24 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok Csollány Szilveszter – a világ egyik legjobb tornásza volt

2024. július 22.
A mai napig rengetegen gyászolják az 51 éves korában elhunyt Csollány Szilvesztert, a magyar olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászt, akit sokan csak úgy ismertek: a Gyűrűk Ura.
Csollány Szilveszter 24 évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok
  • 5 évesen kezdett el tornázni Győrben.
  • Csollány Szilvesztert hétszer választották meg az év magyar tornászának és kétszer az év magyar sportolójának.
  • 1996-ban Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2000-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Csollány Szilveszter 1970. április 13-án született Sopronban, de Győrben kezdett el tornázni. A fővárosba 1986-ban költözött, hogy az Újpesti Dózsa sportolója legyen. Hamar megmutatkozott a tehetsége, ugyanis 1988-ban az ifjúsági Eb-n bronzérmes lett. Egy évvel később, 1990-ben pedig már felnőtt Eb-bronzérmes lett gyűrűn. Az 1992-es Vb-ről már ezüstéremmel térhetet haza. Ugyanebben az évben került sor élete első olimpiájára Barcelonában, ahol hatodik helyezést ért el gyűrűn az 1,68 m magas Csollány Szilveszter.

1993-ban teljesítette sorkatonai szolgálatát Csollány Szilveszter, ami kissé hátráltatta sportolói karrierjét. Viszont 1995 augusztusában óriási lehetőséget kapott, mert az amerikai St. Louisban dolgozhatott egy magánklubnál. Saját bevallása szerint nagyon jót tett neki ez az időszak:

„Amerikában döbbentem rá, hogy ezt az egészet magamnak csinálom, és élvezem, hiszen sokkal jobb úgy edzeni, ha az ember nem szenved másokkal. A gondolkodásmódom ugyanaz maradt, annyiban viszont változtam, hogy nem beszéltem vissza” – idézi Csollány Szilveszter szavait az M4 Sport, aki azt is elmesélte, hogy szerinte sokáig ő volt a fekete bárány, mert kendőzetlenül kimondta véleményét az edzőkről és a szövetségről, ami miatt 1993-ben kizárták a magyar válogatottból.

Csollány Szilveszter olimpiai bajnokot a világ egyik legjobb tornászaként tartják számon

Csollány Szilveszter olimpiai bajnokot a világ egyik legjobb tornászaként tartják számon

Az amerikai kiruccanása után sorra nyerte az érmeket Csollány Szilveszter

Szerencsére a környezetváltozás meghozta hatását, mert Csollány Szilveszter 1996-ban az atlantai olimpián ezüstérmes lett, aztán 1997-ben az Egyesült Államokból hazatérve az egyéni magyar bajnokságon első helyezést ért el gyűrűn, és ez csak a kezdet volt!

A nagy áttörést a karrierjében és az első nagy győzelmét az 1998-as szentpétervári Európa-bajnokság hozta meg, ahol aranyérmet nyert gyűrűn. Ami viszont a csúcspontot jelentette, az 2000-es sydney-i olimpia, ahol aranyérmet szerzett. 2002-ben pedig egy újabb aranyéremmel gazdagodott a debreceni vb-n.

Időközben családot alapított Csollány Szilveszter. Első felesége Szilvia volt, akivel közös gyermekük, Szimóna 1999-ben jött a világra. 2006-ban újraházasodott Judittal, akitől két lánya született: Kitti (2006) és Kincső (2009).

Mivel foglalkozott az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter, miután visszavonult?

A tartalmas évek után 2003-ban már csak szinten tartó edzéseket végzett, és nem indult versenyeken. Mikor a vb-n a válogatott nem jutott ki az olimpiára, és elérhetetlenné vált Csollány Szilveszter számára az athéni szereplés, bejelentette visszavonulását.

Később a vendéglátóiparban helyezkedett el, majd 2011-től 2013-ig tornaedző volt Izlandon. 2020-ban ismét a tévé képernyői előtt izgulhattak érte az emberek, mikor részt vett az Exatlon Hungary 2. évadában. Utána sem találta helyét a világban és egy jó ideig főállású apaként vitte a háztartást és gondoskodott a gyerekeiről.

2021. december 7-én váratlanul lélegeztetőgépre került, miután koronavírusos lett. Több mint egy hónapon át volt lélegeztetőgépen, végül szervezete feladta a küzdelmet, és 2022. január 24-én, 51 évesen elhunyt.

Forrás: Wikipedia, M4 Sport, Fotók: Getty Images