30 éves lett a ’90-es évek legendás parfümje

2024. augusztus 23.
Szinte hihetetlen, de már harminc éves a Calvin Klein egyik leghíresebb uniszex parfümje, a CK One, az illat, amit úgy fújtunk magunkra, mintha nem lenne holnap.
A Calvin Klein CK One Essence parfüm plakátján fiatalok pózolnak

Calvin Klein öröksége

A CK One a világ első uniszex illataként vált ismertté harminc évvel ezelőtt. Az 1994-ben berobbanó illat provokatív, határozott antiparfüm jellegével képes volt megragadni az uralkodó korszellemet: üvegében egyesültek a divat, a zene és a popkultúra meghatározó elemei.

Az illathoz bátor kampány is készült, a korábban különcöknek tartott lázadók, a hagyományos szépségideáltól eltérő modellek, a szabad szellemű szerelmes fiatalok is azonosulni tudtak a plakátok képi világával. A hagyományos nemi előítéleteket elutasító CK One korszakalkotó erővel bírt, és azóta is az univerzális, mindenkit megszólító illatként él mindannyiunk fejében.

CK One

Egy új illat

A CK One népszerű illatának újragondolásához a Calvin Klein nem mást kért fel, mint az eredeti illat atyját, Alberto Morillas parfümőrt, aki modern köntösbe bújtatta a legendás illatot és annak üzenetét: a CK One Essence egy változatos világ egyetemes hangulatát testesíti meg, ami egyszerre ünnepli az egyediséget és az összetartást.

Az új parfüm az olasz bergamott és a vérnarancs gyümölcsös erejével nyit, a szívjegyben a minőségi, gondosan válogatott teák illatjegyei, köztük az organikus zöld tea élénk akkordjai adnak hűsítő harmóniát. A friss citrusos jegyekkel a pézsma természetes aromája teremt tökéletes egyensúlyt, melyet a krémes ausztrál szantálfa melegsége gazdagít. A létrejövő illatkompozíció egyszerre élénk, tiszta és érzéki — egy új generáció új kedvence.

CK One és CK One Essence

Legendás parfümök

1.) Chanel Nr. 5. 

Két éve ünnepelte a világ a Chanel Nr. 5. századik születésnapját. Gabrielle„Coco” Chanel 1920-ben bízta meg a francia–orosz Ernest Beaux parfümőr-kémikust azzal, hogy álmodja meg a nő illatát. Egy évvel később már piacra is dobták a parfümöt, ami azóta igazi legendává nőtte ki magát.

Chanel Nr. 5

2.) Guerlain Shalimar

Az Ezeregyéjszaka meséi olyannyira nagy hatással volt Jacques Guerlainra, hogy elhatározta, parfümben meséli el a szerelmi történetet. A Shalimar, amely a könyv helyszíne után kapta a nevét, 1925-ben látott napvilágot, és lett minden idők legpopulárisabb keleties illata.

Guerlain Shalimar

3.) Yves Saint Laurent Opium

A legendás parfümök sorából nem hiányozhat az Opium, ami 1977-ben, az Yves Saint Laurent divatház téli kollekciójával egy időben debütált. Bár a névválasztás nem kis botrányt okozott, az eladási számok magukért beszéltek. Az illat arca Jerry Hall volt.

Yves Saint Laurent Opium