Meghan Markle-nek csak öt év múlva lesz állandó brit tartózkodási kártyája

2018. december 31.
A szabály az szabály: Theresa May kemény bevándorlási törvénye óta igazán nem könnyű dolog állandó tartózkodási kártyát kapni Nagy-Britanniában. Még akkor sem, ha az ember a királynő újdonsült családtagja.

Bármilyen hihetetlen, Meghan Markle-nek ugyanis még mindig nincs állandó tartózkodási engedélye Angliában. 2012 óta azok a britek, akik nem EU-n belül házasodnak, nagyon kemény procedúrán kell, hogy végigmenjenek, ha az Egyesült Királyságon belül szeretnének letelepedni.

Mivel Meghan nem királyi származású, ugyanazok a törvények érvényesek rá, mint bármely más átlagos polgárra, azaz amint Harry herceg jegyese lett, úgynevezett „jegyesi vízumot” kapott, amivel már az esküvő előtt is Angliában élhetett az ifjú pár. Most, hogy már házasok, a „házastársi vízum” segítségével élhetnek együtt addig, míg öt év múlva Meghan nem kapja meg az állandó tartózkodási kártyát.

Fotók: Profimedia-Red Dot

Az ügyet az is bonyolítja, hogy Harrynek jelenleg – mióta leszerelt a hadseregből 2015-ben– nincsen állandó, 18.600 fontot meghaladó jövedelme, mivel az utóbbi 3 évben csak jótékonysági munkákat végzett. Még szerencse, hogy szép kis megtakarítása van Sussex hercegének, mert anélkül nem telepedhetne le amerikai állampolgárságú feleségével.

A legviccesebb ebben, hogy az állandó tartózkodási kártyához állampolgári ismeretekkel kapcsolatos teszt kitöltése is kötelező, tele olyan kérdésekkel, mint például, hogy ki az angol királynő férje…  És persze hűséget is kell fogadnia majd a saját férje nagymamájának.

A procedúra egyébként mindennel együtt körülbelül 3 millió forintnak megfelelő fontba kerül, mely a királyi családnak persze meg sem kottyan, de az átlag lakosságnak azért igencsak megterhelő kiadás.