Így születtek a világ leghíresebb parfümjei: Chanel N°5, Light Blue, Shalimar

2022. május 30.
Egy parfüm születése néha hosszú hónapok vegyészkedése, máskor a véletlen mozdulat műve. Ezt bizonyítja azoknak az illatoknak a születése, amelyek kiállták az idő próbáját.

Chanel N°5

Coco Chanel 1921-ben Monte Carlóba utazott Dmitrij Pavlovics Romanov orosz nagyherceggel, a cár unokatestvérével, ahol találkozott két művész barátjával. A beszélgetés során felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha egy Chanel parfümöt dobnának piacra. Abban az időben a divattervezők és az illatszerészek mesterségei ritkán találkoztak, az ötlet meglehetősen újszerűnek számított. Nem sokkal ezután a Chanel felkérte Ernest Beaux parfümőr-kémikust, hogy alkosson meg egy olyan illatot, amely a legjobban visszaadja a nő illatát. Akkoriban a kölniket két kategóriába sorolták: a tiszteletreméltó nők és a laza erkölcsű nők által viselt illatok között tettek különbséget. Előbbiek virágillatot, utóbbiak állati jegyeket is tartalmazó pacsuliakat viseltek. Coco Chanel, akit hamarosan Juliette Binoche alakít majd, ezek alól a merev keretek alól akarta egy új, modern illattal felszabadítani a nőket. A szakember hónapokon át dolgozott a szintetikus illaton, amit nyolcvanféle összetevőből épített fel.

Chanel N°5

Dolce & Gabbana Light Blue

A Dolce & Gabbana duó otthona, Szicília inspirálta a citrom, az alma és az erdő jellegzetes jegyeiből építkező, 2001-ben piacra dobott Light Blue-t, amelyet Olivier Cresp parfümkészítő alkotott meg. A parfümőr szerint az illat, ami mára a könnyed luxus szinonimájává vált, olyan, akár egy friss, nőies, citrusos fröccs. Domenico Dolce és Stefano Gabbana rendkívül büszke a Light Blue örökségére, az illat ugyan számos rangos díjat bezsebelt már, többek között a New York-i Museum of Arts and Design kiállításán is bemutatták, ahol az évszázad egyik legmeghatározóbb illataként hivatkoztak rá.

Dolce & Gabbana Light Blue

Guerlain Shalimar

Miután Jacques Guerlain Az Ezeregyéjszaka meséiben elolvasta Sáh Dzsahán mogul sah és felesége, Mumtáz Mahal szerelmének történetét, ihletet kapott, és elhatározta, egy illatban kelti életre a románcot. A mesében szereplő történelmi kertekről elnevezett Shalimar 1925-ben debütált, és ez volt az első keleti illat. A citrusfélék, a vanília, az írisz és a tonka egzotikus aromái és az egyedi palack, amely az indiai szökőkutak formáját utánozza, hamar a nők egyik legkedvesebb illata lett szerte a világon. A Shalimar harmóniája akkor született meg, amikor az etikus Jacques Guerlain egy üveg mesterségesen előállított vegyületet, etilvanillint öntött egy palack Jickybe, a Guerlain 1889-ben megalkotott illatába.

Guerlain Shalimar

Fotók: Getty Images

Olvasd el ezt is!