Tóth Bori: A rafináltan elegáns ruhákat szeretem – interjú

2015. március 23.
Új divatbloggerünk, Tóth Bori - Magyarország egyik legsikeresebb tervezője - betekintést engedett a gardróbjába, valamint az öltözködési szokásairól is mesélt nekünk. Outfitposztjait minden hétfőn olvashatjátok a Marie Claire oldalán!

Hogyan indult a karriered?

2002-ben végeztem az Iparművészeti Egyetemen textiltervezőként és dizájnmenedzserként, majd a dublini National College textiltervező szakán eltöltött szemeszterek tovább erősítették bennem, hogy divattervező szeretnék lenni. A diploma után egyből megnyitottam a showroomom, majd 2009-ben, az Opera tőszomszédságában nyílt meg a TOTHBORI márka szalonja. 2012-ben aztán új vizekre eveztem: megalapítottuk a Maison Marquise divatházat, amelynek kollekciói főként az orosz és az ázsiai piacot célozzák meg.

Más művészeti ágak is vonzottak, vagy gyerekkorodtól kezdve divattervezőnek készültél?

Művészcsaládból származom, illetve mindig is szerettem rajzolni, így azt hiszem, eleve adott volt, hogy kreatív pályát válasszak. Édesanyám keramikusművész – de a textilek jobban vonzottak. A Maison Marquise lookbook- és kampányképeit azonban stylistként is én jegyzem.

Hogyan jellemeznéd a stílusodat?

A márkám darabjait, a Maison Marquise rafináltan elegáns, nőies, ugyanakkor kényelmes ruháit preferálom. De természetesen vannak lazább napjaim is, kétgyermekes anyukaként több színtéren is bizonyítanom kell.

Főként milyen színekből és ruhadarabokból áll a gardróbod?

Szeretem a színeket, a mintákat is, de a fekete összeállításokkal sincs problémám, ha többféle anyaggal is társíthatom a szettem. Hétköznapokon szívesen hordom a nadrág-top párosítást, de az évek során a koktélruhákkal és a nagyestélyikkel is jó barátságba kerültem.

Szerinted milyen alapdarabok nem hiányozhatnak egy nő gardróbjából?

Egy kis fekete ruha, egy-egy elegáns táska és cipő, valamint egy szép szövetkabát és kasmírpulóver. Inkább legyen kevesebb, de minőségi ruhánk – hosszú távon sokkal többre megyünk velük.

Mennyire vagy kiegészítőmániás? Fontosak a részletek?

Igen. Hiszem, hogy egy jól eltalált clutch vagy nyaklánc hab lehet a tortán – épp ezért nagy figyelmet fordítok a kollekcióink kiegészítővonalára is, amelyek egy többgenerációs, magyar manufaktúrában készülnek.

Öltözködés terén honnan inspirálódsz?

Az orosz socialite-ok abszolút stílusikonnak számítanak manapság: végtelen bátorság jellemzi őket, és a hangsúlyos ékszerektől sem félnek. Azt hiszem, lenne mit tanulnunk tőlük!

Ezzel szemben hogyan jellemeznéd a magyar nők öltözködési szokásait?

Végre megjelent az a generáció, amelyik – a divatlapoknak és a magyar divatiparnak köszönhetően – már bátran kísérletezik érdekes outfitekkel. Abszolút bízom a hazai happy endben!