Bojkott a Dolce & Gabbana ellen

2015. március 16.
A hétvégén a közösségi média izzott az olasz tervezőpáros meglepő nyilatkozata miatt. Elton John például bojkottot hirdetett a márka ellen.

Domenico Dolce és Stefano Gabbana az olasz Panorama magazinnak adott interjúban leplezetlen őszinteséggel meséltek nézeteiktől és véleményükről. A meleg divattervező páros arról nyilatkozott, hogy ellenzik a melegházasságot, és hogy azonos nemű párok gyereket neveljenek. A hagyományos családmodell mellett tették le a voksukat, és elmondták, hogy szerintük vannak dolgok, amelyekbe nem szabad beavatkozni, a lombikprogramban született kicsiket pedig szintetikus gyerekeknek nevezték. A hagyományos család mellett kampányoltak a milánói divathéten is, ahol a kifutón várandós és kisbabákkal felvonuló modellek hívták fel a figyelmet az anyaság fontosságára.

Mostani nyilatkozatuk azonban sokakat felháborított. Elton John például, aki párjával, David Furnish-sal házasságot kötött, sőt két örökbefogadott gyereket is nevel, minden fórumon hangot adott ellenszenvének és útjára indította a #boycottdolceandgabbana hashtaget. Azóta az énekeshez Ricky Martin, Martina Navratilova és Courtney Love is csatlakozott.

Az Instagramon az olasz tervezőpáros fotója alá a következőt írta:
„Hogy merítek a gyönyörű gyerekeimre azt mondani, hogy szintetikusak? És hogy képzelitek, hogy bíráljátok a lombikprogramot, amely rengeteg meleg és hetero párnak adta meg a lehetőséget, hogy gyereket vállaljon? A gondolkodásotok felett eljárt az idő, ahogy a márkátok felett is. Soha többé nem hordok Dolce & Gabbanát.” #boycottdolceandgabbana

Elton John, David Furnish és két gyermekük, Zachary és Elijah

Stefano Gabbana mindezekre reagálva szinte egész vasárnap azokat a véleményeket posztolta Instagram-oldalán, melyek a különböző gondolkodásmódok elfogadása és a hagyományos családi értékek fontossága mellett érveltek. De a róluk készült mémeket és ellenséges hangulatú posztokat is sorra osztotta meg rajongóival. Természetesen a márka szimpatizánsai azonnal elindították a #boycotteltonjohn hashtaget.

Domenico és Stefano vasárnapi nyilatkozata a sajtónak:
„Szilárdan hiszünk a demokráciában, és úgy gondoljuk, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága ennek elengedhetetlen része. Arról beszéltünk, mi hogyan látjuk a világot, nem volt szándékunk, hogy ítélkezzünk más emberek választása felett. Hiszünk a szabadságban és a szeretetben.”