Serena Williams ágyban töltötte az anyaság első hat hetét

2018. február 23.
A 36 éves teniszezőnő elárulta, milyen volt a traumatikus szülése utáni felépülés, és arra is felhívta a figyelmet, hogy nem minden anyuka fér hozzá olyan magas színvonalú orvosi ellátáshoz, mint amilyet ő kaphatott.

Serena Williams szeptemberben adott életet első gyermekének, de azóta kiderült, a szülés egyáltalán nem volt zökkenőmentes. A teniszcsillag nemrégiben a CNN-nek vallott kislánya, Alexis Olympia születéséről, ami „majdnem megölte” a 36 éves Williamst.

Fotó: Profimédia – Red Dot

A sportoló azt mondja, az embóliája következtében feltörő erősebb köhögés hatására a műtét után nem sokkal szétnyílt a császársebe, ő pedig rövidesen újra a műtőben találta magát. Az orvosok ekkor jöttek rá, hogy duzzadás és vérömleny található Williams hasüregében, a komplikációk következtében pedig vérrögök alakultak ki, amik a tüdő felé vándorolva nagyon veszélyesek lehetnek. Az újabb operációk után a teniszezőt hazaengedték, de ahogy Williams visszaemlékszik, „az anyaság első hat hetét ágyban kellett töltenie”.

Serena azt mondja, azért állt elő a szülés traumatikus részleteivel, mert szeretné felhívni rá a figyelmet, hogy nem minden anyuka olyan szerencsés, hogy olyan magas színvonalú orvosi ellátást kapjon, mint ő.

„Az UNICEF szerint évente 2,6 millió újszülött hal meg tragikus módon, mielőtt elkezdődhetne az életük. Több, mint 80%-kukkal megelőzhető halálokok végeznek” – magyarázta a teniszbajnok. „Minden édesanya, anyagi és etnikai hátterétől függetlenül megérdemli, hogy egészséges terhessége és szüllése legyen. És te is segíthetsz, hogy ez valósággá váljon!”