Kíméletlen precizitás

2015. július 22.
A PandArte bloggere nemrég a Palmetta Design és Textilművészeti Galériában beszélgetett a NATI 100% PURE IDEA tervezőjével az ottani kiállítása kapcsán. Most itt is bemutatjuk nektek a tehetséges ruhatervezőt, akinek még Palvin Barbara is örömmel állt modellt.

Gyulai Natália divattervező munkái mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A NATI 100% PURE IDEA márka megálmodója merészen kalandozik az anyagfelületek kreatív megmunkálásában és a színek világában, miközben kíméletlen precizitással figyel a szabásra. Ezek együttesen határozzák meg a különböző kollekciói világát.

Akinek ennyire a zsigereiben van a ruhatervezés minden velejárója, az biztos már gyerekkorában is tudta, hogy mi lesz belőle, ha nagy lesz. Ez Natinál is így volt… Elég hamar bejelentette a szüleinek, hogy ő bizony designer lesz, és szorgosan el is kezdett rajzszakkörre járni. Későbbi tanulmányai során elsajátított minden fontos tervezői folyamatot, különleges, egyedi stílusa pedig már akkor is kirajzolódott.

Az első nagy áttörést az 1996-os év hozta meg számára, amikor 15000 tervező közül megnyerte a 4th International World Fashion Contest fődíját Japánban, amit a Nina Ricci Divatház vezető tervezője adott át. Ezt követően külföldön és itthon számos designer-díjat nyert, valamint kiállítások és divatbemutatók állandó meghívottjaként képviselte a „magyar design-t.” Meghívottként Olaszország, Spanyolország, Belgium, Franciaország, Finnország, Németország, Ausztria, Japán és Kína kifutóin vonultak fel modelljei, és kerültek kiállításra alkotásai.

Nati sikere szerintem annak is köszönhető, hogy munkáiban minden precíz és a végletekig átgondolt. Az elejétől a végéig aktív részese minden folyamatnak.

„Tervezőként a kollekciók létrehozásának minden fázisánál ott vagyok. Úgymint alapanyagok válogatása, outfit rajzok, teljes kollekció grafikák, szabásminta modellezés és kivitelezés, ruhapróbák. A legtöbb tervező, miután elkészült a kollekciója, stylistot bíz meg a fotózások megtervezésével és lebonyolításával, ezzel szemben a NATI 100% PURE IDEA kollekciók kampányfotóinak stylingját is én alakítom ki egy profi csapat segítségével, természetesen a saját ötleteimet követve. Ezek az ötletek sokáig érlelődnek bennem, sokszor egyszerre több is. Aztán egyszer csak eljön a pillanat, amikor azt mondom: igen, ez az, ami ide tökéletesen passzol! „

Nati kollekciói sokszor tematikusak: egy általa izgalmasnak tartott témát dolgoz fel. Ilyen a Manekineko (japán szerencsecica) figura-téma, ami már több szezonon át elkísérte, és még mindig foglalkozik vele. De a japán/kínai szimbólumokat, motívumokat is szívesen konvertálja olyan módon, hogy az outfit szerves részeként, szinte észrevétlenül jelenjen meg a minta.

„Nagyon jellemző a kollekcióinkra a saját fejlesztésű felületmegmunkáló technikák alkalmazása úgymint a „Wonderfur”, másszóval „szőrfestés” technikánk. Ezek az egyedi karakterek teszik igazán izgalmassá és utánozhatatlanná a kollekcióinkat. A trendek is adnak számunkra impulzusokat, de nem meghatározó. Én a trendek hű másolását fantáziátlan dolognak tartom. A NATI 100% PURE IDEA kollekciókban vevőink szeretik azt az egyedi hangvételt, ami ugyanakkor teljesen up-to-date és tökéletesen illeszkedik a nemzetközi divatvilágba. „

Amikor megkérdeztem Natit, szokott-e egyáltalán pihenni, a válasz nem volt túl meggyőző. Gyakorlatilag folyamatosan dolgozik, így nem is meglepő, hogy a 2016-os tavaszi-nyári kollekció már el is készült!

„A téli kollekcióból még van hátra némi munka. Itt az eddigi munkásságom sajátjaként jegyzett „Wonderfur”, vagyis „Szőrfestés” felület megmunkálás kerül fókuszba. Ez a teljesen egyedi technikám. Az ezzel készült ruháimat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Magyar Formatervezési különdíjjal jutalmazta 2014-ben. Ellenállhatatlan késztetést érzek, hogy ezek a csodálatos műszőrme struktúrák megjelenjenek az outfiteken. Láthattok majd egyszerre merészebb és visszafogottabb színkombinációkat és csodálatos színátmeneteket is. Ezekből a műszőrme anyagokból készültek már eddig is kabátok, mellények, szoknyák, nadrágok, ruhák, táskák. A továbbiakban is folytatjuk ezt a vonalat, és nyitunk a lakberendezés felé is, valamint továbbfejlesztjük az alapanyagot, hogy az év minden percére jusson valami belőle.”

A galériáért kattints a képre!

Elérhetőség: www.natipureidea.com