Íme a példa, hogy egy hercegné lehet önálló és közben lojális a királyi családdal

2022. december 06.
Meghan Markle sokszor beszél arról, hogy elnyomták, és csak azóta beszélhet arról, amiről akar, hogy az USA-ba költöztek. De tényleg ilyen rideg és kegyetlen a királyi család "gépezete"? Van példa arra, hogy egy feminista, kissé lázadó hercegné megtalálta a helyét a famíliában? A válasz az, hogy igen.

December 1-én kijött annak a dokunak az előzetese, ami Harry és Meghan Markle életét mutatja be hat részen át. „Amikor ilyen nagy a tét, nem az a legjobb, ha tőlünk hallják a történetünket?”- mondta az előzetesben az egykori színésznő. De vajon mire célzott Meghan? Hiszen egy csendesebb, civilebb életet akartak élni az Egyesült Államokban, most viszont magazinoknak ad interjút, podcast műsora van és soha nem látott mélységig enged betekintést a családja életébe a Netflix dokusorozatában. Tényleg nem szeretném üldözni Harry herceg feleségét, pusztán szeretném megérteni ezt az ellentmondást.

A házaspár életéről szóló széria előzetese egyébként pont aznap jött ki, amikor Vilmos és Katalin megérkezett az Egyesült Államokbapegy hivatalos látogatásra. És 2 nappal azután, hogy kijött a podcast adások toplistája, amelyen már csak az 50. hely körül található meg Meghan műsora (az indulásnál még az első volt). Szóval az időzítés igencsak különleges. Sokan pedig máris azt találgatják, hogy kiket fognak „betámadni” az életükről szóló sorozatban? Vajon mernek-e Károllyal és Kamillával ujjat húzni? És mit jelent az a mondat, hogy „amikor ilyen nagy a tét?” Milyen tét nagy? Hogy kapnak-e rangot a gyermekeik? Ezekre még csak találgatások vannak.

Gyakran hallani, olvasni, hogy Meghan úgy érezte, elnyomták és ellehetetlenítették abban a másfél évben, amíg dolgozó tagja volt a királyi családnak. Úgy érezte, nem hallathatta a hangját és amikor csak lehetősége volt, párhuzamot von saját és Diana hercegnő sorsa között. Pontosan ez az, amiről én beszélni szeretnék.

A napokban volt szerencsém interjút készíteni Sarah, yorki hercegnével, ugyanis Magyarországra érkezett új könyvének bemutatója kapcsán. Sarah már a kezdetek óta a sajtó céltáblájává vált. Támadták, mert vörös a haja, mert nem tudta azonnal leadni azt a néhány kiló pluszt, amit a várandóssága alatt felszedett, vagy éppen azért, mert kicsit nagyobb a szája, mint az „társadalmilag elvárható”. Ő maga úgy fogalmazott az nlc.-nek adott interjúban, hogy mindig azért kerültek bajba Diana hercegnével, mert merték hallatni a hangjukat. „De ez még a 80-as években volt. Te talán még nem is éltél akkor”– mondta nekem a yorki hercegné. Jeleztem, hogy de bizony éltem, csak nem nagyon emlékszem arra az időszakra. Majd rákérdeztem, hogy könnyebb-e most egy hercegnőnek, hercegnének kiállni azért, amiben hisz és hallatni a hangját, mire azt felelte, hogy igen.

Természetesen a yorki hercegné nem emelt ki senkit, de úgy tűnik, hogy a szabályok, amelyek 30-40 évvel ezelőtt annyira elviselhetetlenek voltak, ma már kissé enyhültek. Neki egyébként kifejezetten viharos volt a kapcsolata az apósával, Fülöp herceggel. Ám az elmúlt években ismét egyre közelebb került a családhoz, akik elismerik jótékonysági munkáit. Bár Sarah, a válása után is hallatta a hangját, a mai napig tartja azt a „szabályt”, hogy nem pletykál a királyi család (élő) tagjairól. De, még a lányai életéről is csak elvétve mesél. Sarah, úgy áll ki fontos ügyek mellett, hogy közben lojális marad a családhoz. Nem tesz lakatot a szájára, amikor beszédet mond az LMBTQ+ közösség mellett, és vérbeli feminista is. (Egyébként pont egy ilyen lázadó hölgy, az új könyvének a Szív iránytűjének főhőse – a szerk.)  És ez kicsit sem zavarta az idős II. Erzsébetet, mert Sarah bár szerepel a médiában, ezt úgy teszi, hogy nem rúg bele a királyi családba.

Éppen ezért nem értem Meghan és Harry viselkedését. Biztosan mindent, de tényleg mindent megadott volna nekik a királynő, hogy csendesebb életet éljenek. Abban is biztos vagyok, hogy ahogyan Sarah,  Meghan is hallathatta volna a hangját. Szerepelhetett volna évente 1-2 magazinban, csak nem azzal, hogy Vilmos rálépett a kislábujjára. Nem kétlem, hogy a médianyomását nehezen viselte, de már nem a 80-as éveket írjuk, így talán ő is szabadabb lehetett volna a királyi családban.

Akárhogyan is, várjuk meg a dokusorozat első részét. Én csak azt próbáltam meg szemléltetni, hogy megtalálhatja valaki a saját hangját anélkül, hogy a sógornője gúnynevét ismételgetné az Oprah interjúban. Azt se feledjük, hogy bármit is mond Harry és Meghan, arra nem reagálhatnak egy órás interjúban a királyi család tagjai, ugyanis azok soha, de tényleg soha nem kezdenek magyarázkodásba, vagy a családi szennyes kiteregetésébe…

Fotó: Netflix

Olvasd el ezt is!