más és más karakter hozható ki egy arcból attól függően, hogy a szemöldököt milyen formában emelem ki egy adott arcon.
Sokan nem tudjátok, hogy a szemöldök formája tudja módosítani optikailag a szem- és az arcformát is. Amikor nekiállok a formázásnak elsődleges szempont, hogy milyen szőrmennyiséggel gazdálkodhatok. Sokszor egy pár szál kiszedése is kardinális változást hoz az összhatásban. Mindig csipeszt használok, a gyantázást sok szempontból nem ajánlom. A vax sokszor el kap olyan szálakat is, amit nem terveztünk kiszedni. A bőr felszínét teljesen lecsupaszítja, amire utána sem a korrektor, sem a szemhéjpor nem tapad. Arról nem beszélve, hogy a sűrűn alkalmazott gyantázás megnyújtja a szemhéjbőrt is, így az hamarabb elhagyja magát.

Figyelem a kliensem hajkoronáját és arccsontozatát is. Egy dús hajkoronához nagyon furcsán hat egy vékonyka szemöldökív. Ugyanezt érzem, amikor egy magas testalkatú karakteres arccsontozatú nőnél látok túlszedést. És végül figyelembe veszem a divat diktálta tendenciákat, ami természetesen nem előzheti meg a jó ízlés és a harmónia kritériumait.

A szemöldök szedésnek van egy alap szabályrendszere melyet az alul lévő ábra demonstrál. Az ív az orrvonalnál a legvastagabb, majd szép folyamatosan a halánték felé elkeskenyedik. A forma kitalálása a szőrmennyiség és az arc- és szemforma figyelembevételével történik. Míg egy kerek arcú lánynál a magas háztető ív előnyös, (hisz így optikailag nyújthatjuk a formát), addig egy keskeny, hosszúkás archoz egy egyenesebb forma előnyős. Szögletes arcnál a kerek ív lágyít. Egy lebillenő szemhéjra egy felfelé ívelő forma optikailag lifting hatással bír… és még sorolhatnám.

A szemöldök formázása után választhatunk még különböző kiemelési technikák közül. Nagyon kedvelem a színezett szemöldök zseléket, melyek segítik a hosszú szálak formában tartását és nem utolsósorban a hajszínhez passzoló árnyalatot érhetek el velük. A szemöldöknek színe is nagyon meghatározó. A hajszínnél kicsit sötétebb és azzal összhangban álló árnyalatok a legszebbek. A túlzottan sötét tónusok – még ha sötét hajhoz sminkelek is, fekete színt sosem használok-, nagyon el tudják durvítani az arc összhatását. Előnyben a toupe összes árnyalata, mely a szürkés-barna pigmentációjával nagyon természetes hatást ad. A színezés több termékkel is megvalósítható. A ceruza talán a legkönnyebb használhatóságot kínálja, míg a por ecsetes felvitele a legszofisztikáltabb végeredményt adja. A vízálló szemöldök gélek pedig a tartósságukkal szolgálnak minket.

A divat az elmúlt években a természetes, vastag ívet élteti, mint ahogy a ’80-as évek szépségideáljainál láthattuk. Brook Shields mintájára fiatal nőtársaim, élhettek azzal a luxussal, hogy nem szeditek a szemöldökötöket. A ’30-as éveimig nekem is vastag volt a szemöldököm, majd a kor, a rendezettebb formát hívta életre a megjelenésemben.

Fotó: ww.palladrienn.hu