Károly király és Kamilla királyné különleges, felemelő ceremónián vettek részt

2024. október 24.
Egy különleges eseménnyel köszöntötték Szamoán a királyi párt. Hagyományos ceremónián vettek részt.
Károly király ava szertartás

Gyönyörű ünnepségen vett részt Szamoában Király király és felesége, Kamilla királyné. A királyi pár talpig hófehérben látogatott el a különleges „ava” szertartásra.

Hagyományos ünnepséggel köszöntötték Károly királyt és Kamillát

A Szamoai Nemzeti Egyetemen rendezték meg azt a hagyományos ceremóniát, melyen a közösség több száz tagja is részt vett. Károly királyt és Kamilla királynét is füzérekkel köszöntötték, majd egy színpadra kísérték. A szertartás rövid, szimbolikus vitával kezdődött a szónokok között, hogy eldöntsék, ki tarthatja meg az üdvözlő beszédet. Ezt követően jelképesen felmutatták az ava gyökereket, majd szárított és porrá őrölt gyökerekből elkészítették az ünnepi „ava italt”.

Károly királyék ausztráliai körútjuk során érkeztek Szamoába.

Károly királyék ausztráliai körútjuk során érkeztek Szamoába.

A poharakat is a hagyományoknak megfelelően nyújtották át a felszolgálók, alkarjuk belső oldalát megmutatva, tiszteletük jeleként. Az ünnepség ajándékozással zárult, majd a királyi pár indulás előtt találkozott a választott falufőnökökkel és a falubeliekkel is.

Különleges szerepe van az „ava” italnak

Az ava évszázok óta jelentős szerepet tölt be a csendes-óceáni szigetlakók rituáléiban és ünnepeiben. A közösségi egység és a kapcsolatok szimbóluma. Elkészítése aprólékos folyamat, a rituálét pedig a díszvendégek számára speciális ceremóniával egészítik ki.

Az italt egy sekély, ifilele fából készült tálban készítik el a kiválasztottak. Nagy megtiszteltetést jelent kiválasztott készítővé válni, aki szertartás során egy kör közepén ülve foglal helyet a házigazdák és vendégek között. Az elkészült italt kókuszdió héjából készült csészében osztják ki ezután a főrangú vendégek körében. A mostani alkalommal Károly király, Szamoa államfője és Szamoa miniszterelnöke kapott csupán egy-egy csészét.

Az eseményen Károly király és felesége, Kamilla királyné talpig hófehér öltözékben vettek részt. Károly nyakába a pandanuszfa szárított gyümölcseiből, míg Kamilláéba virágokból készített füzért akasztottak. Károly király öltözékében pedig igazi különlegességnek számított, hogy kabátját a szamoai képzőművészeti iskola készítette számára.

Forrás: Dailymail, Fotók: GettyImages