Axente Vanessa egyből a csúcsra tört

2017. március 23.
Három évvel ezelőtt, már akkor sem először, szerepelt a Marie Claire oldalain. Persze Vanessa azóta sem ült a babérjain, sőt még magasabb csúcsokra tört. Még mindig a világ top 50 modellje között találjuk, és olyan világmárkákkal dolgozik együtt, mint a Prada, a Calvin Klein, a Chanel, a Dior vagy az Alexander McQueen. Úgy tűnik a 21 éves modell számára nincs lehetetlen.

Ahogyan a karrieríved, úgy a neved sem tipikus. Milyen származású név az Axente?

Erre sajnos nem tudok válaszolni, de most már tényleg ideje lenne kiderítenem, mert nagyon sokan kérdezik. Apukám amúgy Erdélyből származik.

Nagyon komoly nevekkel dolgoztál már: Calvin Klein, Chanel, Miu Miu, Alexender McQueen, Christian Dior, pedig az amerikai és európai divatvárosok felé a kapuk csak 16 éves korodtól nyíltak meg igazán. Ilyen munkatempó mellett van állandó otthonod?

Nekem a Vámosszabadiban lévő családi házunk az otthonom. Itt lakom a szüleimmel és a húgommal. Most már csak négyesben, mert a 20 éves nővérem Benedetta Svédországban tanul. (Vanessa ma már New Yorkban él – a szerk.)

Ő az, akinek részben a sikereidet köszönheted?

Igen, ő kezdett el először modellkedni. Az ügynökünk, Fehér Orsi az Attractive-tól az iwiwen talált rá. Én 12 éves voltam akkor, és fogalmam sem volt a divatszakmáról, de amint megláttam az első anyagait, kedvet kaptam hozzá. Már betöltöttem a 13.-at, amikor elkezdtem célozgatni rá a szüleimnek, hogy én is szívesen kipróbálnám.

A jelek szerint nem tiltakoztak. A külföldi munkáid során melletted álltak?

Persze. 14 évesen utaztam külföldi munkára először, Ázsiába, akkor apukám kísért el.

Melyik munkádnál érezted, hogy nehéz elhinni, hogy mindez veled történik?

Az első nagyon emlékezetes a Prada-kampány volt, Steven Meisel fotózta. Fantasztikus érzés volt, soha nem dolgoztam korábban ekkora stábbal, ennyire híres sminkesekkel és fotósokkal.

A stresszfaktor is jelen van ilyenkor?

Nagyon sokszor, sőt mindig. Volt, hogy utazás előtt alig fél nappal derült ki, hogy ki kell utaznom Amerikába egy kampányt lefotózni, a kifutón pedig inkább a cipők szoktak gondot okozni. Nem ritka, hogy annyira nyomnak járáskor, hogy könnyes a szemem, de ebből a kívülállóknak semmit sem szabad észrevenniük.

Sok modell gyakorlatilag social media addict. Szerinted is nélkülözhetetlen az online jelenlét?

Sokat segít, ha az embernek van twitteres, instagramos vagy Facebook-profilja, így a rajongók és azok, akik nincsenek annyira benne a divatszakmában, bepillanthatnak az életünkbe. Ettől függetlenül nem vagyok olyan személyiség, aki szereti az életének minden egyes percét megosztani.

Neked is van kedvenc modelled?

Igen, nagyon szeretem Linda Evangelistát és Gisele Bündchent.

Emberileg vagy karrierszempontból?

Mindkettő. Leginább Lindát csodálom, ő a top-top kategória a mai napig, Gisele pedig a világ legszebb nője szerintem: egyszerűen hihetetlen teste van.

Van olyan rossz szokásod, amelyről szívesen lemondanál?

Nagyon szeretek enni. Mondjuk ezt nem nevezném rossz szokásnak.

Vannak törzshelyeid New Yorkban?

Igen, persze. Tombor Zoliékkal gyakran járunk ázsiai éttermekbe. Nagy japánkonyha-fanok vagyunk!

És bulizni hova jártok?

Egyáltalán nem járok bulizni. Nagy bánatom viszont, hogy a múzeumokra sem jut elég időm. Eddig egyszer fért bele, hogy egy órára elmenjek a Metropolitan Múzeumba, és nagy vágyam, hogy egy-egy musicalbemutatóra eljussak.

Akkor mivel töltöd az amúgy is minimális szabadidődet?

Nagyon sokat olvasok, krimiket, thrillereket, kalandregényeket. A Monte Cristo grófja most a nagy kedvencem, és Csabai Márktól az Egy csibész naplója.

Mi a tapasztalatod, a külső adottságok mellett azok a személyiségjegyek, amelyek nélkül nehéz labdába rúgni a nemzetközi divatporondon?

Nyitottnak kell lenni. Rugalmasnak, kedvesnek és önállónak. És nagyon céltudatosnak.

Az interjú a Marie Claire 2014. áprilisi számában jelent meg!