Bőrmentés a nyárutón

2017. augusztus 17.
A napfény, bár tudjuk, hogy a bőrünknek nem tesz jót, mégis vonz bennünket, akár a pillangókat a lámpa fénye. A szemet gyönyörködtető bronzos bőrszínnek ára van: száraz, fakó, hámló bőr, elmélyülő ráncok. Szerencsére a tápláló, kényeztető nagyágyúk intenzíven ápoló hatóanyagokkal bevetésre készen várnak. Nézzük, mivel és hogyan tudjuk helyrehozni a napozás káros hatásait.

Szomjoltót a bőrnek

A nyár legszembetűnőbb következménye a bőr vízvesztése, ami az érdes, hámló bőrfelszín mellett apró, párhuzamos lefutású barázdákban, szarkalábakban mutatkozik meg. Ahhoz, hogy az éltető nedvességet a bőrbe juttassuk, ki kell cseleznünk a bőr zsíros természetű védőgátját (például liposzómákba „csomagolt” vízzel), a víz megtartását a bőrben pedig vízmegkötő anyagokkal érhetjük el, mint például az urea, a glicerin, az aminosavak vagy a hialuronsav. Ez utóbbi egy hidratálón belül akár többféle molekulaméretben is megtalálható, hogy a bőr különböző rétegeibe eljutva kösse meg a vizet. A kozmetikumokban előszeretettel alkalmazott természetes ásványvizek vagy termálvizek iontartalmuknál fogva szintén elősegítik a hidratálást. Néhány hidratálókrém a sejtek közötti vízcsatornák, az aquaporinok működését, így a sejtközi vízellátást serkentik. A hidratálást fokozhatjuk a szérumok és krémek rétegezésével, így egymás hatását felerősítik.
A száraz bőr számára gyógyírt jelentenek a hidratálómaszkok, melyek feltöltik a hámréteget nedvességgel, és megerősítik természetes védekezési mechanizmusát. A gél vagy krém állagú pakolások mellett a koreai arcápolás ihlette, hidratálószérummal átitatott lapmaszkok bő kínálatából válogathatunk, de érdemes kipróbálni az új generációs biomolekuláris hidrogélmaszkokat is.

Ne legyen a kor kérdés

A napsugárzás hatására felgyorsul a bőr tartásáért, feszességéért felelős kollagén leépülése. Az UV-sugarak bőröregítő hatásának következményei az elmélyülő ráncok, a kontúrok elmosódása és a bőr csökkenő feszessége. A kollagént kívülről nem tudjuk pótolni, de a kollagéntermelés serkentését bizonyos hatóanyagokkal – tigrisfű-, szójakivonat, ceramidok, retinol, Q10 koenzim – elő tudjuk segíteni. Erre a mechanizmusra épül sok rugalmasító, öregedésgátló, a bőr tömörségét fokozó arc- és testápoló.
A napsugarak a bőrsejteken belül is előidézhetnek károsodást, amit sejtregeneráló hatású, például növényiőssejt-kivonat, aloe vera vagy méhpempő tartalmú készítményekkel orvosolhatunk. A bőrápolással egyidejűleg belsőleg is célszerű támogatni a bőr újjáépülését. Az elveszített kollagént ital vagy étrendkiegészítő rendszeres fogyasztásával is pótolhatjuk.

Testes krémek

Ha a leégést sikerült is megúsznunk, nyár végére nemcsak az arcunk, de az egész testünk regenerálásra szorul. A gazdag állagú, tápláló összetevőkben dúskáló testvajak és testápolók újra feltöltik, puhává, ragyogóvá teszik testünk első számú védővonalát. Ha naponta visszaadjuk a bőrnek az elveszített nedvességet, növényi olajokkal tápláljuk, a bronzos bőrszínt is tovább élvezhetjük. A shea- és kakaóvaj, a makadámiadió- vagy argánolaj gondoskodik a selymes tapintásról, az urea vagy a hialuronsav pedig a víz megkötéséről. Lábaink, ha tehetnék, minden este ápolókrémbe burkolóznának – nem kérdés, hogy megérdemlik a legkiválóbb hatóanyagokat, mint amilyen az érfalakat erősítő vadgesztenye vagy a frissítő hatású borsmentaolaj.

A cikk a szeptemberi Marie Claire-ben jelent meg.

Szerző: Fodor-Kassai Mónika Fotó: Profimédia – Red Dot