Foltűzés felsőfokon

2017. augusztus 16.
Fokozódik a nemzetközi folthelyzet, kitört a folthalványítás globális forradalma. Vegyük fel a harcot a foltokkal otthoni készítményekkel vagy akár csúcstechnológiás kezelésekkel, és intsünk nekik búcsút örökre.

Mindannyian tudjuk, hogy ha fiatalabbnak szeretnénk kinézni, elsősroban a ráncainktól kell megszabadulnunk, illetve meg kell akadályoznunk az újabb barázdák megjelenését. A pigmentfoltok, elszíneződések felett viszont hajlamosak vagyunk szemet hunyni, az egyenletes arcszínnek kevesebb jelentőséget tulajdonítunk a ránctalan, sima bőrnél. Pedig kutatások támasztják alá, hogy a kor megítélésében főszerepet játszanak a foltok – sokkal mélyebb benyomást tesznek a szemlélőre a ráncoknál. Az emberi szem egyetlen pillantással felméri a másik korát, és az egyenletes arcszín egészségről, fiatalságról, termékenységről üzen. Ez az oka, hogy a makulátlan, azaz foltmentes bőrrel rendelkezőket akár egy évtizeddel fiatalabbnak ítéljük a valódi koruknál, de sajnos ez fordítva is igaz: a hiperpigmentáció sokat hozzáad a biológiai korhoz.

Fotó: Profimédia – Red Dot

A bőrszín egyenletessé tételének, világosításának igénye évezredekre nyúlik vissza: a Tang dinasztia idején igazgyöngy-őrleményt használtak az arcon, a gésák állati származékokkal halványították a bőrüket, a középkori Európa asszonyai pedig az arzéntól remélték a ragyogást. Az elmúlt öt évben a kozmetikai iparban jelentősen megnőtt a folthalványító, ragyogó bőrt ígérő és bőrvilágosító termékek iránti kereslet. A hiperpigmentáció mindenfajta bőrtípus esetén az egyik vezető bőrproblémává lépett elő a statisztikák alapján.

Folt hátán folt

„Az egyenetlen bőrszín kialakulása több okra is visszavezethető – magyarázza dr. Faragó Katalin bőrgyógyász. – A leggyakrabban UV-sugárzás, hormonális hatás következtében, vagy akne, hegek nyomán a bőr mélyéről a melanocitákban képződő színanyagot, a melanint tartalmazó melanoszómák nagy mennyiségben kerülnek át a bőr felső rétegébe. Ennek eredményeként jön létre a festék-felhalmozódás, azaz a hiperpigmentáció.”
„A pigmentfoltkezelés célja a melanin szintézisének szabályozása, a felhalmozódott melanin eloszlatása. Mivel a pigmentfolt elleni kezelések a bőrt fényérzékennyé teszik, a legfontosabb szabály, hogy a bőrünket ne tegyük ki UV-sugárzásnak, a közvetlen napfény kerülése mellett a magas fényvédőfaktort tartalmazó krém napközbeni használata kötelező” – hívja fel a figyelmet a fényvédelem fontosságára dr. Faragó Katalin.

A türelem ragyogó bőrt terem

Mivel a foltok sem egyik napról a másikra keletkeztek, a halványításukhoz is türelemre és kitartásra lesz szükségünk, különösen ha a kézenfekvő és kíméletes otthoni bőrápolást választjuk. A savtartalmú enzimgátlókkal, C-vitaminnal dúsított vagy retinolszármazékot tartalmazó készítményektől hosszabb távon (3–6 hónap), rendszeres használat mellett várhatunk eredményt. Egy teljes termékcsaládot vessünk be, mivel az egymásra épülő termékekkel – arctisztító, aktív szérum, halványítókrém, nappali védőkrém – látványosabb eredményt érhetünk el.

A foltok típusai

– szeplők – örökletesek, a napsugárzástól erősödnek, a kor előre haladtával halványulnak
– napfoltok – a nap UV-sugarai vagy fényérzékenyítő gyógyszerek okozzák
– májfoltok – a máj rendellenes működése miatt alakulnak ki
– terhességi melasma – hormonok okozzák
– öregségi foltok – hormonális hatás miatt a menopauza idején

A cikk folytatását a szeptemberi Marie Claire-ben találod.

Szerző: Fodor-Kassai Mónika