Arc- vagy testradír: mi a különbség?

2018. február 13.

Különböző terméket különböző területekre

Ha érzékeny a bőrünk, akkor különösen nem használhatunk bármit a bőrünkre, hiszen könnyen allergiás reakció lehet az eredménye. Ezért az arcunkra mindig olyan terméket válasszunk, amit kifejezetten erre a területre fejlesztettek ki – ezzel tudjuk elkerülni ugyanis a bőrirritációt és az esetleges allergiás tüneteket.A testradírokban nagyobbak és fokozottan hámlasztó hatásúak a szemcsék, és – az arcradírokkal ellentétben – gyakran illatanyagot is tartalmaznak, ami szintén olyasmi, amit az érzékenyebb területeken jobb, ha nem alkalmazunk. Azonban soha nem lehetünk elég óvatosak, így a testradírt is jobb kipróbálni egy kisebb bőrfelületen mielőtt az egész testünkre felvinnénk. Dörzsöljük be finoman a bőrünkbe a testradírt, és várjunk egy kicsit, hogy lássuk, hogyan reagálunk. Ha pirosságot, viszketést vagy bizsergést észlelünk, akkor a termék nagy eséllyel túlságosan erős nekünk, és egy másik, finomabb változatot kell keresnünk.

Radírozás: mikor és hogyan?

Általános szabálynak vehetjük, hogy a radírozást hetente egyszer érdemes elvégezni, akár a testünkről, akár pedig az arcunkról van szó.Az arcbőr esetében pedig van néhány további szabály, amit jobba, ha betartunk: a terméket nagyon finom, körkörös mozdulatokkal kell felvinni, a szem és a száj környéki területeken különösen óvatosan, mert itt a legérzékenyebb a bőr.Miután pár percig masszíroztuk, öblítsük le tiszta vízzel, jó alaposan, mert előfordulhat, hogy az apró szemcsék odaragadnak a bőrünkhöz, és egy idő után irritációt okoznak, ráadásul zavaró látványt nyújtanak.A testradírozást fürdés vagy zuhanyozás előtt végezzük, száraz vagy akár nedves bőrön. Masszírozzuk a bőrt hosszasabban ott, ahol vastagabbnak, keményebbnek érezzük, azaz a könyökünknél, a térdünknél és a sarkunknál. Itt is apró köröket írjunk le az ujjainkkal, hogy szép sima legyen a bőrünk.

A bőrtípusunknak megfelelő radírt használjunk

Mielőtt nekiállunk, gondoljuk végig, hogy milyen a bőrtípusunk, és annak megfelelő terméket válasszunk.

• Ha száraz, válasszuk a finomabb, mézben és olajakban gazdagabb radírokat, amelyek nem irritálják a száraz bőrt sem.
• Ha viszont inkább zsírosodásra hajlamos a bőrünk – és ebben az esetben van csak igazán nagy szükségünk a radírozásra –, akkor inkább a szemcsékben gazdagabb és savasabb kémhatású termékeket válasszuk.

Fotó: Profimédia – Red Dot