Sztárok új névvel

2014. február 17.
Márciusi lapszámunkban foglalkozunk a névváltoztatás lélektanával. A témához kapcsolódva most összegyűjtöttünk néhány hírességet, akiket nem az eredeti nevükön ismertünk meg.

Karády Katalin
Eredeti neve: Kanczler Katalin
Hazánk egyik legnagyobb büszkeségének eredeti vezetékneve a színész- és énekesnő német származásáról árulkodik. A Karády művésznevet a szebb hangzás érdekében választotta felfedezője és későbbi menedzsere, Egyed Zoltán újságíró.

Ruttkai Éva
Eredeti neve: Russ Éva
Ruttkai Évát Russ vezetéknévvel anyakönyvezték, később Lakner Antal tanácsára vette fel a Ruttkai nevet. A színésznő nagyon fiatalon, alig háromévesen kezdett el Lakner Gyerekszínházában tanulni, ahol az igazgató korán felfigyelt rá, és segített karrierjének egyengetésében. 

Dobó Kata
Eredeti neve: Kovács Katalin
Hazánk filmcsillagának két oka is volt, hogy vezetéknevét Kovácsról Dobóra cserélje. Így nem keverhetik össze híres énekesnőnkkel, Kovács Katival, másrészt pedig kiemelkedhetett a Kovácsok népes táborából is. 

Natalie Portman
Eredeti neve: Natalie Herschlag 
A már gyerekszínészként ismertté vált filmcsillag magánéletének védelme miatt döntött úgy, hogy felveszi nagyanyja vezetéknevét, a Portmant, mikor megkapta a Leon, a profi Mathildájának szerepét. 

Katy Perry
Eredeti neve: Katheryn Elizabeth Hudson
Az énekesnő azért döntött a névváltoztatás mellett, mert nem szerette volna, ha összekeverik névrokonával, a színésznő Kate Hudsonnal. Választott vezetékneve édesanyja leánykori neve.

Oprah Winfrey
Eredeti neve: Orpah Winfrey
Az amerikai talkshow-királynő csupán egyetlen apró változtatást tett nevén: keresztnevében felcserélte a „p” és az „r” betűket, hogy könnyebb legyen kiejteni.

Olivia Wilde
Eredeti neve: Olivia Cockburn
A nem túl jól csengő Cockburn helyett, a Wilde vezetéknév mellett az Oscar Wilde iránti csodálata miatt döntött az egyébként író családból származó színésznő.

Liv Tyler
Eredeti neve: Liv Rundgren
Liv Tyler nem a szebb hangzás miatt választott új vezetéknevet. Fiatalkorában édesanyja sokáig azt állította, hogy édesapja a zenész Todd Rundgren, azonban állítólag amikor találkozott Mia Tylerrel, a hasonlóság annyira szembetűnő volt, hogy a fiatal színésznő gyanakodni kezdett. Amikor már biztosan tudta, hogy édesapja valójában a rocksztár Steven Tyler, rögtön felvette a Tyler nevet.

Meg Ryan
Eredeti neve: Margaret Hyra
A bájos színésznő karriere hajnalán választotta eredeti, kissé szigorú hangzású neve helyett, a játékosabb Meg Ryan nevet. A névváltoztatásokkal azóta is előszeretettel él, hisz adoptált lányát egy éves korában neveztette át, mondván: „Azt hittem ő egy Charlotte, de kiderült, hogy nem – ő egy Daisy.”

Demi Moore
Eredeti neve: Demetria Gene Guynes 
A színésznő első férje, Freddy Moore után vette fel új vezetéknevét, amit válása után is megtartott, mivel addigra már ezen a néven vált ismertté. Később Bruce Willissel közös lánya Tallulah is követte édesanyja példáját, és hivatalosan megváltoztatta a nevét Lulára, mert nem volt elégedett egzotikus hangzású nevével. 

Whoopi Goldberg
Eredeti neve: Caryn Elaine Johnson
A különös hangzású Whoopi név története jól példázza a komikus-színésznő játékos személyiségét: a „whoopee cushion” olyan gyerekcsínyekre használt párna, mely, ha gyanútlanul ráülünk, hangos szellentést imitál. „Ha a gázok gyötörnek, egyszerűen ki kell engedni” – magyarázta Whoopi a furcsa választást. Vezetéknevének édesanyja javasolta a tradicionálisan zsidó Goldberg nevet, mert úgy gondolta, a Johnson névvel senki nem lehet sikeres Hollywoodban.

Marilyn Monroe
Eredeti neve: Norma Jean Mortenson
A világhíres szexszimbólum nem csak a hajszínét változtatta meg a hollywoodi sikerek reményében. A Fox stúdió egyik vezetője javasolta neki a Marilyn nevet, melyhez édesanyja leánykori vezetéknevét, a Monroe-t választotta. Így született meg a dallamos Marilyn Monroe név.

Greta Garbo
Eredeti neve: Greta Gustafsson 
A legendás svéd színésznőnek mentora és szeretője, a filmrendező Mauritz Stiller javasolta, hogy cserélje le nevét, mivel az túlságosan átlagosnak számított Svédországban. Stiller rajongott a frappáns, alliteráló nevekért, így a Greta „Gabór” nevet javasolta a fiatal filmcsillagnak. Állítólag a színésznő jó barátnője, Mimi Pollack találta ki, hogy cseréljék inkább meg a betűket, így lett Garbo a Gabórból. 

Audrey Hepburn
Eredeti neve: Audrey Ruston
Az ikonikus színésznő – sok társához hasonlóan – a fényes hollywoodi sikerek reményében választott magának hangzatosabb vezetéknevet. Audrey először édesapja hatására, az „arisztokratikusabb hangzású” Hepburn-Rustonra változtatta nevét, majd később elhagyta a Rustont, így született meg, a mára már mindenki által ismert Audrey Hepburn név.

Judy Garland
Eredeti neve: Ethel Gumm
Az Óz a csodák csodájának Dorothy-ja valójában Ethel Gummként látta meg a világot. Judy akkor változtatott nevet, mikor színésznői karrierjét kezdte egyengetni. Állítólag keresztnevét egy népszerű harmincas évekbeli sláger, a „Judy” ihlette, vezetéknevét pedig a híres filmkritikus, Robert Garland után választotta.

Ginger Rogers
Eredeti neve: Virgina Katherina McMath
A Ginger név állítólag a színésznő fiatal unokahúgától, Helentől ered, aki a Virginia kiejtését túl nehéznek találta, így elkezdte „Ginga”-nak hívni a színésznőt. A becenév ráragadt, olyannyira, hogy később művésznevének is a Gingert választotta. Vezetéknevét akkor cserélte le, mikor édesanyja hozzáment John Logen Rogershez, bár a férfi sosem adoptálta őt hivatalosan.