Mindenkit sokkolt a felfedezés: Károly király rokonságban áll Drakulával

2024. június 13.
A királyi család rajongóit megdöbbentette, amikor megtudták, hogy III. Károly király és a néhai Erzsébet királynő családfáját vissza lehet vezetni egészen a hírhedt Drakuláig.
Mindenkit sokkolt a felfedezés: Károly király rokonságban áll Drakulával

Mindenkit megdöbbentett a hír, hogy III. Károly király rokonságban áll Drakulával, aki mára a popkultúra részévé vált Bram Stoker 1897-ben megjelent Drakula című regényének köszönhetően, amiből film is készült. Stoker azt a hiedelmet lovagolta meg, miszerint Drakula vámpír volt.

Kicsoda Drakula, akivel rokonságban áll III. Károly király?

Károly király és a néhai II. Erzsébet királynő is rokona III. Vladnak, a 15. században élt havasalföldi fejedelemnek, aki arról vált hírhedté, hogy karóba húzta az ellenségeit.

III. Vladot Drakulaként is ismerték, mivel ő volt II. Vlad Dracul második törvénytelen fia. A „dracul” szó annyit tesz „sárkány”, II. Vlad pedig a Sárkány Rend tagjaként érdemelte ki ezt a becenevet. A „Dracula” jelentése „Drakul fia”.

III. Vlad Tepes, avagy 'Drakula', akivel rokoni kapcsolatban áll Károly király

III. Vlad Tepes, avagy ‘Drakula’, akivel rokoni kapcsolatban áll Károly király

A Romania Tour Store szerint III. Károly király egyenes ági leszármazottja III. Vladnak, V. György hitvese, Mária királyné révén. Károly már korábban is beszélt egy tévéműsorban a kapcsolatról, mikor 2011-ben a romániai Kárpátokban járt. Előtte, 2006-ban pedig megvásárolt és fel is újított egy erdélyi parasztházat.

Továbbá III. Károly király jótékonysági munkát végzett a régióban, és azt mondta, hogy családi kapcsolata miatt „egy kicsit érdekelt az országban”. 2017-ben pedig Gyulafehérvár polgármestere elmondta: meghívták III. Károly királyt, hogy vegye át az erdélyi fejedelemnek járó megtisztelő címét.

Károly király és a Vlad közötti kapcsolatról szóló legutóbbi bejegyzés az X/ Twitter-en több ezer lájkot kapott. Ugyanakkor egyesek szemében mindjárt „érthető” is lett III. Károly király új portréja, amit májusban mutattak be. Természetesen többen is viccelődtek a rokoni kapcsolattal, és volt, aki azt kommentelte: „A festménynek most már van értelme.”

Forrás: Mirror, Fotó: Getty Images