Feltörekvők: Drencseva Natali, bloggerből tervező

2015. május 14.
A 21 éves Drencseva Natali tavaly az év divatbloggere lett, idén pedig márkát alapított, és megnyitotta saját üzletét a Belvárosban. A NANA'S ruhák megálmodója amit eltervez, azt el is éri.

Mit jelent számodra a divat?

Nehéz egy szóban válaszolni: nemcsak egy trend egy adott szezonban, sokkal inkább az önkifejezés egyik formája. A külső, az első benyomás sokat elárul egy ember személyiségéről: a ruhák, a smink, a kiegészítők összhangja nagyon fontos visszajelzés. Kulturális szempontból a divat egy folyamatosan változó, örök körforgást jelent számomra, ahol szabadjára engedhetem a fantáziámat.

A Nana’s Fashion, mint blog két és fél éve működik. Miért kezdtél el blogot írni?

Mindig is szerettem írni, és az első londoni utam után határoztam el, hogy kipróbálom magam bloggerként. Arra gondoltam, ha arról írok, amit a legjobban szeretek, ami a legjobban érdekel, talán tetszeni fog az embereknek. Örülök, hogy sokan merítenek ötleteket a posztjaimból.

A divattervezés teljesen új dolog az életedben?

Részben. Szerettem rajzolni, festeni: a kézügyességemet talán a bolgár nagymamámtól örököltem, aki az egyik legjobb textiltervező volt Bulgáriában. Már régóta dédelgetett álmom volt a ruhatervezés, de eddig nem volt türelmem hozzá. Most viszont úgy éreztem, a blogírás mellé kell még valami, ahol a kreativitásom és az ötleteim megvalósulhatnak.

Hogyan születnek a ruháid? Van segítséged?

Amint egy ötlet megszületik a fejemben, azonnal papírra vetem, és szerencsére van segítségem is. Az általam megálmodott ruhák megvalósításában egy modellező és egy varroda segít. A szüleim véleményét mindig meghallgatom, az más kérdés, hogy nem mindig fogadom meg a tanácsaikat: a hibáimat szeretem magam elkövetni. Maximalista vagyok magammal szemben, és másoktól is ezt várom el.

Az írás vagy a tervezés áll közelebb hozzád?

Mindkettő nagyon fontos számomra. Jól eső érzés, hogy az emberek szeretik, amit csinálok, legyen szó akár a naplómról, az érzéseimről, vagy a ruháimról: hiszen mindegyik én vagyok, csak másképp. Felépítettem egy brandet, amire büszke vagyok, és ez még csak a kezdet.

Kezdő tervezőként már saját üzleted van a Belvárosban.

Igen, és ez fantasztikus érzés. Úgy gondolom, minden elhatározás és céltudatosság kérdése. Nyolc hónapnyi kemény munka előzte meg azt, hogy megnyílt ez az üzlet: rengeteg nehézséggel kellett megküzdenem, de megérte. A szüleim és a párom támogatása, meg persze egy kis szerencse is kellett hozzá, hogy megnyíljon a NANA’S. Egyelőre egyedül vezetem, de remélem, hamarosan bővül majd a kollekcióm.

Nagyon céltudatosnak tűnsz.

Igen, valóban tudatosan építettem fel magam, és a NANA’S márkanevet. A fotókat a párom készíti és az sem véletlen, hogy ezeken én vagyok a modell. Arra gondoltam, ha már blogolok, akkor az legjobb, ha én mutatom be a ruhákat is. Ettől hiteles az egész.

Tervezel majd férfiaknak is?

Egyre többen teszik fel ezt a kérdést, úgyhogy érdemes elgondolkoznom rajta. Jelenleg az új, nyári kollekciómat tervezem, és ősszel szeretném megtartani az első saját bemutatómat, ez jelenleg teljesen lefoglal.

Ki a kedvenc divatterveződ?

Alexander McQueen a példaképem. Az egyedisége, zsenialitása és utánozhatatlan stílusa miatt. Sajnálom, hogy az ő divatbemutatójára már nem mehetek el. A klasszikusok közül a Chloé és a Céline divatházak, valamint Elie Saab ruháit kedvelem. A magyar tervezők közül régóta nyomon követem Abodi Dóra munkásságát, jelenleg pedig a Use Unused márka a kedvencem.

Melyik szín és minta a kedvenced?

A földszíneket szeretem, a barnát és árnyalatait, bár a jelenlegi kollekciómban az örök klasszikus fekete-fehér mellett a mályva, a mustár és khaki is megtalálható. Imádom a nyomott mintás ruhadarabokat, az idei nagy kedvencem viszont a kockás.

Mi az, ami feltölt?

A festés és a futás, ami a legjobban kikapcsol. Meg persze, ha Londonban járok: az utca színes forgataga remekül inspirál és feltölt.

Elérhetőség: nanasfashion.com, Facebook/nanasfashion, Instagram: @nanas.fashion
Üzlet: 1061 Budapest, Székely Mihály utca 4-6.

A kollekcióért kattints a képre!