Kovács Katalin minden idők legeredményesebb kajakozója – így él ma a „kajakkirálynő”

2024. július 26.
A háromszoros olimpiai bajnokot, Kovács Katalint minden idők legeredményesebb kajakozójának tartják. Habár a sportoló már évek óta visszavonult, továbbra is a szívén viseli a sportág sorsát.
Kovács Katalin minden idők legeredményesebb kajakozója

A mai napon kezdetét veszi a 2024-es nyári olimpia, így ismét egy nemzetként dobbanhat a szívünk az olimpikonjainkért. Az idei évben is számos magyar tehetség próbálja felvenni a harcot  nemcsak az ellenfeleivel, hanem saját magukkal is. Ennek ellenére nem szabad elfelednünk azokat a sportolóinkat sem, akik meghatározó szerepet töltöttek be a magyar sport életében. 

Kovács Katalin, akit csak „kajakkirálynőként” emlegetnek

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, továbbá 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. Éppen ezért nem csoda, hogy sokan pusztán kajakkirálynőként” emlegetik a sportolót. 

A 48 éves Kovács Katalin pályafutása még 1987-ben kezdődött a budapesti Spartacus egyesületben Bódi Csilla és Schmidtné Pavlovics Angyal tanítványaként. A sportoló három évvel később, az ifjúsági Európa-bajnokságon már szerzett érmeket, nem sokkal később pedig bekerült a válogatott keretbe is. 1998-ban szerezte meg első világbajnoki címét, két évvel később pedig már komoly esélyesként állt rajthoz az olimpián. Sydney-ben előbb a kajak négyessel, majd Szabó Szilviával karöltve, párosban nyert ezüstérmet. Mi tagadás, az első olimpia után nem volt megállás, ugyanis Kovács Katalin szinte bezsebelte, amit csak lehetett, négy évvel később pedig már győztesként állhatott a dobogó legfelső fokára Athénban. Az athéni olimpián Janics Natasával győzött. A 2005-ös Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is Janiccsal minden távon megnyerte a páros versenyt. Egy évvel később pedig már tarolt, hiszen a világbajnokságon, illetve az Európa-bajnokságon párosban és négyesben is első lett. 

A pekingi ötkarikás játékokról is aranyéremmel tért haza, habár az akkori klubja, az MTK még az olimpia előtt fegyelmi eljárást indított ellene, mivel nem a klub érdekeinek megfelelő négyes egységben versenyzett. Ezt követően nem hosszabbították meg Katalin szerződését, ezért 2009-ben a budapesti Honvéd színeiben folytatta pályafutását. Ez láthatóan nem befolyásolta a felkészülését, hiszen néhány évvel később szintén arannyal tért haza a 2012-es londoni olimpiáról.

Kovács Katain csapattársaival a londoni olimpián

Kovács Katain csapattársaival a londoni olimpián

Gyermeke születése után visszavonult 

2013-ban született meg Kovács Katalin és Dr. Schmidt Ádám első kislánya, Schmidt Luca Anna. A kajakos elmondása szerint már várandósan is tudta, hogy szeretne visszatérni az evezéshez, éppen ezért nagyon sokat segített a családja, hogy újra sportolhasson. Ennek ellenére sajnos nem sikerült kivívnia részvételét a nagy tornákon, így 2016-ban bejelentette visszavonulását. 

„Sajnos nem sikerült kijutnom Rióba, és az utóbbi időben már egyre többször megfogalmaztam magamnak és a kislányomnak azt, hogy a szívemben már nem a kajakozás az első, hanem a családom. Velük szeretnék sok-sok időt eltölteni és az álmainkat megvalósítani. Azt hiszem, nem titok, hogy miért vagyunk ma itt: a sportolói pályafutásomnak itt a vége, fuss el véle” – idézte akkoriban a 24.hu a kajakost. 

Visszavonulását követően a háromszoros olimpiai bajnokot beiktatták a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai közé. A házaspárnak három évvel később megszületett második gyermeke is, Schmidt Júlia Léna. 

Kovács Katalin továbbra is a szívén viseli a sportág sorsát

Habár az olimpiai bajnok visszavonult a sporttól, nap mint nap tesz azért, hogy megfelelő alapokat tudjon lefektetni az utánpótlás számára. Ennek okán megalapult a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia. 

„Névadónk és akadémiánk elnöke a háromszoros olimpiai bajnok és harmincegyszeres világbajnok kajakozó, Kovács Katalin, aki több mint három évtizednyi szakmai tapasztalattal felvértezve álmodott új rendszereken nyugvó, világviszonylatban is egyedülálló sportakadémiát, amely hosszú távon kiemelkedő utánpótlásműhelye lehet Magyarország legsikeresebb olimpiai sportágának, a kajak-kenunak” – áll az akadémia honlapján. 

Forrás: Wikipedia, 24.hu Fotó: Getty Images