Ki viszi át – Anyák és lányaik 2. rész

2017. február 10.
Márciusi lapszámunk nyitó fotósorozatában anya-lánya párosokat kérdeztünk a közelgő nőnap alkalmából. Szerepekről, értékekről és a hozott, illetve továbbadott örökségről.

Amikor ez az összeállítás készül, világszerte nők tízezrei vonulnak épp az utcákon Women’s March, Never Give Up, Future is Female, United is Strong vagy éppen Woman’s Place is in the Resistance feliratú táblákkal. Egyetlen nappal vagyunk Donald Trump elnöki beiktatása után. Budapesttől Melbourne-ig, Accrától Koszovóig, Helsinkitől Washingtonig az esélyegyenlőség, a méltóság és a szolidaritás (vágya) néz farkasszemet a szexista pökhendiséggel. Mindjárt nőnap. Anyákat és a lányokat kérdeztünk a szerepek- és értékek kusza mátrixáról, hogy ki hogyan gabalyodik bele ezekbe, és hogy hogyan lehet a generációs szakadékok fölött átkiabálni egymásnak azt, ami fontos. Hogy mi mindent jelent a 21. században nőnek lenni (ld. jó mulatság, férfimunka), és mit kezdjünk azzal, amit örökségül ránk hagytak.

Tomcsányi Dóri divattervező és Mimi (5)


DÓRI
Van ennek az évtizednek nőideálja?
Van. Szilikonnal kitömött, agyonsminkelt, alakformálót hordó, Kardashian-féle ideál. Én inkább a „no make-up, feminista, fogadd el magad, Lena Dunham-vonalat” kedvelem.
Mik a legnagyobb tanulságai annak, hogy fiatalon anya lettél?
Nem tudom. Még nem voltam idősen anya. Amikor terhes lettem Mimivel, mindenki megkérdezte, hogy becsúszott-e, mert nem tudták elképzelni, hogy 24 évesen miért akarnék gyereket. Ma már mindenki azt kérdezi, hogy mikor jön a második… Nem lehet és nem is szabad akarni másoknak megfelelni.
Aktuálisan mik a legnagyobb kihívások, amelyekkel szerinted nőként szembe kell néznünk?
Hogy elfogadjuk és szeressük magunkat. Aztán pedig elfogadjunk és szeressünk másokat.
Mivel okozott kislányként Mimi a legnagyobb meglepetést?
Amikor másfél évesen az első pár szava között volt a „bazmeg”, nagyon meglepődtem. Igyekszünk figyelni a férjemmel, hogy ne beszéljünk csúnyán előtte, de van egy csomó barátunk, akik egyáltalán nem fogják vissza magukat. Szerencsére okosabb, mint mi, és nem használ ilyen szavakat.

MIMI
Mi a legjobb abban, hogy lány vagy?
Hogy lehet majd fülbevalóm, ha Apci megengedi. És az is a legjobb, hogy akkor be lehet „így” fonni a hajam.
Szerinted hasonlítasz az anyukádra?
Szerintem igen, a hajunkban.
És mi a legizgalmasabb anya munkájában?
Hogy mindig elmegy tornázni. „De Mimi, az nem a munkám.” Ja, akkor az, hogy mindig elmegyünk divatbemutatóba, ahol meghajol a Mami.

Lakatos Mónika, a Romengo együttes énekesnője és Dzseni (19)


MÓNIKA
Mik a pályád legkiemelkedőbb pontjai, amelyekre nőként igazán büszke vagy?
A Ki Mit Tud? után egy felfelé ívelő pályára álltunk, de várandós lettem, és tudtam azt mondani, hogy a lányom a fontosabb, ő az első, szünetet tartok. Aztán újra a nulláról kellett felépíteni a pályát, de egy percre sem bántam meg.
Anyaként mit tartasz különösen fontosnak továbbadni neki?
Hogy sose felejtse el, honnan jött. A szerénység, az alázat, a becsületesség fontos, de tudjon kiállni magáért. Sose hagyja elnyomni magát.
Vannak téged igazán kifejező, különösen fontos tárgyaid?
Cigányként a viselet hagyományosan nagy jelentőségű. Persze az én viszonyom más ezekhez a ruhákhoz, mint a nagyszüleimé volt, de a kendőt nagyon szeretem. Sok erőt merítek belőle.
Milyen területeken lenne szükség határozottabb női szerepvállalásra?
Nők már szinte minden területen vannak. Talán nem elegen, de vannak. Ám a szerepzavar, amit látok, furcsa számomra, mivel engem a szüleim konzervatívan neveltek.

DZSENI
Mennyire szoros a kapcsolatotok?
Nagyon. Külső szemmel sokaknak furcsa is ez nagyon mélyen baráti, partneri viszony.
Mi a legfontosabb, amit tőle tanultál?
Ő tanított meg táncolni. És hogy tudjam megvédeni magam. Hogy maradjak alázatos, mindig legyek tisztelettudó, és soha ne felejtsem el, hogy honnan jöttem.
Mit szeretsz a legjobban a külsődben, ami a leginkább kifejez téged?
A hajam és a szemem. De főleg a hajam. A szüleim nem is engedték soha levágni, pedig egy időben eljátszottam a gondolattal. Anyukám mindig azt mondta, az a koronám.
A nő, akire példaképként, hősként tekintesz?
Nekem minden nő hős a maga módján. De a családom nőtagjai közül bárki. Mert erősek, és össze tudnak tartani. Nagyon büszke vagyok rájuk.

Hegyi Barbara színésznő és Rozi (18)


BARBARA
Feministának tartod magad?
Ha ez az esélyegyenlőség melletti kiállást jelenti, természetesen igen.
Szerinted miben áll egy összetartó női közösség igazi ereje?
Az empátiát, az egymás iránti felelősséget és az együttérzést emelném ki. Ez nagyon erős és jóleső tud lenni.
Mit tartasz a leginkább túlértékelt női tulajdonságnak?
Az érzékenységet. Nőkkel kapcsolatban sokszor a puhaság, a gyengeség szinonimájaként használják.
Mi a családod meghatározó nőtagjainak számodra legfontosabb öröksége?
Az elképesztő kitartás és erő. A túlélés, a fel kell állni és menni kell tovább képessége. Emellett én kifejezetten optimista és ösztönösen bizakodó vagyok.

ROZI
Mi az, ami miatt szívből tudod csodálni?
Hogy annyira törődő, gondoskodó és erős. Bámulatos, ahogy egyensúlyt teremt az élete minden területe között. És hogy mindig lehet rá számítani. Mindig.
Valami, ami miatt igazán jó nőnek lenni, amit tőle tanultál…
A szeretet. A megingathatatlan hitünk egymásban, a figyelem és az önzetlenség. És hogy az önsajnálat helyett inkább lépjünk tovább.
A legbosszantóbb sztereotípia, amellyel nőként találkoztál?
Hogy lány vagyok, szőke, tehát szükségszerűen buta. Ez még viccként is elég kártékony.
Az elmúlt évek legmeghatározóbb felismerése?
Hogy nem kell azonnal azonosulnom mások kritikáival. Azt hiszem, elég kishitű vagyok, túlságosan befolyásolható. De a felismerés megvan – könnyebb így, hogy tudom, mivel kell dolgoznom, mit kell fejlesztenem.

Fábián Évi fotográfus és Elza (8)


ÉVI
Mi az, amit te tanultál Elzától?
A szemet kényeztető nőiesség nincs egyenes arányban a jó anyasággal. Bárki bármikor megtanulhat hajat fonni vagy főzni. Ő minden napra tartogat újat – izgalmas ismerkedés ez, folyamatos a tanulás.
Mennyire hasonlítasz arra a nőre, aki akkor akartál lenni, amikor annyi idős voltál, mint most a lányod?
Akkoriban nem volt koncepcióm arról, hogy milyen göröngyös tud lenni az út, de alapvetően elégedett vagyok a mai énemmel. Örülök, hogy bátrabb vagyok, mint nyolcévesen.
A viszonyotok akkor a legkiegyensúlyozottabb, amikor…
…magamra is fókuszálhatok. Az anyaságban ugyan nincs szabadnap, de nem is akarnék más lenni, mint aki lettem Elza mellett.
Mi az, amit az anyaságban tapasztaltál meg először, és nőként meghatározónak érzel?
Format C. A nőiesség igenis képes átugrani egy generációt.

ELZA
Szerinted hogy írna le téged anyukád?
Így: „Nagyon, de nagyon szeretem. A kis angyalkám. Néha szoktunk veszekedni. Szeretem ölelgetni, puszilgatni. Kedves, szépszívű, tehetséges rajzos, és az én Pipém. Szörnyen vicces.”
És tényleg ilyen vagy?
Igen.
Miben szeretnél rá felnőttként hasonlítani?
Okos, több nyelven beszél (én is tudok már két nyelven), sok barátja van (nekem is). Hogy ilyen jószívű és kedves hozzám.
Mit gondolsz, ki a legbátrabb nő a világon?
Anyuci, Nyúlányka a Hihetetlen családból és Hermione, mert okos, és jó varázstrükköket tud.

Fotó: Papp Éva és Schneider Zoltán
Összeállította: Fiáth Marianna
Styling: Molnár Anikó, Sági Ildikó
Smink: Somogyvári Dóra
Haj: Pásztor László