Egy vödör jeges vízzel a jó ügyért

2014. augusztus 19.
Sokan furcsállva tapasztalhatták, hogy olyan hírességek, mint Justin Timberlake, Gwen Stefani vagy Jessica Alba, hatalmas vödörnyi jeges vizet borítanak a fejükre. Azonban ez nem valami különös, új módszer a kánikula ellen, hanem egy, a közösségi médiában szárnyra kapott "kihívás", ami ráadásul jó ügyet is szolgál.

A plankingtől kezdve a owling-ig már rengeteg furcsaságot láthattunk, ami megőrjítette az internetet. Hódított a fahéjevős-kihívás (azaz cinnamon challange) és volt olyan is, hogy a közösségi médiát elárasztották a saját fejüket tejjel leöntő emberek (ez a milking) képei. A jeges vödör-kihívás (ice bucket challenge) annyiban kísértetiesen emlékeztet ez utóbbira, hogy itt is nagyobb mennyiségű folyadékot borítanak fejükre, azonban a legfontosabb különbség, hogy ennek kivételesen nagyon is van értelme.

A kezdeményezés gyökere 2012-ig nyúlik vissza, mikor Pete Frates baseballjátékos megtudta, hogy egy gyógyíthatatlan betegségben, az ALS-ben szenved. Az ALS (amiotrófiás laterális szklerózis) következtében az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásnak indulnak, ami végül bénuláshoz és a légzőizmok mozgásának leállásához vezet. Azért, hogy felhívja a szörnyű betegségre a figyelmet, Pete és barátai kitalálták a jeges vödör-kihívást.

Ennek lényege, hogy ha kihívnak, vagy egy vödör jeges vizet borítasz a fejedre, amit aztán persze meg is kell osztanod valamelyik közösségi médiás oldalon, vagy megkérnek, hogy adományozz az ALS-ben szenvedő betegeknek. A kihívást elfogadóknak újabb ismerősöket kell felszólítaniuk, hogy vállalják a jeges tortúrát.

Természetesen a sztárvilágot sem kerülte el az új mánia. Ezúttal Jimmy Kimmel kezdte (újra) a műsorában és tőle mindjárt Justin Timberlake át is vette a stafétát. Gwen Stefani, Jessica Alba, a talkshow-királynő, Oprah Winfrey, Lady Gaga és maga Mark Zuckerberg, a Facebook atyja is vállalta a kihívást, a jó példát pedig napról napra még több híresség követi.