Olimpiai kvíz: felismered a legendás magyar olimpiai bajnokokat?

2024. június 28.
Az olimpiák történetében számos szép sikert értek el a magyar sportolók. De vajon egy olimpiai kvízben felismerjük a híres magyar bajnokokat? Hány jó válaszunk lesz a kvízben?
Olimpia kvíz
  • A magyarok ahhoz képest, milyen kis országról van szó, nagyon sok olimpiai aranyérmet szereztek az évtizedek során.
  • Felismerjük a legendás olimpiai bajnokokat a kvízben?
  • Az olimpiai kvízben tíz magyar olimpiai bajnok képét látjuk, hányat ismerünk fel közülük?

Az újkori olimpiák történetében rengeteg magyar sportsiker született. Már a legelső olimpiákról hoztak érmeket a magyar sportolók. De vajon egy olimpiai kvízben képekről is felismerjük a legendás magyar olimpiai bajnokokat?

5 érdekesség magyar olimpiai bajnokokról

1. Hajós Alfréd, az első bajnok

Az első magyar olimpiai aranyérem Hajós Alfréd nevéhez fűződik, aki 100, majd 1200 méteres gyorsúszásban is maga mögött hagyta a mezőnyt a Pireuszi-öböl 12 fokos vizében 1896-ban, az első újkori olimpián.

2. A legtöbb érem

A magyar sportolók legeredményesebb olimpiája az 1952-es helsinki volt. A finn fővárosban összesen 16 arany, 10 ezüst és 16 bronzérmet szereztek a magyar olimpikonok.

3. Gerevich Aladár rekordjai

  • Gerevich Aladár vívó nevéhez több kimagasló eredmény is kötődik. 
  • A magyar férfi sportolók közül ő vett részt legtöbb alkalommal olimpiai játékokon (1936–1960). Összesen hét aranyérmet nyert, így nem túlzás azt állítani, hogy ő minden idők legeredményesebb magyar olimpiai bajnoka
  • Az utolsót 1960-ban, 50 évesen szerezte, ezzel a legidősebb magyar aranyérmes is egyben.

4. Legtöbb aranyérem női sportolóknál

A legtöbb olimpiai bajnoki cím női sportolóink közül Egerszegi Krisztina úszó és Keleti Ágnes tornász nevéhez köthető. Öt-öt aranyéremmel térhettek haza sportpályafutásuk alatt.

5. A legidősebb élő olimpiai bajnok

Kétszer is magyar volt már a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. Először Tarics Sándor, aki olimpiai bajnok vízilabdázóként írta be magát a sporttörténelembe, 102 évével viselhette ezt a címet. Ő 2016 májusában hunyt el. Jelenleg – 2019 óta – Keleti Ágnes tornász a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka. A tornászbajnok most 103 éves.

Töltsük ki az olimpiai kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat az olimpiai kvízzel. Tíz híres magyar bajnokról látunk fotót, mindegyiknél három lehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány pontot érünk el az olimpiai kvízen?

Hány magyar olimpiai bajnokot ismersz fel a képekről?

Olimpia kvíz

Az újkori olimpiák történetében rengeteg magyar sportsiker született. De vajon egy olimpia kvízben képekről is felismerjük a legendás magyar olimpiai bajnokokat?<br />

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor, Kovács Márton Ernő, Urbán Tamás, Szalay Béla, Erky-Nagy Tibor, Getty Images, Wikipedia