Korrektortetoválás tüntetheti el a szem alatti sötét karikákat

2021. április 19.
A kozmetikai tetoválások családjának egyik legújabb üdvöskéje a fekete karikák eltüntetését célzó, szem alatti sminktetoválás. Az előtte-utána fotók nagyon látványosak, de a szakértői vélemények azért megoszlanak…

Az utóbbi két-három évben egyre erősödő trend az arc különböző területeit érintő sminktetoválás – természetesen akár natúr, visszafogott színekkel is. A szemhéj, szemöldök és a száj tartós színezése nyomában most már egyre több helyen kínálnak a sötét, szem alatti karikák eltakarása célzó kezelést (lényegében ugyanazzal a technikával, amivel a csúnyább, színes vagy túl fehér hegeket és striákat kezelik). Ezzel párhuzamosan a közösségi médiában is egyre több látványos előtte-utána képet felvonultató posztot láthatunk, mégpedig tényleg meggyőzőnek tűnő eredménnyel. De a nagy kérdés, hogy vajon mennyire köszönhető mindez egy jól beállított fénynek, vagy hogy éppen kockázatokkal terhelt új trendről van-e itt szó?

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rodolpho Torres (@rodolphotatuador) által megosztott bejegyzés


Azok, akik szem alatti sötét karikákkal küzdenek, jól tudják, hogy a sötét foltokat milyen nehéz kezelni, vagy akár átmenetileg is eltüntetni. Legyen az öröklött tulajdonságunk, vagy az életmódunkból adódó kellemetlen következmény, a szem alatt kialakult sötét karimát nem könnyű láthatatlanná tenni. Éppen erre jelenthet megoldást a féltartós/tartós sminkőrület, amely világosabb pigmenteknek a bőrbe juttatásával ígéri a probléma kezelését. Hasonló metódust többen, több féleképpen is alkalmaznak (a BB Glow esetében pl. mikrotűs kezelésről beszélhetünk, ahol apró tűkkel juttatják a hatóanyagot a bőrfelszín rétegeibe az arcon), és persze különböző fantázianevekkel vetik be.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rodolpho Torres (@rodolphotatuador) által megosztott bejegyzés

Rodolpho Torres egy brazil tetoválóművész és Instagram-sztár, aki nők és férfiak sokaságának adta vissza az önbizalmát azzal, hogy az adott ügyfél bőrtónusára szabva állítja össze a megfelelő színkombinációt, majd viszi fel precízen az érintett, előre berajzolt terjedelemben a szem alatti területekre. A gyógyulási idő kb. egy hónap, elég egy alkalom, az eredmény pedig tartós. A visszajelzések alapján óriási az ügyfél-elégedettség, ahogyan a berlini CC Eye kezelést kínáló Bodylizer szalon esetében is. Itt féltartós (2-3 év) szem alatti korrektorkezeléseket kínálnak, fájdalommentes kezelési módszerrel ígérik a sötét karikák felszámolását – mégpedig UV-áteresztő pigmentekkel, amelyek nyáron és télen is alkalmazkodnak a természetes bőrszínhez.

Az amerikai Holly Starcevich kozmetikai tetoválóművész azt mondja, hogy hogy a náluk alkalmazott, a mikrotűs eljáráshoz hasonló kezelésük során még a bőrmegújítást is ígérhetik. „Fokozza a kollagéntermelést és javítja a bőr minőségét” – állítja a saját metódusukról.

Mindenesetre az biztos, hogy a hasonló eljárásokkal valójában a bőr elszíneződését tudjuk minimalizálni, de a beesett részeket nem kezeljük ezzel. Fontos tudni, hogy a hasonló, mikrotűs eljárások esetében általában két alkalommal kell a kezelést megismételni, a hatás pedig nem örökre, hanem többnyire néhány évre szól. Hasonló megoldást már Magyarországon is kínálnak, de érdemes kizárólag egészségügyi szakképesítéssel rendelkező smink- és orvosi tetováló kezébe adnunk magunkat.

Azt azért érdemes hozzátenni, hogy a hasonló szem alatti beavatkozások következményeit még nem vizsgálták hosszabb távon. Bár a legtöbb helyen arra hivatkoznak, hogy kozmetikai minőségű pigmenteket használnak, és visznek be a bőrfelszín alatti rétegbe, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a bőrbe fecskendezett vagy juttatott pigmentrészecskék gyulladást, irritációt is okozhatnak. Sőt, ha túl mélyre viszik be, akár hegesedést is. Szóval érdemes mélyen beleásnunk magunkat a témába, és tisztában lenni a kockázatokkal, mielőtt tű alá feküdnénk.

Az eljárás tartósságától és metódusától függően számíthatunk arra is, hogy esetleg foltosan kezd el felszívódni a festékanyag, de egy nem megfelelően képzett, gyakorlott kéz akár komolyabb gondokat is okozhat. Ami pedig az árakat illeti, egészen változó, egy alkalom a berlini szalonban 290 euró, míg az Egyesült Államokban 450-800 dollárt is elkérnek egy-egy kezelésért.

Olvass tovább!